Collageen boost

Tip: geef je gewrichten, darmen, huid, haar en nagels een collageen boost.

collageen boost
Maud

Boost je huid, spieren en gewrichten

Collageen wint snel aan populariteit, omdat het een compleet proteïne is dat goed werkt voor je gewrichten, darmen, huid, haar en nagels en vele andere zaken. We leggen hierbij de nadruk op compleet omdat lang niet alle eiwitten compleet zijn.

Zo bestaat een goede, complete proteïne uit alle mogelijke aminozuren. Sommige hiervan kan je lichaam wel zelf aanmaken, maar er zijn ook bepaalde aminozuren, die je lichaam helaas niet zelf kan aanmaken. En dit zijn nou net de meest belangrijke aminozuren, die uit je voeding of supplementen moeten komen.

Gelukkig bevatten de meeste voedingsmiddelen wel proteïne, maar bijna geen enkele bron van proteïne bevat zoals gezegd alle aminozuren. Zo leveren vlees, vis, ei of bottenbouillon wel een compleet proteïne, maar veel mensen hebben dit niet vaak genoeg op hun menu staan om hun dagelijkse aminozuren behoefte ervan binnen te krijgen.

Vegan collageen boosters

Vegan collageen zou perfect zijn voor de veganisten onder ons, maar helaas: het collageen eiwit is nooit vegetarisch of veganistisch. Er bestaat namelijk geen plantaardige bron, dus collageen supplementen zijn nooit vegetarisch of veganistisch. Er zijn overigens wel merken die in deze behoefte springen met namen als Collagen Building Peptides of Vegan Collageen Boosters, ofwel, een supplementen die ingrediënten bevatten om je natuurlijke collageenproductie extra te stimuleren door het aanreiken van de juiste eiwit-bouwstenen.

Voor de vegans onder ons is dus nog knap lastig om een breed aminozuur profiel binnen te krijgen. Wanneer je vegetarisch of veganistisch bent, is er wel een tip: varieer bijvoorbeeld zoveel mogelijk met je eiwitbronnen, dan bouw je wel een zo goed mogelijk aminozuurprofiel op.

collageen booster

Mocht je trouwens enkele aminozuren te weinig binnenkrijgen met gevarieerde voeding, dan zijn aminozuur supplementen zeker een alternatief. Verder bestaat er ook nog een aminozuur dat echt niet bestaat in plantaardige bronnen, dat het 'taurine'. Veel vegetariërs en veganisten komen dit dus ook tekort, omdat het vooral in schaal en schelpdieren voorkomt.

Wat doet collageen?

Collageen is zelfs het meest voorkomende eiwit in een mensen lichaam. De collageenvezels zijn belangrijkste extracellulaire eiwitten in het lichaam. Extracellulair betekent: “buiten de cellen”, collagenen bevinden zich in de extracellulaire matrix. Collageenvezels dragen verder bij aan de structuur, samenhang, elasticiteit en vooral de stevigheid van verschillende soorten bindweefsel.

Collageen is daarom goed voor  je botten, kraakbeen, ligamenten (de gewrichtsbanden), pezen en natuurlijk de huid. Collageen zorgt verder voor elasticiteit en zorgt ervoor dat je beter kunt buigen en rekken. Vitamine C speelt ook een voorname rol: vitamine C is namelijk essentieel voor de juiste vorming van collageen.

Welke soorten collageen zijn er?

Er zijn verschillende soorten collageen en de meeste weefsels en organen in je lichaam bevatten daarom verschillende typen collageen.

Het collageen type I komt het meeste voor in een mensenlichaam. Pakweg 90% van het collageen in je lichaam is van type I, gevolgd door de typen II, III en IV. De overige typen komen slechts minimaal voor in je lichaam.

Type Omschrijving

Type I is belangrijk voor je botweefsel, gewrichtskapsel, pezen, ligamenten, meniscus, spieren en de bloedvaten.

Type II is belangrijk voor je kraakbeen en tussenwervelschijven (ongeveer 65 van de extracellulaire ruimte van het kraakbeen bestaat uit collageen type II).

Hoe kun je de hoeveelheid collageen boosten?

Spiergroei, gewrichtsgezondheid, een gezonde darmflora, een glanzende huid en sterke nagels worden vaak gedeeltelijk toegeschreven aan de uitzonderlijke aminozuren combinatie van het collageen eiwit. Maar wanneer je de 25-jarige leeftijd bent gepasseerd, neemt de collageen voorraad in je huid af. Dit is een natuurlijk proces waar je helaas niets aan kunt doen.

Ook stress, ziekte of bijvoorbeeld een operatie leiden tot een afname en uiteindelijk lagere collageenvoorraden. Dit wordt sterk verergerd wanneer je veel suiker gebruikt, veel in de zon zit, rookt, of veel cafeïne en alcohol of drugs gebruikt.

Wil je je lichaamseigen collageen boosten helpt het om de bovenstaande factoren te verminderen, maar ook zeker om genoeg vitamine C in te nemen. Vitamine C is namelijk heel belangrijk voor de opbouw ervan. Verder is botbouillon of collageen poeder de meest directe manier om de collageenproductie van je lichaam te boosten.

Collageen boosten via voeding

Voor veel mensen kost dit natuurlijk meer moeite, maar het is natuurlijk zeker een goed idee om voldoende voedingswaarde uit je dagelijkse voeding halen. Dat betekent dus ‘echt eten’, en ook zo gevarieerd mogelijk, met de inzet van het maximale aantal pure producten.

