Wat is beter: collageen poeder of tabletten?

Collageen wordt steeds vaker in de beauty wereld gebruikt, bijvoorbeeld in crèmes, tabletten, sapjes en natuurlijk collageen poeder. Nu kunnen wij het ons voorstellen dat je jezelf afvraagt wat beter is: collageen poeder of tabletten? Wij doken in de wondere wereld van het collageeneiwit om te onderzoeken wat beter is.

Waarom collageen gebruiken?

Allereerst antwoord op de vraag waarom je collageen producten zou moeten willen gebruiken. Ons lichaam maakt namelijk zelf al collageen aan, dus waarom zou je dan nog een extra supplement innemen? Dat zit zo. Vanaf je 25ste jaar maak je steeds wat minder collageen aan, waardoor rimpels gaan ontstaan. Gelukkig kun je je collageen niveaus extra aanvullen waardoor je dit proces kunt stoppen.

Collageen pillen

Terug naar de kernvraag wat beter werkt, wanneer je tussen collageen poeder en collageen pillen moet kiezen. Het is niet zozeer wat beter in je lichaam wordt opgenomen, dat maakt namelijk geen verschil, maar wat beter werkt in je voedingspatroon. Neem je bijvoorbeeld vaker tabletten en vergeet je het niet zo snel? Dan kun je een collageen tabletje toevoegen aan je vaste routine.

Collageen poeder

Collageen poeder is makkelijk te mengen in je koffie, thee, smoothie of in een bakje yoghurt. De meeste collagenen hebben een naturelle smaak, al zijn er ook varianten verkrijgbaar met een smaakje eraan. Kijk goed wat de dagelijks aanbevolen hoeveelheid collageen is. Check daarnaast de verpakking of het om hele collageen peptiden gaat, of om gehydrolyseerde peptiden. Gehydrolyseerd wordt wat beter opgenomen in je lichaam.

Conclusie: welk collageen werkt beter?

De makkelijkste collageen vorm om in te nemen is collageen poeder. Dit omdat je het makkelijk kunt toevoegen aan je voeding in eten of in drinken. Daarnaast moet je meerdere collageen pillen nemen om aan de aanbevolen behoefte te komen, en dit is met een schepje collageen poeder dus veel makkelijker in te nemen.

Voor de meeste mensen werkt collageen poeder beter.

werkt collageen tabletten

Tip: kies voor een puur supplement

Het is aan te raden om een product te kiezen dat zo puur mogelijk is, dus zonder overbodige toevoegingen en het liefst met zo min mogelijk ingrediënten. In principe komt dit neer op collageen hydrolysaat en vitamine C. Vitamine C is namelijk een zeer effectieve en nuttige toevoeging die bijdraagt aan een betere opname van collageen eiwitten in je lichaam.

Voorbeeld Kruidvat collageen tablet

Als we het Kruidvat collageen tablet als voorbeeld nemen zie je dat het de onderstaande ingrediënten bevat;

  • Collageen hydrolysaat
  • Vulstoffen (microkristallijne cellulose, tricalciumfosfaat)
  • Vitamine
  • Kleurstof (aqua polish)
  • Glansmiddelen

Gehydrolyseerd collageen

Naast dat het Kruidvat product gehydrolyseerd collageen bevat, zijn er ook andere toevoegingen in verwerkt om er een tabletje van te maken. Daarnaast wordt er helaas niet vermeld welke vitamines aan het Kruidvat product zijn toegevoegd. Let er dus op dat je een puur collageen product koopt met een duidelijke samenstelling en afkomst.

Welk collageen type kun je het beste gebruiken?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten collageen zijn. Het liefste heb je collageen type 1. Collageen type 1 is goed voor je pezen, spieren, gewrichten, kraakbeen, bloedvaten en botten. Dit type collageen bestaat vooral uit collageen, dit geeft stevigheid én elasticiteit. De meeste specialisten adviseren collageen type 1 omdat dit collageen het meest voorkomende collageen in het menselijke lichaam is.

collageen cremes

Waarom zijn collageen crèmes onzin?

De belangrijkste reden is dat de huid niet direct collageen kan opnemen. Daarnaast bevatten crèmes maar weinig collageen, het is meer een marketingtoevoeging van de producent. Waarom collageen crèmes niet werken zit zo: collageen in crèmes moet eerst afgebroken worden in aminozuren, de bouwstoffen van eiwitten. Via aminozuren kan het uiteindelijk in je bloed terechtkomen, maar zoals je ziet is dit een zeer omslachtige route.