Gehydrolyseerd collageen, wat is het?

gehydrolyseerd collageen
wat is gehydrolyseerd collageen

Collageen peptiden, collageen hydrolysaat en gehydrolyseerd collageen (hydrolyzed collagen) wat is dat eigenlijk? En welk merk is het beste collageen poeder in de winkel?

Wat is gehydrolyseerd collageen poeder eigenlijk?

Wat is collageen?

In het kort, collageen is een lichaamseigen eiwit. Het meest voorkomende lichaamseigen eiwit om precies te zijn. Collageen zorgt onder andere voor de structuur, elasticiteit en stevigheid van onze botten, spieren, pezen en huid.  Wanneer we het hebben over gehydrolyseerd collageen wordt daarmee bedoeld dat de eiwitten al deels afgebroken zijn wat het makkelijker maakt voor het lichaam om het op te nemen. Er bestaat ook niet-gehydrolyseerd collageen, dit type collageen is ongedenatureerd zoals dat heet en moeilijker op te nemen door ons lichaam.

90% van het collageen in ons lichaam bestaat uit gehydrolyseerd collageen, 10% uit niet-gehydrolyseerd collageen. Dat laatste is bijvoorbeeld terug te vinden in kraakbeen.

In de meeste collageen supplementen vind je gehydrolyseerd collageen terug. Collageen supplementen bestaan er in allerlei vormen en maten, waaronder poeders, capsules, tabletten, cremes en dranken. Ook het soort collageen wat wordt gebruikt verschilt. De twee meest gebruikte soorten collageen zijn rundercollageen en viscollageen.

Collageen is per definitie dierlijk, er bestaat niet zoiets als plantaardig of vegan collageen. Collageen supplementen die claimen plantaardig te zijn bevatten geen ‘echt' collageen, maar vitaminen en mineralen die de natuurlijke productie van collageen kunnen stimuleren.

Gehydrolyseerd collageen type 1

Ruim 90% van het collageen in ons lichaam is type 1 collageen. Type 1 collageen is dan ook het meest voorkomende type collageen in je lichaam. Je vindt het onder andere terug in de huid, haar, nagels, botten, kraakbeen, pezen en gewrichten.

Het menselijk lichaam maakt zelf collageen aan, alleen neemt deze natuurlijke productie van collageen rond het 25e levensjaar af. In het begin gaat dit langzaam, maar vanaf je 40e neemt het ongeveer met 1% per jaar af. Rond je 80e is de collageen productie zo’n 75% minder dan het ooit is geweest.

Gehydrolyseerd collageen vis

Vis collageen, ook wel marine collageen of zeecollageen is collageen gemaakt van schubben van vissen. Pescotariërs geven vanzelfsprekend de voorkeur aan marine collageen ten opzichte van bijvoorbeeld rundercollageen.

Hoe wordt viscollageen gemaakt?

Viscollageen wordt in de meeste gevallen gemaakt van bijproducten van de visindustrie. Er worden enorme hoeveelheden vis gevangen ten behoeve van voedselconsumptie, normaal gesproken worden de huid en de schubben van vissen weggegooid.

Om marine collageen te maken worden de schubben en huiden allereerst nat gemaakt, vervolgens worden deze schoongemaakt. De huiden en schubben worden in water verwarmd, de hitte is nodig om de collageen te onttrekken. Vervolgens wordt de collageen door middel van enzymen, proteolytische enzymen om precies te zijn, in kleinere eiwitketens opgebroken. Na dit proces houd je gehydrolyseerd marine collageen of zee collagen peptiden over. Welke beter opgenomen kan worden door het lichaam in vergelijking met niet-gehydrolyseerd collageen.

Boost met gehydrolyseerd collageen vegan

Vegan collageen bestaat per definitie niet, collageen is altijd dierlijk. In collageen supplementen zitten altijd dierlijke producten. Wel zijn er zogenaamde collageen boosters, deze stimuleren de natuurlijke productie van collageen.

Een goede collageen boost bevat zonder uitzondering vitamine C, vitamine C draagt bij aan / is van belang voor de vorming van collageen. Andere nutriënten die vaak teruggevonden worden in vegan collageen supplementen zijn zink en biotine. Zink is goed voor huid, haar en nagels en ook biotine (vitamine b8) helpt bij het behoud van een gezonde huid en glanzend en sterk haar.

Kortom, ook als vegetariër of veganist zijn er opties om de collageen gehaltes in je lichaam op peil te houden.

Gehydrolyseerd rundercollageen

Het zal je niet verbazen dat rundercollageen van runderen komt. Het proces om tot gehydrolyseerd rundercollageen te komen is vergelijkbaar met het proces van gehydrolyseerd viscollageen.

Nadat runderen zijn verwerkt voor vleesproductie worden de huid en botten door middel van proteolytische enzymen afgebroken. De enzymen zorgen ervoor dat het collageen afgebroken wordt en er collageen hydrolysaat / collageen peptiden over blijven.

Beste gehydrolyseerd collageen

Wat is het beste gehydrolyseerd collageen? Onze favorieten vind je in de tabel hieronder.

Om te bepalen wat de beste is kijken wij altijd naar de ingrediënten, onze voorkeur gaat uit naar een zo puur mogelijke blend met een hoge concentratie collageen. Ook kiezen we altijd voor gehydrolyseerd collageen, simpelweg omdat dit makkelijker wordt opgenomen door het lichaam en verspreid zich ook beter.

Gehydrolyseerd collageen wordt niet alleen makkelijker opgenomen door het lichaam, ook mengt het beter in warme en koude dranken. Onze voorkeur gaat trouwens uit naar collageen poeder i.p.v. andere supplementen. En dan mengen we deze het liefst door een warme drank (koffie of thee). Schep gewoon een collageen poeder door je koffie of thee, wacht, roer nog een beetje en alle poeder is opgelost.

Collageen poeder met vitamine C

Veel collageen producten bevatten naast collageen ook vitamine C. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vitamine C bijdraagt aan de normale collageenvorming wat van belang is voor de samenstelling van de botten, het behoud van sterke botten, de verzorging van de huid van binnenuit en het behoud van een gezonde huid in het algemeen. Ben jij op zoek naar een collageen supplement met vitamine C? Dan zijn dit onze favorieten:

Top 5 gehydrolyseerd collageen

Beste gehydrolyseerd collageen  Type collageen  Prijs per 200 g 
1. Herbolist  Rund €29.95,-
2. Holland & Barrett Rund €23.25,-
3. Arctic Blue Vis €33.30,-
4. Lucovitaal Rund €125.90,-
5. Revitaltrax  Rund €53.30,-

Ons favoriete merk is zoals je ziet Herbolist. Herbolist heeft twee varianten: Pure Collageen Poeder met vitamine C en Collageen Beauty Blend met vitamine C en hyaluronzuur. Beide poeders bevatten een hoog percentage rundercollageen en vitamine C. Ook is de smaak  in tegenstelling tot veel andere collageen poeders goed te doen. Het is absoluut niet vies maar je proeft het wel als je het door water of thee roert. Wat ons verder aanspreekt aan Herbolist is dat het een Nederlands merk is en de producten in Nederland worden gefabriceerd.

Gehydrolyseerd collageen ervaringen

Er zijn diverse onderzoeken die veelbelovende resultaten laten zien wat betreft gehydrolyseerd collageen op het gebied van huid, botten en gewrichten. Enkele gezondheidsvoordelen die in verband worden gebracht met collageen supplementen zijn:

  • Anti-aging
  • Stralende huid met collageen
  • Glanzend haar
  • Sterke nagels
  • Soepele spieren en gewrichten
  • Sterke botten door collageen

Collageen en je huid

Onze huid is het grootste orgaan van ons lichaam en bestaat voor zo’n 75% uit collageen. De huid heeft allerlei functies waar we niet dagelijks bij stilstaan. Zo zorgt onze huid voor het reguleren van onze lichaamstemperatuur, de aanmaak van vitamine D, vochtverlies voorkomen en de opslag van energie in de vorm van onze vetlaag. Ook zorgt collageen ervoor dat je huid elastisch, stevig en soepel is en blijft. Doordat de natuurlijke productie van collageen afneemt vanaf je 25e wordt je huid minder elastisch en ontstaan er in eerste instantie fijne lijntjes en hoe naarmate je ouder wordt ook echte rimpels.

Collageen supplement

Een van de redenen dat steeds meer consumenten collageen supplementen toevoegen aan hun dieet is omdat een aantal recente onderzoeken hebben aangetoond dat collageen supplementen mogelijk tekenen van huidveroudering tegen kunnen gaan. Na de inname van collageen werd middels een vragenlijst vastgesteld dat zij na enige tijd collageen ingenomen te hebben hun huid als gehydrateerder, elastischer, sterker en dikker omschreven. In een ander zoek bleken ook oogrimpels na 8 weken minder te zijn geworden. Om precies te begrijpen hoe deze zogenaamde voordelen tot stand komen is meer onderzoek nodig.

Een andere reden is gemak, collageen supplementen bieden een makkelijke manier om wat extra collageen binnen te krijgen. Een schepje collageen poeder door je koffie, thee of smoothie. Een collageen tablet of capsule bij het avondeten. Het kost allemaal geen tot weinig moeite. Zeker niet als je het vergelijkt met andere manieren om huidveroudering tegen te gaan.

De aanbevolen dosering (dagelijks gebruik)

Er is (nog) geen universele Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor collageen. Concreet houdt dit in dat het ieder merk vrij staat een aanbevolen dosering te bepalen. Hoewel je lichaam overtollig collageen voor zover bekend niet opslaat is het wat ons betreft onzin om meer collageen in te nemen dan nodig. Ons advies is dan ook om te starten met 5 gram collageen, en vervolgens te kijken wat dit voor effect heeft op je lichaam, huid, spieren, gewrichten etcetera. Zie je na zo'n 3-4 weken nog geen resultaat dan kun je altijd je dosis ophogen naar 10 gram. Zo ben je ook geen dief van je eigen portemonnee.

Collagen

Copyright Maudgeniet.nl

Gehydrolyseerd voedingssupplement met visolie en aminozuren

Gehydrolyseerd poeder hydrolyzed collagen puur Mieke anti-aging vitamine mineralen vitamine C Great Lakes supplement peptiden sachets sachet collagen proteins huid capsules. Denk dan ook eens aan voedingssupplement met visolie of aminozuren net als noten zaden erwten en paddenstoelen om deze review compleet te maken.

Het is namelijk zo dat er vleesvervangers zijn die je net als sushi of peulvruchten kunt eten. Smaakt zeker lekker vanwege de granen die je niet proeft in gummies met een goede voedingswaarde als spirelli in een thermosfles. De bronvermelding is hierbij altijd verplicht en de collageen kun je als creamer toevoegen. Stop die dus snel in je winkelwagen want we verkopen ze veel met vegan levertraan soepen en cbd olie. Creamer in je winkelwagen en go!

Wil je meer weten over glucosamine of biologisch energie vergaren middels vetten en allergenen? Bekijk dan ons collageen gehydrolyseerd peptide extract. Daarnaast denk aan hydrolyzed collagen van niche4health, glutamine en andere supplementen voor je immuunsysteem. Curcuma pasta probiotica of kokos van Springfield; wij helpen je graag.