Wat is spirulina?

wat is spirulina

De term spirulina heb je ongetwijfeld wel eens voorbij zien of horen komen. Maar verder dan ‘het is een superfood’ komen weinig mensen. Spirulina is een cyanobacterië, ook wel blauwgroene alg genoemd.

Spirulina poeder

De makkelijkste manier om spirulina aan je dieet toe te voegen is door spirulina poeder door je yogurt, kwark of smoothie te mengen. Ook is het mogelijk om het in tabletvorm te kopen.

Hoe gezond is spirulina?

Spirulina heeft de naam superfood gekregen (een term die overigens niet beschermd is) en is een van de weinige ‘superfoods’ die de term naar het lijkt waard is.

Het lijkt erop dat spirulina  inderdaad bepaalde gezondheidsvoordelen met zich meebrengt waaronder het verlagen van je cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerspiegel.

De positieve gezondheidseffecten worden toegewezen vanwege de hoge voedingswaarde die deze alg bevat. Hieronder een opsomming:

  • Eiwitgehalte van 60 tot 70%
  • Rijk aan vitamine A, C, E en K
  • Rijk aan vitamine B1, B2 en B5
  • Rijke bron van vetzuren: DHA, EPA en GLA
  • Rijk aan antioxidanten*

Tot slot bevat deze blauwgroene alg diverse mineralen zoals calcium, chroom, fosfor, ijzer, kalium, magnesium, selenium en zink.

*Antioxidanten is een verzamelnaam voor bepaalde vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen.Ze zorgen ervoor dat er geen schade wordt aangericht is ons lichaam door vrije radicalen. Waarbij elke antioxidant een specifieke werking heeft.

Spirulina darmen

Hoewel veel gebruikers aangeven dat zij ervaren dat de darmflora / darmgezondheid verbetert dan wel hersteld is, is er geen onderzoek dat dit ondersteunt. Althans geen onderzoek uitgevoerd op mensen.

Een door MDPI gepubliceerde studie uitgevoerd op muizen suggereert dat spirulina gezonde darmbacteriën kan behouden tijdens het natuurlijke verouderingsproces van de muis.

Spirulina huid

Er zijn aanwijzingen dat spirulina kan helpen bij de natuurlijk productie van collageen, dankzij de sterke antioxiderende en antimicrobiële eigenschappen. Maar ook hier is meer onderzoek nodig. Wel geven gebruikers aan een positief effect te zien op zowel huid, haar als nagels.

Waar kan ik spirulina kopen?

Spirulina is tegenwoordig makkelijk te verkrijgen, bij Holland & Barrett maar ook Kruidvat en Etos hebben dit kleine wonder algje in het assortiment.

Spirulina afvallen

Er bestaat geen wondermiddel waardoor de kilo’s eraf vliegen. Als je wil afvallen dan zul je nagenoeg altijd je levensstijl moeten aanpassen. Waarbij zowel voeding als beweging van belang is.

Wel zijn er bepaalde voedingsmiddelen die het afvallen kunnen ondersteunen, spirulina is daar een van. En wel omdat het een hoog gehalte aan eiwitten bevat waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt. Dit zorgt ervoor dat je minder geneigd ben om gedurende de dag naar (ongezonde) snacks te grijpen.

Een ander bijkomend voordeel in combinatie met gewichtsverlies is dat gebruikers aangeven meer energie te hebben. Wanneer je je energiek voelt zul je eerder geneigd zijn om in beweging te komen.

Kortom, het heeft geen direct effect op afvallen, maar kan er indirect wel voor zorgen dat jij wat ongewenste kilo’s kwijtraakt.