Collageen wetenschappelijk onderzoek

Collageen poeder wordt regelmatig genoemd als hét anti-aging product. Hoog tijd voor een toelichting op het wetenschappelijke onderzoek hiernaar.

collageen wetenschappelijk onderzoek
kruidvat collageen poeder

Collageen is als het ware een lijm dat ons lichaam bij elkaar houdt, en zit in je botten, spieren, huid, kraakbeen, gewrichtsbanden, haren, nagels oftewel: in bijna elk weefsel in ons lichaam. Collageeneiwitten vormen op sommige plekke, bijvoorbeeld in je huid, netwerken die heel rekbaar zijn. Maar waarom die netwerken zo elastisch zijn wordt verklaard in een wetenschappelijk collageen onderzoek.

Belangrijkste collageen conclusies

1. Huidelasticiteit
Collageen houdt de huid elastisch. Dit zorgt voor een stralendere en vollere huid en gaat dus huidveroudering tegen. Echter verlies je vanaf eind twintig ongeveer 1% collageen per jaar. Het is dus belangrijk om de collageenproductie te helpen.

2. Beschermt de organen
Het bindweefsel bij je darmen beschermt de spijsvertering. Collageen is hier een belangrijk onderdeel van.

3. Opbouwen van spieren
Collageen helpt niet alleen de huid, ook voor spieren is het zeer belangrijk. Het bevat glycerine, wat de spieren voorziet van voldoende voeding.

Tip: Beste Collageen Poeder Consumentenbond 2022.

Collageenstudie

De collageen onderzoekers hebben nu met een collageenstudie wetenschappelijk aangetoond dat het aantal kruispunten een belangrijke rol speelt. Zo is tussen de drie en vier verbindingen per kruispunt is ideaal. Meer verbindingen maken collageen netwerken juist weer minder rekbaar.

Wetenschappelijke inzichten

Deze wetenschappelijke collageen inzichten kunnen onder meer worden gebruikt voor de reparatie van beschadigd of verouderd weefsel, zoals kraakbeen of huid, en bij het kweken van nieuw huidweefsel voor brandwondenslachtoffers. Dit verklaart wellicht waarom mensen die collageen poeders gebruiken goede ervaringen delen.

“Dit verklaart wellicht waarom collageen poeders werken”

Het kapotgaan van een collageen netwerk klinkt misschien wat wetenschappelijk. Maar iedereen die ooit een botje heeft gebroken, een spiertje heeft gescheurd of een sneetje in de vinger heeft gehad, heeft daar zeker ervaring mee. Collageen zit overal in het lichaam, en hoewel het van nature enorm rekbaar is, zitten er grenzen aan die elasticiteit.

Waarom zijn collageen netwerken zo rekbaar?

Verschillende researchers doen al een tijdje wetenschappelijk onderzoek naar collageen en vroegen zich telkens af waarom collageen netwerken zo rekbaar zijn, en wat nou precies de grens van die rekbaarheid bepaald. Collageen organiseert zich op allerlei manieren in je lichaam. In pezen zijn de vezels allemaal in dezelfde richting uitgelijnd bijvoorbeeld, om er een beeld bij te krijgen: zie het als een bundeltje touwen.

Collageen in de huid

Deze vorm is volgens de onderzoekers heel logisch, want pezen vangen trekkrachten op en worden dus maar in één richting belast. Andere weefsels, zoals je huid, worden weer in heel veel verschillende richtingen belast. Het is dan helemaal niet handig als de vezels zijn uitgelijnd. In plaats daarvan vormt collageen in de huid, net als op veel andere plekken zogenoemde ‘wanordelijke netwerken’ die enorm flexibel zijn en mee kunnen bewegen met alle krachten die het te verduren krijgt.

Tip – Lees ook: Wat is collageen peptide?

