Vegan proteine poeder

TLDR; Herbolist Vanille als beste getest. Bestel Herbolist vegan proteine poeder hier.

vegan proteine poeder
collageen poeder ervaringen

Een eiwitshake na het sporten is hip. Heel hip. Niet alleen onder topsporters maar vooral onder de mensen die wekelijks de sportschool bezoeken. Voor sneller herstel of spiervergroting bijvoorbeeld. Voor vegans was er lange tijd geen goed supplement, omdat de meeste proteineshakes op basis van melkeiwit werden gemaakt. Tot nu. Maudgeniet test het beste proteïne poeder voor vegans.

Waarom is een vegan protein shake beter?

Als je je eiwitinname wilt verhogen, zijn er uitstekende eiwit poeders beschikbaar. De vegan variant wint de laatste tijd veel aan populariteit wint en daar is een goede reden voor: plantaardig proteïne poeder is geschikt voor de meeste lichaamstypen.

Bijna iedereen kan veganistische eiwitpoeders goed verdragen, terwijl mensen van proteïne op basis van koemelkeiwit vaak buikpijn krijgen, met soms zelfs allergieën tot gevolg.

Plantaardig proteïne poeder is geschikt voor de meeste lichaamstypen.

Vegan proteine shakes zijn ontzettend makkelijk in gebruik en kunnen worden toegevoegd aan smoothies, yoghurt, havermout tot zelfs overheerlijke vegan protein pannenkoeken.

Wat is biologische vegan eiwitpoeder?

Biologische vegan eiwitpoeder shakes zijn supplementen op basis van proteïne uit plantaardige bronnen. Omdat ze plantaardig zijn, zijn deze proteine shakes voor de meeste mensen ook makkelijker in het lichaam op te nemen ten opzichte van wei-eiwit. Dit geldt overigens het meest voor gekiemd plantaardig eiwit.

biologische vegan eiwitpoeder

Gekiemde veganistische eiwitpoeders zijn biologisch beter beschikbaa, wat betekent dat je lichaam het kan afbreken en beter kan gebruiken voor celgroei en om spierweefsel sneller te laten herstellen. Dit is niet alleen goed nieuws voor vegans, maar ook voor mensen die last hebben van voedsel intoleranties of een opgeblazen gevoel van melkeiwit voedingssuppementen.

Best geteste vegan proteïne

Wie vegan eiwit poeders zoekt, komt direct allerlei verschillende soorten eiwitten tegen waarbij shakes op basis van soja-eiwit, hennepeiwit, kokos-eiwit en erwten-eiwit de bekendste soorten zijn. Maar was is de beste vegan proteïne? Het smaakpanel van schept duidelijkheid.

“De beste proteineshake is op basis van erwten proteine.”

De beste veganistische optie is namelijk een proteineshake op basis van erwten proteine poeder. Een portie erwteneiwit van 30 gram bevat namelijk 25 gram proteïne per portie, wat ook meer dan wei-proteine is (vaak verkocht onder de Engelse benaming whey protein).

Top 5 beste vegan proteïne poeder 2023

Beste vegan proteïne poeder Conclusie smaaktest Proteïnegehalte
1. Herbolist (beste proteine) Heerlijke smaak Goed
2. Orangefit Protein Prima smaak Medium
3. Upfront Vegan Proteine Redelijke smaak Medium
4. Bulk Protein Niet heel goed Matig
5. Action Vegan Eiwitshake Minst lekker Slecht

1. Herbolist vegan proteïne poeder vanille

De naam Herbolist zal veel mensen bekend in de oren klinken. Herbolist was namelijk ook één van de eerste merken met collageen poeder, wat rimpels kan verminderen. Ook is Herbolist een echte trendsetter met 100% vegan proteïne, en (dankzij deze voorsprong) heeft het merk jarenlang kunnen tweaken met de populaire vanille smaak, die in de meeste smaaktesten met een cijfer 9 als heerlijk wordt beoordeeld. Ook fijn: Herbolist klontert helemaal niet.

beste vegan proteine poeder

2. Orangefit Protein

Orangefit heeft ook veel onderzoek gedaan naar vegan protein, en maakte daarvoor volgens eigen zeggen heel veel overuren, tientallen proefmonsters en honderden test scoops. In het begin was de smaak van Orangefit protein nog niet zo goed als nu, maar ze zijn wel aan de weg aan het timmeren met als smaakcijfer 7. Orangefit is volledig op vegans gericht met een 100% plantaardig assortiment. Het klontert een klein beetje.

