Kurkuma gezond

kurkuma gezond

Is kurkuma gezond? En wat is kurkuma eigenlijk precies?

Wat is kurkuma?

Kurkuma, ook wel Indiase geelwortel wordt gemaakt van een wortel die lijkt op een gember stronk. Kurkuma komt echter niet van de gemberwortel maar van de plant Curcuma longa. In Nederland wordt kurkuma ook vaak turmeric genoemd, dit is de Engelse term. Kurkuma en turmeric zijn dus hetzelfde.

Kurkuma ontstekingsremmer

Kurkuma wordt in Aziatische landen al duizenden jaren gebruikt vanwege de zuiverende en ontstekingsremmende krachten die het kruid zou hebben. Diverse onderzoeken hebben inderdaad aangetoond dat kurkuma ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

Kurkuma gebruiken

Om van de ontstekingsremmende krachten van kurkuma gebruik te maken is het echter niet voldoende om enkel kurkuma toe te voegen aan je dieet. Voor het lichaam is het namelijk lastig om kurkuma op te nemen mits het wordt vergezeld door een andere stof die dit proces vergemakkelijkt. Stoffen die het voor het lichaam makkelijker maken om kurkuma op te nemen zijn zwarte peper en lecithine*.

Lecithine is een mix van glycolipiden, triglyceriden en fosfolipiden. Lecithine wordt onder andere gevonden in zaden en peulvruchten.

Kurkuma gezondheid en wetenschap

Hoewel er nog meer (wetenschappelijk) onderzoek nodig is om al onderstaande effecten te bewijzen wordt kurkuma in verband gebracht met de volgende gezondheidsvoordelen. Hierbij hebben we voornamelijk gekeken naar ervaringen van gebruikers van kurkuma supplementen en kurkuma poeder. Maar ook naar de manieren waarop het gebruikt wordt binnen de Indiase geneeskunde.

  • Kurkuma heeft ontstekingsremmende eigenschappen
  • Kurkuma ondersteunt een gezonde spijsvertering
  • Kurkuma kan helpen bij het verlichten van hooikoorts klachten
  • Kurkuma ondersteunt een gezond hart
  • Kurkuma ondersteunt gezonde bloedvaten
  • Kurkuma kan helpen bij het verlichten van pijn aan gewrichten, artrose en artritis

Kurkuma gevaarlijk

Gebruik je kurkuma alleen in de keuken dan hoef je niet bang te zijn voor eventuele bijwerkingen. Kies je voor een kurkuma supplement en gebruik je daarnaast medicijnen, overleg dan met je arts of vraag bij de apotheek of dit goed samen gaat.

De reden om dit te checken is dat kurkuma de potentie heeft de afbraak van sommige geneesmiddelen te vertragen waardoor je meer kans hebt op bijwerkingen.