Collageen haargroei ervaringen gebaseerd op onderzoek

In dit artikel deel in mijn ervaringen met collageen voor haargroei, gebaseerd op onderzoek.

collageen haargroei ervaringen

Iedereen is tegenwoordig opzoek naar het beste collageen poeder. Niet zo vreemd, want collageen is het meest voorkomende eiwit in je lichaam en helpt bij de opbouw van pezen, banden en je huid. Je lichaam maakt collageen aan, maar je kunt het ook krijgen uit supplementen en voedingsmiddelen, zoals bottenbouillon. Het kan allerlei gezondheidsvoordelen bieden, zoals het bevorderen van gezond, sterk haar.

Hier zijn 5 manieren waarop collageen je haar kan verbeteren gebaseerd op wetenschappelijk collageen onderzoek.

1. Collageen levert aminozuren voor je haar

Haar bestaat voornamelijk uit het eiwit keratine. Je lichaam gebruikt verschillende aminozuren om keratine op te bouwen – waarvan sommige te vinden zijn in collageen.

Als je collageen en andere eiwitten consumeert, breekt je lichaam ze af in aminozuren die vervolgens worden gebruikt om nieuwe eiwitten en verbindingen te bouwen.

Er zijn 11 niet-essentiële aminozuren die je lichaam zelf kan maken en 9 essentiële die je uit je voeding moet halen. Collageen bestaat voornamelijk uit 3 niet-essentiële aminozuren: proline, glycine en hydroxyproline.

Proline is ook het hoofdbestanddeel van keratine. Daarom zou het consumeren van proline-rijk collageen je lichaam moeten voorzien van de bouwstenen die het nodig heeft om haar aan te maken.

Studies bij mensen naar de effecten van collageen op het haar ontbreken echter, waardoor het moeilijk is om te weten of dit eiwit de haargroei bevordert.

Maud's leestip 1: Hoe lang mag je collageen gebruiken?

2. Collageen helpt schade aan haarfollikels te bestrijden

Collageen kan fungeren als antioxidant en schade door vrije radicalen bestrijden. Vrije radicalen zijn verbindingen die in je lichaam ontstaan als gevolg van stress, luchtvervuiling, roken, slechte voedingskeuzes, alcohol en andere milieu-invloeden. Te veel vrije radicalen kunnen je cellen, eiwitten en DNA aantasten.

Uit onderzoek blijkt dat vrije radicalen ook de haarzakjes kunnen beschadigen. Omdat de verdediging van je lichaam tegen vrije radicalen afneemt bij het ouder worden, zijn oudere volwassenen extra vatbaar voor haarschade.

Om vrije radicalen te bestrijden en gezond haar te bevorderen heeft je lichaam antioxidanten nodig.

Verschillende reageerbuisstudies hebben aangetoond dat collageen – vooral uit visschubben – een krachtige antioxidant werking kan hebben.

Eén studie vond dat vis collageen vier verschillende vrije radicalen kon bestrijden, terwijl een andere studie opmerkte dat het eiwit een effectievere antioxidant kan zijn dan een bekende stof die in thee zit.

Houd er toch rekening mee dat het onderzoek alleen is uitgevoerd in geïsoleerde cellen in laboratoria. Het antioxidatieve potentieel van collageen in je lichaam is dus onduidelijk.

3. Collageen kan haaruitdunning door veroudering voorkomen

Collageen maakt 70% uit van je dermis, de middelste laag van je huid die de wortel van elke afzonderlijke haar bevat.

Anders dan plantaardige eiwitten draagt collageen met name bij aan de elasticiteit en sterkte van je lederhuid. Bij het ouder worden wordt je lichaam minder efficiënt in het aanmaken van collageen en het aanvullen van cellen in de lederhuid. Dit kan een van de redenen zijn waarom het haar na verloop van tijd dunner wordt.

Je lichaam voorzien van collageen kan daarom helpen een gezonde lederhuid te behouden en haar uitdunning te voorkomen.

Eén onderzoek van acht weken bij 69 vrouwen van 35-55 jaar toonde aan dat het innemen van dagelijkse collageensupplementen de huidelasticiteit aanzienlijk verbeterde in vergelijking met een placebo.

Een ander collageen onderzoek van 12 weken bij meer dan 1000 volwassenen ontdekte dat een dagelijks collageensupplement de hoeveelheid van dit eiwit in de huid verbeterde en tekenen van huidveroudering verminderde.

Omdat haar uit je huid groeit, kan het potentieel van collageen om de effecten van huidveroudering tegen te gaan bijdragen aan een betere haargroei en minder uitdunning. Onderzoek naar het effect van collageen op haaruitdunning is echter niet beschikbaar.

Maud's leestip 2: Hoe lang mag je collageen gebruiken?

meisje met mooi haar door collageen

4. Collageen poeder kan helpen grijze haren te vertragen

Door zijn antioxiderende eigenschappen kan collageen celbeschadiging tegengaan en grijs worden vertragen. Ouder wordend haar wordt grotendeels beïnvloed door genetica, maar schade door vrije radicalen aan de cellen die haarkleur produceren kan ook een rol spelen.

Naarmate je ouder wordt, beginnen de cellen die het melaninepigment produceren dat je haar zijn kleur geeft op natuurlijke wijze af te sterven. Maar ook vrije radicalen als gevolg van slechte voeding, stress en milieuvervuiling kunnen de melaninevormende cellen beschadigen.

Zonder voldoende antioxidanten om de schade door vrije radicalen te bestrijden, kan je haar grijs worden. Uit een reageerbuisstudie bleek zelfs dat de antioxidantactiviteit van grijze haarfollikels veel lager was dan die van haarfollikels die nog pigment bevatten.

Omdat is aangetoond dat collageen vrije radicalen in reageerbuizen bestrijdt, kan het in theorie schade aan cellen die haarkleur produceren helpen voorkomen. Daardoor kan het vroegtijdig grijs worden voorkomen of leeftijdsgebonden grijs worden vertragen.

5. Collageen is makkelijk toe te voegen aan je routine

Je kunt collageen aan je dieet toevoegen via voedingsmiddelen of supplementen. Omdat het het bindweefsel van zoogdieren vormt, zit het in de huid, botten en spieren van kip, rundvlees, varkensvlees en vis.

Bouillon van dierlijke botten bevat zowel collageen als gelatine, een gekookte vorm van collageen. Deze bottenbouillon kan gedronken worden of gebruikt worden als basis voor soepen.

Daarnaast kan het eten van voedsel met veel vitamine C de natuurlijke collageen productie van je lichaam stimuleren. Sinaasappels, paprika's, spruitjes en aardbeien zijn uitstekende bronnen van deze vitamine.

Tot slot kan collageen worden ingenomen als supplementaire collageen pillen of poeder. De meeste collageen supplementen zijn gehydrolyseerd, wat betekent dat ze al afgebroken zijn en gemakkelijker opneembaar.

haargroei collageen poeder

Collageen poeder is geur- en smaakloos en kan worden toegevoegd aan smoothies, koffie en andere warme of koude vloeistoffen. Er zijn ook gearomatiseerde varianten verkrijgbaar.

Volgens het huidige onderzoek lijken collageen supplementen veilig te zijn voor de meeste mensen. Sommige rapporten suggereren echter dat supplementen een aanhoudende nasmaak, maagklachten of brandend maagzuur kunnen veroorzaken.

Lees ook mijn advies: Wanneer collageen innemen?

Wat doet collageen poeder?

Collageen poeder is een natuurlijke oplossing om je haar dikker te maken, omdat collageen je lichaam voorziet van voedingsstoffen die het nodig heeft om gezond haar en haarzakjes op te bouwen.

Collageen type 1 van bijvoorbeeld viscollageen of rundercollageen zijn de beste optie voor haar of schoonheid gerelateerde behoeften, omdat het de rijkste bron is van essentiële aminozuren zoals proline, welke niet alleen het haar dikker kunnen maken, maar ook nog eens haaruitval kan verminderen en de snelheid van de haargroei zou kunnen versnellen.

Beste collageen poeder voor haargroei

Beste haargroei collageen Ingrediënten Beste prijs
1. Herbolist (#1 voor haargroei) 100% Puur collageen vanaf €29,95
2. RevitalTrax Collageen peptiden vanaf €39,95
3. Oslo Skin Lab Gehydrolyseerd collageen vanaf €56,90
4. Vital Proteins Collageen peptiden vanaf €41,00
5. Eclat Collageen beauty blend vanaf €39,95

 

Mijn ervaring met rundercollageen voor haargroei

Mijn ervaring is dat collageen, en zeker rundercollageen, op verschillende manieren gezond haar bevorderen. Zo kan je lichaam de aminozuren in collageen gebruiken om haarproteïnen op te bouwen en de huid waarin je haarwortels zitten te versterken. Het kan ook schade aan de haarzakjes en grijs worden voorkomen.

Onderzoek naar de effecten van collageen op menselijk haar is echter beperkt. Als je geïnteresseerd bent in het proberen van collageen om je haar te verbeteren, overweeg dan bottenbouillon of supplementen die door eten of drinken gemengd kunnen worden.

Je kunt collageen poeder kopen bij plaatselijke winkeliers of online in één van de vele supplementen winkels.

Verder lezen: Collageen poeder onzin of niet? (eigenlijk weet je het antwoord al, maar toch ;-).

Bronnen