Maar zoals gezegd zal niet iedereen hier elke dag voldoende tijd voor kunnen vrijmaken. Want eerlijk is eerlijk, soms zitten er gewoon te weinig uren in een dag om uitgebreid te kunnen koken, of zijn er in de avond pizzameetings op je werk. We kennen en hebben allemaal wel eens zulke minder gezonde momenten.

Wanneer je erg veel sport, herstellend bent van een ziekte of als je zwanger bent of net bevallen, maar ook als je een periode van intensieve stress kent, en op zulke momenten niet tot nauwelijks dierlijke producten binnen krijgt, dan kan een extra collageen boost in proteïne erg goed voor de gezondheid zijn.

Hoeveel proteïne krijg je dagelijks binnen?

De schrijver van dit artikel heeft twee weken lang met een app bijgehouden hoeveel eiwitten zij binnen kreeg. Als je ook nieuwsgierig bent of je voldoende eiwitten binnenkrijgt, kunnen wij zo’n app zeker aanraden. Het kost ook weinig moeite: je selecteert even wat je eet, geeft de hoeveelheid ervan aan, en de app noteert direct de bijbehorende eiwitten (alsmede de vetten en koolhydraten).

Onze schrijver bleek amper dierlijke producten te eten, ook weinig tot geen zuivel en zo kwam zij nog niet eens aan 80 gram eiwit per dag. Eh, daar onderhoud je zeker geen spierweefsel mee, laat staan dat je daarmee spierweefsel kunt opbouwen. Dit gaf dan ook een goed inzicht dat het anders moest! Supplementen met plantaardige proteïne kunnen de opbouw van spierweefsel gelukkig ook een boost gegeven.

collagen booster

De toevoeging van collageen supplementen is zeker te overwegen als je lichaam bepaalde voedingsstoffen niet binnen krijgt, als je bepaalde klachten hebt (zoals teveel rimpelvorming, broze nagels of een te doffe huid). Als je dus niet genoeg collageen uit normale, gevarieerde voeding kunt halen of als je een extra collageen booster wil, dan zijn collageen poeder de uitkomst.

Het wordt nog veel interessanter wanneer je ouder dan 30 jaar bent, omdat de natuurlijke collageen productie forst afneemt wanneer je ouder wordt. Aan het best geteste collageen supplement van Herbolist is vitamine C toegevoegd zodat de collageen booster sneller werkt.

Wat zijn de beste collageen boosters?

Beste collageen booster Collagen boost formule  Prijs
1. Herbolist 100% collageen & vitamine C vanaf €29,95
2. RevitalTrax Collageenvezels, vitamine C vanaf €39,95
3. Oslo Skin Lab Gehydrolyseerd collageen vanaf €56,90
4. Vital Proteins 100% collageen peptiden vanaf €41,00
5. Garden of Life Rundercollageen, aroma vanaf €42,99

Je kunt het beste collageen boosters kopen met de hoogst mogelijke collageengehalte. De enige echt relevante toevoeging aan supplementen is vitamine C, wat helpt om alle collagenen zo snel mogelijk in je lichaam op te nemen en de werking zal versnellen.

Collageen: onmisbaar voor je botten, gewrichten en de huid

Dat collageen enorm goed werkt voor een jonge huid, dat is bij steeds meer mensen al wel bekend. Maar het supplement is ook van groot belang voor de gezondheid van ieders botten.  Het is zelfs een belangrijk supplement van je botstructuur. Want hoe ouder je wordt, hoe minder collageen in je botten, waardoor (uiteindelijk) ook de botdichtheid verlaagd zal worden. Dit kan resulteren in een grotere kans op blessures.

Collageen waarschuwing

Een vermindering van collageen in je botten leidt verder tot diverse gewrichtsklachten, denk hierbij aan gezwollen en gevoelige gewrichten tot aan artritis, artrose, osteoporose en meer van dit soort klachten. Dat leidt trouwens niet alleen tot ernstige pijnklachten, maar dus ook letterlijk ook tot een verandering in de structuur en de opbouw van de botten in je lichaam. Je bent gewaarschuwd.

Gehydrolyseerd collageen

Gehydrolyseerd collageen lijkt veel op je lichaamseigen collageen en kan direct helpen de botdichtheid te vergroten en gewrichtskraakbeen beter te beschermen. Dagelijks gebruik van Gehydrolyseerd collageenpoeder kan je helpen bij het herstel van onze botten en gewrichten, pijn en ontsteking, en uiteraard de flexibiliteit verbeteren.

Conclusie

Collageen kan de gezondheid van de gewrichten ondersteunen en helpen bij pijnbestrijding, stijfheid en kan (mede dankzij glycine en proline) helpen bij de stabiliteit en regeneratie van kraakbeen. Het biedt ondersteuning voor de groei en het herstel van kraakbeenweefsels en de aminozuren stimuleren de synthese van collageen in kraakbeen en de extracellulaire matrix van andere weefsels.

Dit artikel is geschreven door Maud van Es. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Mail dan naar info@maudgeniet.nl

Dit is een artikel in de categorie:

Collageen Poeder

Hieronder vind je de meest gebruikte collageen supplementen in poedervorm.

Emmalaan 9
1075 AT Amsterdam
020 210 1956

aardbeien supplement

anti aging product

blij meisje met mineralen

collageen review

energie supplement

neo supplement

potje tabletten

supplement

voor en na

cbd olie

anti aging

hyaluronzuur

probiotica

mineralen

visolie

vitaminen

kurkuma

vitamine d

curcuma

sportvoeding

vitamine capsules

magnesium

levertraan

omega 3

aloe vera

vitamine

Collageensupplementen

Hieronder vind je voorbeelden van andere poeders en collageensupplementen.

zwarte bessen poeder

peptide voorbeeld

multivitamine davitamon

bessenpoeder

eiwitpoeder