3. Vegan Proteïne van Upfront

Wie jong is, heeft vast wel eens van de vegan proteïne van Upfront gehoord. Het zijn jonge marketeers die millennials en generatie-Z goed via social media weten te bereiken. Ze vertellen over hun veganistische proteine poeders op Instagram, Linkedin (ja, echt), TikTok en ze hosten zelfs een heuse vegan podcast. Maar misschien moet Upfront meer tijd gaan steken in hun klonterende proteine, met smaakcijfer 6,5 zien wij dan ook nog wel ruimte voor verbetering.

upfront vegan proteine poeder

4. Bulk protein

Bulk protein is ook lekker bezig met hun exclusieve V+™ plantaardige eiwitblend. Deze proteïne bevat een hele mix van erwteneiwit, bruinerijsteiwit, pompoeneiwit, gemalen lijnzaad en quinoameel. Klinkt op papier mooi, maar in onze test bleef deze vegan eiwitpoeder een beetje klonteren en met smaakcijfer 6 was Bulk ook geen hoogvlieger in de test.

5. Vegan proteïne poeder Action

Als er ergens geld valt te verdienen is Action er als de kippen bij, al is deze woordkeuze een beetje ongelukkig in samenhang met de Bodymass vegan proteïne poeder van Action. Wat Action er zelf over zegt: “Drink een lekkere proteïne shake op basis van deze plantaardige eiwit poeder om op een snelle en makkelijke manier je eiwitten aan te vullen.” Over ‘lekker’ valt met smaakcijfer 5 wel te twisten, maar je kunt er inderdaad wel snel en veganistisch je eiwitten mee aanvullen. Het klontert ook behoorlijk.

Wat is het nut van vegan eiwitshakes?

Nou, laten we beginnen met je een paar vragen te stellen. Blijf je graag fit? Ben je een actief persoon? Heb je het te druk om elke dag voedzame maaltijden te koken? Ben je veganistisch? Kun je minder goed tegen koemelkeiwit? Als je op één van deze bovenstaande vragen ja hebt geantwoord, zijn vegan eiwitshakes voor jou echt de allerbeste optie.

wat is het nut van eiwitshakes

Niet alleen helpen eiwitshakes je lichaam om zichzelf te kunnen herstellen na trainingen en om te helpen bij het opbouwen van spieren, maar het is ook een heel gemakkelijke manier om belangrijke eiwitten en voedingsstoffen in je dieet te krijgen.

Voordelen veganistische eiwitten

Dus nu vraag je je misschien af: “Wat zijn de grootste voordelen van veganistische eiwitten?”

Hieronder enkele belangrijke voordelen op een rij:

 • Vegan eiwitshakes zoals die van Herbolist bevatten alle negen essentiële aminozuren.
 • Je krijgt alles wat je nodig hebt terwijl je ook veel dierlijke producten uit je dieet haalt.
 • Plantaardige eiwit shakes zijn meestal glutenvrij
 • Vegan proteine poeders helpen je met afvallen en minder snoepen omdat je een voller gevoel houdt.

Hoeveel proteïne per dag berekenen

Om te kunnen profiteren van alle proteine voordelen is het belangrijk de juiste hoeveelheid benodigde proteine te berekenen. Iedere vegan heeft een specifiek aantal grammen proteine per dag nodig.  Als je bijvoorbeeld nooit sport heb je 0,7 gram proteine per kilo lichaamsgewicht nodig. Sport je redelijk veel en doe je aan duursport heb je 1,5 gram proteine per kilo lichaamsgewicht nodig.  Ben je krachtsporter, dan heb je zelfs 1,8 gram eiwit per dag nodig. De berekening is voor duursporters bijvoorbeeld 80 kilo x 1,8 gram eiwit = 144 gram proteine per dag.

Lichaamsgewicht in kilo Hoeveel proteïne voor krachtsport
60 kilo 108 gram per dag 
70 kilo 126 gram per dag
80 kilo 144 gram per dag
90 kilo 162 gram per dag
100 kilo 180 gram per dag

Wat is een alternatief voor erwten eiwitpoeder?

In principe is het erwten eiwitpoeder de meest logische keuze voor vegans. Maar gelukkig zijn er nog meer alternatieven als je echt geen erwten-eiwit wilt. Bovendien is wei proteine (whey protein) geen optie, omdat deze shake van koemelk wordt gemaakt. Sommige alternatieven bevatten ook kunstmatige zoetstoffen zoals sucralose, die veel veganisten vermijden omdat ze op dieren zijn getest.

“Erwten eiwitpoeder de meest logische keuze voor vegans.”

Desondanks zijn dierlijke ingrediënten niet nodig om elke dag je vereiste hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen. In plaats daarvan zijn er veel ongelooflijke plantaardige eiwitbronnen zoals een proteïnepoeder op basis van:

 • Soja
 • Hennepzaad
 • Pompoenzaad
 • Bruine rijst
 • Quinoa
 • Boekweit

Zijn vegan eiwitten gezond?

Veganistische eiwitproducten zijn zeker een gezonde aanvulling op je dieet, vooral voor wie af en toe in de sportschool te vinden is of wil afvallen. Veganistische eiwitpoeders, mits afkomstig van plantaardige bronnen van goede kwaliteit en gemengd met water of plantaardige melk in een smoothie, je lichaam voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft om op gewicht te blijven. Eiwit is ook nodig voor het herstel van de spieren na het sporten.

Veganistische maaltijd inruilen voor eiwit shakes?

Nee, we zouden je zeker niet aanraden om echte voedzame maaltijden in je veganistische maaltijd in te ruilen voor een vegan eiwit shake. Het is ongelooflijk belangrijk voor ons om ons voedsel te kauwen, dus we moeten er nog steeds naar streven om vaste stoffen te eten. Bovendien, zoals met alle voedingssuppementen, zijn supplementen een aanvulling en geen vervanging.

veganistische sporter met eiwitpoeder

Wel oppassen voor de hele goedkope en minder kwalitatieve budget poeders van Action of Kruidvat die bewerkt kunnen zijn. Dus hoewel shakes handig en gezond zijn in kleine hoeveelheden, overdrijf het niet! Probeer te streven naar gezonde voedzame plantaardige maaltijden met eiwitshakes van de betere merken als aanvulling na de training.

Wat is het verschil tussen collageen en proteine?

Ten eerste zit er een verschil in de oorsprong. Zo is vegan proteïne van afkomstig van erwten-eiwit.  Collageen-eiwit is per definitie niet vegan omdat collageen wordt onttrokken uit botten, huiden en kraakbeen van dieren. Ze hebben daarom ook een verschillend aminozuurprofiel.

Collageen poeder is minder goed voor spiergroei

Collageen poeder supplementen helpen je spiergroei ook een beetje, maar niet zo goed als proteinepoeder. Ook ‘vult' collageen niet zo goed en is het niet geschikt om mee af te vallen. Wel is collageen een beter voedingssupplement beter tegen rimpels, daarom heeft collageenpoeder meer het imago van een beauty supplement tegen rimpels en voor mooier haar en nagels.

Conclusie: Herbolist is het beste plantaardige eiwitpoeder

Als we kijken naar de ingrediënten naar de positieve ervaringen en de smaaktest, dan is er eigenlijk maar één winnaar dat het label beste plantaardige eiwitpoeder verdient, namelijk de vanille smaak van het bekendste vegan supplementen merk Herbolist. Bijna iedereen vindt de vanille smaak lekker, die niet overheersend is, wat bij andere merken vaak wel het geval bleek. Een té sterke vanille smaak laat het poeder chemisch proeven, wat je zeker niet wilt.

vegan eiwitpoeder vanille

Hoewel wij ons hebben gefocust op de vanille varianten, is het goed om te weten dat Herbolist ook andere smaken in haar assortiment heeft waaronder banaan en chocolade. Beide smaken hebben we geproef en werden als lekker beoordeeld door ons test-panel, maar omdat we deze niet van alle andere merken konden krijgen door leveringsproblemen hebben wij ons in deze test gefocust op vanille.

