Wat is Acai poeder?

Acai poeder, de gezonde bes uit de Amazone

Acai-poeder wordt geclassificeerd als een superfood. Dit is niet verwonderlijk gezien de gezondheidsvoordelen van deze kleine bes uit het Amazonegebied. Acai heeft ontstekingsremmende en anti-verouderingseigenschappen. Als gevolg daarvan is het rijk aan antioxidanten, omega vetzuren, aminozuren en voedingsvezels. Is dit supervoedsel in poedervorm zo geweldig als de makers ervan beweren?

Wat is acai-poeder precies?

Acai poeder is afkomstig van verse acai bessen die alleen in het Amazonegebied voorkomen. De bessen worden geoogst van açaizeiro palmbomen diep in het Amazone regenwoud. Voor wie het interesseert, de botanische naam van deze palmsoort is “Euterpe oleracea”.

Açai-bessen zijn eigenlijk steenvruchten, maar we noemen ze voor het gemak bessen. Het zijn ronde vruchten met een doorsnede van 2 tot 3 cm die lijken op een kruising tussen een druif en een bosbes. De bessen hebben een diepblauwe kleur. De smaak is aards en licht olieachtig. Sommige mensen omschrijven de smaak van acaibessen als kruidig, terwijl anderen het als zoet omschrijven en het doet denken aan nootachtige pure chocolade.

Acai staat bekend als “de Wonderbes van de Amazone”. Eeuwenlang hebben inheemse volkeren de Acai bes gebruikt om kwalen te behandelen en als extra voedingsbron. De bes wordt nu over de hele wereld beschouwd als een superfood vanwege de hoge dichtheid aan voedingsstoffen.

Acai-poeder wordt gemaakt van vers geoogste Acai-bessen. Omdat de bessen zeer bederfelijk zijn, worden ze gevriesdroogd en binnen 24 uur in poedervorm verkocht. Alle heilzame voedingsstoffen blijven zo goed bewaard. 1 kilo gevriesdroogd acai-poeder staat gelijk aan 20 kilo verse acai-bessen. Acai-poeder kan worden gemengd in muesli, smoothies, yoghurt en vruchtendranken.

Is acai poeder voedzaam?

Acai poeder is een populair supervoedsel over de hele wereld vanwege het hoge gehalte aan voedingsstoffen en de overvloed aan vitaminen en mineralen. Het powerfruit is vooral populair onder sporters. Vanwege het hoge vetgehalte is açai voor hen een uitstekende bron van energie, vergelijkbaar met een avocado of een handvol noten.

Acaipoeder kan in het algemeen bijdragen aan een evenwichtige en gevarieerde voeding, maar het is geen tussendoortje voor snel gewichtsverlies. Verse acai heeft 200 calorieën per 100 gram, wat relatief hoog is voor een steenvrucht. Ter vergelijking: dezelfde hoeveelheid blauwe bessen bevat gemiddeld 36 calorieën.

 

Polyfenolen

Acai-bessen zitten vol polyfenolen, de krachtigste antioxidanten in onze voeding. Acai-poeder biedt daarom tal van gezondheidsvoordelen. Polyfenolen zijn te vinden in plantaardige bronnen zoals groenten, fruit, kruiden en specerijen. Polyfenolen worden onderverdeeld in drie hoofdgroepen, namelijk:

Favonoïden:

Dit zijn sterke antioxidanten. Ze beschermen de plant tegen schade en aantasting.

Tannines: Deze stoffen hebben een beschermende werking op de plant.

Lignine: Deze cellen geven de plant zijn stevigheid.

Açai-bessen danken hun prachtige dieppaarse kleur aan de polyfenol ‘anthocyanine'. De gezondheidsvoordelen van açai zijn vooral te danken aan de zeer hoge concentraties van deze polyfenolen. Polyfenolen voedsel hebben een ontstekingsremmende werking, zijn cardio (hart) en neuro protectief (hersenen).

Voedingswaarde van acai bessen

Acai-bes is een zeer bijzondere steenvrucht die alleen in Brazilië te vinden is. Acai-poeder is een zeer gezonde superfood vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten. Door zijn samenstelling is het een directe bron van vitamine A en C, die goed zijn voor de huid en het immuunsysteem. Het bevat ook vitaminen B en D. Acai bessen hebben ook een hoog gehalte aan organisch plantaardig eiwit, dat hoger is dan dat van eieren. Het is ook rijk aan vezels, Omega 3, 6, en 9, en dus rijk aan antioxidanten.

Bovendien bevat acai-poeder mineralen die essentieel zijn voor diverse stofwisselingsprocessen. IJzer, magnesium, natrium, fosfor, zink, kalium en koper zijn daar enkele van. Het hoge ijzergehalte (4,3 mg/100 gr) en magnesiumgehalte (21 mg/100 gr) zijn ongewoon voor een vrucht.

De voedingswaarden per 100 gram acaibessen zijn als volgt:

  • Calorieën: 200 kcal
  • Eiwit: 5 gram
  • Koolhydraten: 4 gram
  • Vetten: 19 gram
  • Vezels: 32,5 gram

Voordelen van Acai-poeder

Acai poeder heeft talrijke voordelen. Dit is niet verwonderlijk gezien de overvloed aan mineralen, vitaminen, polyfenolen (antioxidanten), vetzuren, en andere heilzame stoffen. Wat zijn de top zeven gezondheidsvoordelen van acai-poeder?

Beschermt cellen tegen schade

Acai bessen kunnen worden gezien als een antioxidant booster. Antioxidanten beschermen de cellen in je lichaam tegen oxidatieve stress. Antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen onschadelijk worden gemaakt en beschermen zo je lichaam. Dit helpt om vroegtijdige veroudering te voorkomen en verlaagt het risico op welvaartsziekten.