Collageen netwerkwerken vs. collageenvezels

Naast dat collageen netwerken flexibeler zijn dan collageenvezels, hebben deze netwerken nog een ander voordeel: ze kunnen veel sterkere krachten weerstaan voordat ze breken. Collageenvezels, zoals in je pezen, kunnen namelijk tot twintig procent oprekken voordat ze scheuren. In tegenstelling tot de vezels kunnen collageen netwerken vervormen en meebewegen op de kracht die erop wordt uitgeoefend. Je kunt ze zelfs tot 80% oprekken voordat ze stuk gaan.

Wat maakt collageen netwerken zo sterk?

Om te ontdekken wat collageen netwerken zo sterk maakt hebben de collageen onderzoekers kant-en-klare collageenmoleculen gekocht, die commercieel verkrijgbaar zijn. Onder de exact juiste omstandigheden, zoals een lage temperatuur en een lage pH-waarde, kunnen collageenmoleculen simpelweg worden opgelost. Door vervolgens deze opgeloste moleculen weer op te warmen tot 37 graden en de pH-waarde ervan te verhogen, vormen de moleculen spontaan vezels, die op hun beurt collageennetwerken vormen. Afhankelijk van de functie van het weefsel namen collageennetwerken verschillende vormen aan.

Samenvatting wetenschappelijke collageenonderzoek

De samenvatting van het wetenschappelijk collageenonderzoek is dat het niet per definitie is dat meer collageenverbindingen beter is. Maar achteraf zijn de bevindingen van de collageenonderzoekers ook wel te verklaren: bij te veel collageenverbindingen wordt een collageennetwerk stijf, iets wat je goed kunt zien bij littekenweefsel.

We hebben in het wetenschappelijk onderzoek geleerd dat collageen netwerken superbelangrijk zijn.

Waarom collageen supplementen kunnen werken?

Wanneer je de leeftijd van 25 jaar bent gepasseerd, gaat je lichaam zelf minder lichaamseigen collageen aanmaken. We hebben in het wetenschappelijk onderzoek geleerd dat collageennetwerken superbelangrijk zijn bij alle lichaamsprocessen, en daarom wil je je de collageenniveaus altijd op peil houden, bijvoorbeeld door een collageen supplement.

Onderzoek
Collagen literatuuronderzoek

De data voor deze collageenstudie komt niet uit een collageenkookboek, maar uit een gedegen literatuuronderzoek naar rundercollageen en viscollageen. Het peptides onderzoek is zeker geen hype want collageen peptiden werken zoals influencers vaak zeggen die ook zich hebben ingelezen bij de Technische Universiteit Delft. Cellulite supplement is perfect voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid collagen poeder van een onderzoeksinstituut uit Delft. Ook een dermatoloog kent wetenschappelijk bewijs over wat goed is qua voeding en detox tegen gewrichtspijn.

Data voor deze collageenstudie komt niet uit een collageenkookboek.

Soweiso collagen studies naar de inname van placebo zijn relevant bij anti-aging, en ook deelnemers die peptides gebruiken voor hydratatie en sterkere nagels voor de gezondheid. Allemaal belangrijk peptiden word dan gezonde vrouwen met elasticiteit waarbij de supplementen je goed kunnen helpen bij de afbraak van collageen als goed wondermiddel in de collageenlaag.

collageendrankjes

Is het nou een wondermiddel of niet? Mensen ervaren dat supplementen met vitamins indrukwekkend werken, bij zowel ongezonde als gezonde vrouwen. Denk ook aan ultaviolette testen voor sterke nagels in de controlegroep van onafhankelijke collagen onderzoekers. Andere testen komen uit krachttraining, een voedingsdeskundige van de tu delft naar menstruatiepijn een vegan osteopaat met een holistische blik en meer. Het immuunsysteem waardeert dit net als pantotheenzuur met vitamine voor het menselijk lichaam en aminozuren die plantaardig zijn maar nog uitgevonden moeten worden. Wat ook helpt zijn collageendrankjes vol vitamine e tegen rimpels en goede botten van een dermatoloog zonder littekens rondom de zwangerschap.