Slechte nagels: Wat te doen aan ‘broze’ nagels?

nude nagellak

‘Hoe het met iemands gezondheid gaat kun je zien aan zijn nagels' wordt vaak gezegd.

Zeker, nagels kunnen veel zeggen over iemands gezondheid.  Zo kunnen doktoren aan slechte nagels zien of iemand problemen heeft mijn zijn longen, lever of zelfs hart. Maar veel vaker zijn het andere factoren zoals een slecht voedingspatroon of te weinig slaap die een rol spelen bij broze nagels. Heb je ook wel eens last van slechte nagels? Lees dan snel verder wat je er zelf aan kunt doen.

Hoe herken je broze nagels?

Gezonde nagels zijn soepel en sterk met een gelijkmatig van kleur. Soms kunnen gezonde nagels broos en dun worden. Dunne vingernagels worden vaak veel eerder opgemerkt dan dunne teennagels, maar zowel de nagels op je vingers als de nagels op je tenen kunnen broos en dun worden. Dunne nagels zijn zwakker en kunnen snel breken of splijten. Zo laat het bovenste laagje van de nagel los en kan deze scheuren.

Waarom ontstaan slechte nagels?

Slechte nagels ontstaan door interne of externe factoren. Denk bij interne factoren aan een jouw voedingspatroon, te weinig slaap of een tekort aan vitaminen. Wanneer men spreekt over broze nagels kan dit zijn ontstaan door een serieus tekort aan vitaminen.

‘Hoe het met iemands gezondheid gaat kun je zien aan zijn nagels'

Wanneer de oorzaak van broze nagels zijn toe te schrijven aan externe factoren, moet je denken aan bijvoorbeeld het (te) veel wassen van de handen. Iets dat zeker in corona-tijd nogal vaak gebeurd en waardoor de nagels kunnen uitdrogen. Dit komt omdat nagels veel vocht opnemen en ook lang niet altijd goed worden afgedroogd.

Verder ontstaan droge nagels door het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen. Dit is uiteraard makkelijk te voorkomen door handschoenen te dragen bij het schoonmaken. Ook wanneer je handmatig de afwas doet zijn handschoenen een goed idee tegen broze nagels.

Wat kun je doen tegen broze nagels?

De meeste mensen die last hebben van zwakke nagels krijgen te weinig ‘biotine' binnen (vitamine B8) en/of te weinig vitamine D, calcium, of zink. Deze essentiële vitaminen en mineralen haal je gemakkelijk uit zuivel, eieren, noten, fruit en natuurlijk groenten. Daarnaast zijn er gelukkig vele supplementen op de markt waarin je deze voedingsstoffen aantreft om je nagels te kunnen verzorgen.

Hoe maak je broze nagels weer sterk?

Nagels maak je simpelweg sterk door een juiste nagelverzorging. Je maakt broze nagels weer sterk door ze iets langer te laten groeien, maar niet té lang natuurlijk. Vijl bijvoorkeur de nagels rond in één richting en smeer je nagels regelmatig in met vocht inbrengende nagelcrème om uitdroging tegen te gaan.

Een andere preventieve tip is Herbolist pure collageen. Deze collageen met een hoog collageen gehalte is speciaal voor broze nagels.

Verder is een agressieve nagellak sterk af te raden. Gebruik daarom een nagellak zonder chemische producten. En nu we het er toch over hebben: een nagellak remover kan ook zeer agressief werken en slechte nagels in de hand werken. Beter kies je voor een nagellak remover op soja-basis, want deze bevat niet het schadelijke aceton voor je nagels en huid.

Kun je broze nagels krijgen van nagellak?

Het korte antwoord is: ja, want nagellak kan bij langdurig gebruik je nagels uitdrogen en dus broosheid veroorzaken. Maar niet nagellak kan zwakke nagels veroorzaken. Gebruik bij voorkeur nagellak van een bekend merk, aangezien deze vaak van een goede kwaliteit zijn en je nagels niet hermetisch af zullen dekken.

broze nagels

Een andere tip is dat een zogenoemde ‘vochtinbrengende nagellak' kan zorgen voor sterke nagels. Denk hierbij aan een basecoat, wat een laagje onder je nagellak als bescherming aanbrengt, of aan een nagelverharder waardoor je eerder sterke nagels krijgt.

Wat hebben de overgang en broze nagels gemeen?

Vrouwen die in de overgang komen zullen ervaren dat de aanmaak van de bekende hormonen oestrogeen en progesteron af zullen nemen. Vrouwen in de overgang hebben ook vaak last van een een vertraagde stofwisseling waardoor een tekort aan calcium, kiezelzuur en ijzer ontstaat. Door deze tekorten ontstaan regelmatig broze nagels. Gelukkig nemen na enige tijd de overgangsklachten af waardoor de kans op broze nagels ook minder wordt.

Wat is het verschil tussen broze teennagels en slechte vingernagels?

Vaak worden je vingernagels aan andere factoren blootgesteld dan je teennagels. Je vingernagels gebruik je vaker bij het schoonmaken, de afwas doen en ander lichamelijke klusjes. Teennagels komen weer veel minder in contact met de buitenlucht maar krijgen wel veel meer op hun falie door lichamelijke beweging en door krap zittende schoenen.

Waarom heb ik slechte nagels?

Eén ding is wel fijn om te weten: vaak heb je zelf geen ‘schuld' aan slechte nagels. De dikte van je nagels wordt voor een groot deel vooral genetisch bepaald, waardoor broze nagels grotendeels erfelijk zijn. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om dit te voorkomen, zoals een goed voedingspatroon en een goede verzorgen van de nagels.

Welk voedingssupplement helpt het beste bij broze nagels?

Nagels bestaan voor een groot deel uit keratine wat een vorm van eiwit is. De inname van genoeg eiwitten is daarom heel belangrijk voor broze nagels. Een voedingssupplement zoals collageen kan ook een goede uitkomst bieden. Een ander supplement zoals viscollageen poeder bestaat bijvoorbeeld 90% uit eiwit. Deze zijn nodig voor een gezonde leefstijl en gezonde nagels. Maar ook genoeg inname van vitamine C kan ervoor zorgen dat collageen beter wordt opgenomen in je lichaam.

Hoe snel groeien nagels gemiddeld?

Je vingernagels groeien sneller dan je teennagels; vingernagels groeien per maand ongeveer 3 millimeter. Teennagels groeien gemiddeld 0,7 millimeter per maand, maar teennagels zijn dan ook twee maal zo dik. Wist je trouwens de mannen nagels sneller dan vrouwen nagels groeien? Ook groeien de vingernagels aan je meest gebruikte hand het snelst.

Welke voeding helpt het beste voor broze nagels?

Tot slot heeft je persoonlijke gezondheid natuurlijk veel invloed op de algehele gezondheid van de nagels. Zoals we al beschreven is een gezond voedingspatroon belangrijk voor gezonde nagels. En ook te weinig slaap kan een boosdoener zijn en broze nagels veroorzaken.

Het is dus belangrijk voor een goede ‘nagel gezondheid' te zorgen en let op voldoende inname van vitamine A, vitamine D, biotine, calcium, zink en last but not least ijzer. We hopen dat je veel aan deze tips hebt en snel weer sterke nagels hebt!

Broze nagels

Broze en zwakke nagels water kunnen vitaminetekort vitamine externe factoren, zoals het veel wassen van uitdrogen ontstaan door interne of externe factoren. Interne factoren zijn bijvoorbeeld je voedingspatroon.

kun je dit voorkomen. broze afgedroogd. Droge te dragen nagels? Dit kun je eraan ernstige problemen met je lever, longen en hart aantonen. Ook zijn er kun je dit Last van zwakke of nagels bijvoorbeeld voorkomen je voedingspatroon en slaap, die doen Nagels zeggen meer invloed hebben dan je misschien denkt. interne factoren, zoals Als je last hebt van zwakke nagels, broze je hieronder wat ze betekenen en wat je eraan kunt doen. nagels of andere symptomen, lees

gezondheid zink ijzer consumentenbond

Ook kunnen broze nagels ontstaan door, slaaptekort en vitaminetekort. vitamine c Broze nagels kunnen een gevolg zijn nagels goed bij het poetsen en afwassen kunnen je handen, zo kunnen nagels ook ontstaan door gebruik van schoonmaakmiddelen. Door veel over je gezondheid! Zo kunnen je handschoenen van een ernstig. Je nagels nemen namelijk veel vocht op en worden niet altijd

Wat zijn broze nagels

water vitamine media vitamine b aceton

en sterk met een gelijkmatig van kleur. biotine (vitamine B 8), eieren, vis, zuivel, noten, fruit en groenten. zwakker en kunnen snel breken of Ook vitamine D, calcium en/of zink. Deze soepel kunnen gezonde nagels broos en dun worden. Dunne vingernagels maar zowel de nagels zijn veel eerder opgemerkt dan dunne teennagels, op je vingers en kan deze als de nagels op je tenen kunnen Dunne nagels zijn splijten. Zo laat het broos en dun worden. nagels worden vaak Soms Gezonde bovenste scheuren. laagje van de nagel los

Hoe ontstaan broze of zwakke nagels

Wat te doen tegen broze nagels

nagels een tekort aan vitamines en mineralen kun je halen uit Vaak hebben mensen supplementen waar je deze met zwakke zijn er voedingsstoffen uit kunt halen om je nagels te verzorgen.