Wat zijn de voordelen van collageen en hoe snel werkt het?

werkt collageen echt

Wie de grote Amerikaanse beauty blogs al een tijdje volgt weet dat extra collageen heel goed voor je kan zijn. Maar wat zijn de voordelen die aan collageen worden toegeschreven en in welke producten wordt het collegeeneiwit verwerkt? Een kijkje in de wondere anti-aging wereld van collagenen.

Bekendste collageen voordelen

Het bekendste voordeel van collageen is dat het de gezondheid van de huid kan verbeteren. Ook merken mensen dat het kan helpen bij pijnlijke gewrichten en de botten gezond houden. Daarnaast wordt er steeds meer bekend over de voordelen die collageen biedt voor de darmgezondheid.

Bekende huiddokter over collageen

De bekende huiddokter Debra Jaliman schreef in haar boek dat na de leeftijd van 25 jaar mensen meer collageen afbreken dan we maken, en zag als eerste een verband tussen het ontstaan van rimpeltjes vanaf die leeftijd en de afname van het collageen eiwit.

leeftijd collageen herstellen

Vanaf je 25ste jaar neemt het collageen eiwit in je lichaam af.

Maar wat doet collageen in je lichaam?

Collageen moet je zien als een superlijm die alles in het lichaam vasthoudt. Er zijn meer dan 28 verschillende soorten collageen in ons lichaam. Collageen type I, II en III zijn de meest voorkomende collagenen.

Collageen zendt cel signalen uit in je lichaam. Dit zijn signalen die bijvoorbeeld kunnen helpen bij ontstekingen en gehavende cellen herstellen. Zoals gezegd neemt de collageen productie langzaam af naarmate je ouder wordt. Maar dit is slechts één onderdeel van de normale menselijke cyclus van veroudering.

Werkt collageen?

Hoe ouder we worden, hoe slapper je huid wordt en hierdoor zijn jeugdige uitstraling verliest. Daarom werd onderzocht of collageen werkt middels een dubbelblind, placebo-gecontroleerd onderzoek van Skin Pharmacology and Physiology. Het onderzoek wees uit dat vrouwen die acht weken lang tussen 2,5 en 5 gram collageen innamen, een significante verbetering van de huidelasticiteit constateerden in vergelijking met vrouwen die een placebo namen. Collageen werkt dus echt.

Minder gewrichtspijn

Gewrichtspijn maakt deel uit van het menselijke fysiologische proces waarbij het lichaam botcollageen afbreekt en vervolgens weer opbouwt. Gehydrolyseerde collageen supplementen kunnen helpen meer collageen in het lichaam te stimuleren. Een studie wees uit dat atleten met activiteit gerelateerde gewrichtspijn die zes maanden gehydrolyseerd collageen gebruikten, een forse verbetering van hun pijn zagen.

Betere darmgezondheid

Met een kleine hoeveelheid collageen supplement in het lichaam, kan de darmgezondheid exponentieel verbeteren. Dit is vooral het geval wanneer men lijdt aan een lekkende darm waar bacteriën en andere gifstoffen de rest van het lichaam kunnen binnendringen. In één studie werd geconcludeerd dat collageen de darm- en maagwand versterkt, wat helpt bij het lekkende darmsyndroom.

Betere nachtrust

Wie houdt niet van een optimale nachtrust? Wel, glycine is een aminozuur dat ook werkt als een remmende neurotransmitter in collageen om het perifere en centrale zenuwstelsel te kalmeren. Uit één collageen onderzoek bleek dat glycine de slaperigheid overdag overdag verminderde.

Hoe lang duurt het voordat collageen werkt?

Ieder persoon is net zo uniek als de collageen supplementen die ze nemen. Of het nu gaat om de gewrichten of de huid en nagels: het duurt minimaal 3 maanden om voordat je de collageen poeder werking ervaart.  Het is daarom verstandig minstens 4 maanden collageen te nemen.