Wordt er meer nadruk gelegd op het voorkomen van celbeschadiging? Overweeg dan het Spirulina effect en de voordelen.

Mooie huid

Acai-poeder bevat essentiële vetzuren die goed zijn voor de gezondheid van de huid. De antioxidanten van acaibessen zorgen ook voor een mooie, stralende huid. Dit komt omdat ze rimpels, UV-schade en vroegtijdige huidveroudering helpen te voorkomen.

Wil je meer weten over een stralende huid? Overweeg dan het Neem effect en het MSM Poeder effect. Klik hier om MSM Poeder te kopen!

Houd een gezond gewicht

Ondanks het hoge caloriegehalte, tonen wetenschappelijke studies aan dat acai een rol kan spelen bij het behouden van een gezond gewicht. Van acai bessen is aangetoond dat ze de suiker- en vetbalans van ons lichaam verbeteren. Deze zijn cruciaal voor een gezonde stofwisseling en een succesvol afslankproces.

Wil je meer advies over afvallen? Klik dan hier om “Afvallen met Superfoods” te lezen.

Beter glucose- en vetmetabolisme

Het is aangetoond dat het opnemen van acaipoeder in je dagelijkse voeding het cholesterolgehalte verlaagt. Daarnaast zijn de bloedsuiker- en insulinespiegel verbeterd. Het risico op hart- en vaatziekten is als gevolg van deze verbeteringen verminderd. Het helpt ook de spijsvertering en de darmfunctie.

Sneller spierherstel na inspanning

Acai poeder is gunstig voor sporters omdat het een sneller spierherstel bevordert. Er is minder oxidatieve stress na een training wanneer acai-poeder op regelmatige basis wordt gebruikt. Dit bevordert een sneller spierherstel, waardoor je een intensief trainingsschema gemakkelijk kunt volhouden.

Vermindert gewrichtsklachten

Bij gewrichtsklachten zoals artrose en artritis heeft acai een ontstekingsremmende werking. Hierdoor neemt de beweeglijkheid toe. Volgens onderzoek ervaren reumapatiënten die acaipoeder in hun dagelijkse voeding opnemen minder pijn, waardoor hun kwaliteit van leven verbetert.

Heeft u extra hulp nodig bij gewrichtspijn? Overweeg dan de werking en voordelen van CBD Olie.

Verbetert en beschermt de cognitieve functie

De consumptie van acai-poeder is onderzocht op zijn neuro protectieve eigenschappen. Dat wil zeggen, hoeveel acai bessen kunnen helpen bij de bescherming van de hersenen. Evenals het omgaan met de gevolgen van neurodegeneratieve ziekten. Denk aan de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Hoewel er geen genezing is voor deze ziekten, wijst onderzoek uit dat diëten met veel antioxidanten en ontstekingsremmende polyfenolen het risico op het ontwikkelen van deze ziekten verminderen.

Met name acai-bessen bevatten anthocyanine antioxidanten, die oxidatieve stress en ontstekingen kunnen verminderen. Als gevolg daarvan wordt de gezondheid van de hersenen bevorderd. Ook is aangetoond dat het geheugen baat heeft bij anthocyanen. Aangenomen wordt dat ze werken door neuro-inflammatie te verminderen, synaptische signalen te versterken en de bloedtoevoer naar de hersenen te vergroten.

Een acai-bowl maken

Acai poeder kan door sap of yoghurt gemengd worden. Je kunt er echter ook een Acai Bowl van maken. Acai bowls zijn een populaire manier om dit superfood te verwerken in een smoothie bowl met verschillende toppings. Maak van je ontbijt een feestje door de dag te beginnen met een acai geïnfuseerde groente- of fruitsmoothie. Een sneetje volkorenbrood bij een acai bowl is een heerlijke en gezonde toevoeging.

Wil je een ontbijt dat je lang tevreden houdt? Maak dan in 15 minuten een Quinoa proteïnepap met acaipoeder. Dit recept is ook geweldig als je gluten moet of wilt vermijden. Quinoa is een goede vervanger voor havermoutvlokken. Voeg 1 tot 2 theelepels acai-poeder toe aan het acai-bowl recept voor een gezonde boost. Dit voegt niet alleen kleur toe aan je bowl, maar ook vitaminen, magnesium, ijzer en calcium. Meng alles goed door elkaar en begin je dag vol energie met je gezonde warme acai bowl.

Acai poeder kopen

Wilt u de vruchten plukken van acaipoeder en acaipoeder kopen? Ga dan naar de online winkel van Spiruella, waar u gemakkelijk acai kunt bestellen. Acai poeder is bij Spiruella altijd biologisch en van hoge kwaliteit. De kwaliteit van acai is belangrijk omdat het invloed heeft op de textuur, smaak en consistentie van je acai bowl.

Zoals met alle superfoods, is het cruciaal om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid niet te overschrijden. Bewaar acaipoeder altijd afgesloten, op kamertemperatuur en buiten het bereik van kinderen. Bovendien is het geen vervanging voor een gezonde en gevarieerde voeding. Voor de beste resultaten combineert u acaipoeder dus met een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging.

Wilt u de bes uit het Amazonegebied ook in uw dagelijkse voeding opnemen? Spiruella.nl verkoopt biologische acai poeder. Wij verkopen acai in stappen van 100 en 200 gram, zodat u kunt kijken of u het lekker vindt. Heb je vragen over deze wonderbes of andere superfoods, neem dan contact met ons op. Neem dan contact met ons op.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige