Calcium tekort: wat zijn de symptomen?

calcium tekort symptomen

Welke symptomen kunnen er op wijzen dat je een tekort aan calcium hebt? Een tekort aan calcium wil je liever voorkomen. Calcium heeft vele belangrijke functies, het ondersteunt de bloedstolling, de botten, de tanden, de spieren, de spijsvertering, speelt een belangrijke rol in de celdeling, bevordert de energiestofwisseling en draagt bij aan de normale werking van het zenuwstelsel.

Calcium tekort klachten

Een calcium tekort kan dus allerlei klachten veroorzaken die van invloed zijn op bovenstaande functies. Denk bijvoorbeeld aan botontkalking of osteoporose, problemen met het gebit, slaapproblemen en spierpijn.

Calcium tekort schildklier

Ook klachten als overgewicht en obesitas kunnen wijzen op een tekort aan calcium. Voldoende calcium is namelijk ontzettend belangrijk voor de spijsvertering, het ondersteunt het behoud / de normale werking van de spijsvertering.

Calcium tekort hartklachten

Ook bepaalde type hartklachten kunnen ontstaan door een calcium tekort, calcium heeft niet alleen een gunstige invloed op de hartspier. Het ondersteunt de hartspier ook.

Wat is calcium?

Voor we dieper ingaan op klachten die kunnen ontstaan bij een tekort aan calcium is het goed om eerst helder te hebben wat calcium precies is. Calcium is hetzelfde als kalk, we kunnen dus ook spreken van een kalk tekort. Calcium of kalk is een mineraal dat vooral te vinden is in zuivel: melkproducten, melk en kaas.

Andere voedingsmiddelen waar kalk in te vinden is zijn onder anderen:

  • Havermout
  • Soja producten (soja melk & soja bonen)
  • Tofu
  • Garnalen
  • Smeerkaas
  • Amandelen

Bron: Voedingscentrum

Calcium tekort oorzaak

De oorzaak van een calcium tekort is bij de meeste mensen te vinden in het gebrek aan calcium in de voeding die hij / zij eet. Het toevoegen van voeding met een grote hoeveelheid aan calcium kan dan uitkomst bieden.

Echter neemt je lichaam gemiddeld maar zo’n 30% van het calcium in je voeding op. Naarmate je ouder wordt neemt je lichaam zelfs steeds minder calcium op. Bij vrouwen is deze afname zelfs nog sterker vanaf het moment dat zij in de overgang gaan. Niet voor niets hoor je regelmatig (althans wij) dat vrouwen na de overgang om de haverklap iets breken. Oké, om de haverklap is misschien overdreven maar in ieder geval een stuk meer dan voor de overgang. Grote kans dat dit komt door een calcium tekort.

Een andere oorzaak van een calcium tekort is niet het gebrek aan calcium in de voeding die je eet maar het gebrek aan andere vitaminen en mineralen die ervoor zorgen dat het lichaam de calcium moeilijk kan opnemen. Om calcium om te kunnen nemen heeft je lichaam namelijk vitamine D en magnesium nodig. Ook vitamine K helpt het lichaam bij het opnemen van calcium, net als beweging. Hoe meer je beweegt, hoe makkelijker je lichaam / botten calcium kan opnemen.

Een andere optie is het toevoegen van calciumsupplementen aan je dieet. Hierbij is het wel van belang om je te houden aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Ook is het van belang om er rekening mee te houden dat je de andere hierboven beschreven vitaminen ook voldoende binnen krijgt.

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid calcium

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium is als volgt:

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid in mg  Vrouwen in mg Mannen in mg
9-17 jaar  1100 1200
18-24 jaar   1000 1000
25-50 jaar  950 950
51-69 jaar  1100 950
70 jaar en ouder  1200 1200