Ben jij ook benieuwd naar Herbolist vegan proteïne?  Via deze link kun je het best geteste supplement bestellen voor slechts €17,50.

etos vegan protein
bulk veganistisch eiwitpoeder
pursana organic vegan protein
orangefit protein
mattisson vegan protein blend
body & fit vegan perfection
myprotein vegan
XXLnutrition protein

Dit artikel is geschreven door Maud van Es. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Mail dan naar info@maudgeniet.nl

Dit is een artikel in de categorie:

Vegan proteine kopen

Wil je vegan proteine kopen of zelf testen? Kom dan proeven bij Maudgeniet.nl. Bel wel even voor een afspraak.

Maudgeniet Collageen & Proteine
Emmalaan 9
1075 AT Amsterdam
020 210 1956
proteine@maudgeniet.nl

Veganistische proteïnepoeders

Wees goed voor je lichaam en kies voor vegan protein powder in een verantwoord dieet. Deze poeders zijn makkelijk verteerbaar en behoren tot de bestsellers van de bekende vitamine winkels die gespecialiseerd in plantaardige supplementen zijn. Bijvoorbeeld rijsteiwit: goed voor en na je workout, lactosevrij, en plantaardige eiwitten passen goed net als sommige probiotica in je dagelijkse recepten met of zonder fruit.

Goed voedingssupplement na de gym workout

Dus wanneer je een goed voedingssupplement zoekt die je kunt nemen als je vegetarisch bent, en rekening moet houden met je bloedsuikerspiegel, kijk dan eens naar de verpakking en het etiket van Herbolist. Het is heel anders dan keto maar met die heerlijke vanilla smaak is het perfect voor mensen met veel levensenergie. Ook als je moet letten op je oestrogeen niveaus. Overweeg eventueel supplementen zoals mineralen van Vitakruid om je inname compleet te maken, maar sowieso is een poeder op basis van erwt de beste keuze. Doe het in een smoothie met een beetje kaneel, en je hebt een heerlijke shake voor na je gym workout.

Veelgestelde vragen

Hoe maak je van sport en fitness je lifestyle?

Veel mensen maken de fout hard te gaan voor fitness doelen, maar te verslappen als die eenmaal zijn bereikt. Ze zien fitness en proteine als middelen om een doel te bereiken, niet als een manier om hun leven te leiden.

Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen en gewichtstoename. Als je fitness niet ziet als een keuze voor een levensstijl, zul je niet de vruchten plukken van regelmatige lichaamsbeweging op lange termijn.

Zeker, lichaamsbeweging kan je helpen om op korte termijn gewicht te verliezen of te behouden. Maar een actieve levensstijl biedt blijvende voordelen. Het kan je risico op mogelijke gezondheidscomplicaties verminderen, waaronder:

 • Hoge bloeddruk
 • Diabetes
 • Hartkwalen
 • Obesitas

Lichaamsbeweging draagt bij tot een betere gezondheid en welzijn, dus maak er een prioriteit van – het is nooit te laat!

Hoe blijf je gemotiveerd om gezond te leven?

Het stellen van doelen en het vasthouden aan een plan om ze te bereiken helpt je bij het ontwikkelen van gedrevenheid, discipline en vastberadenheid die je op natuurlijke wijze overbrengt naar andere gebieden van je leven.

Elke dag sporten met vegan proteine is prima als je werkt aan afslankdoelen of aan een uitdaging waarbij je dagelijks moet trainen.

vegan fitness

Wees creatief met de manieren waarop je kunt opstaan en bewegen. Let op of noteer hoeveel tijd je dagelijks of wekelijks zittend doorbrengt. Doe wat nodig is om deze tijd te verminderen. Overweeg bijvoorbeeld deze tips:

 • Werk aan een staand bureau.
 • Stap een paar haltes eerder uit de trein of tram en loop de rest van de weg.
 • Vervang zittende, passieve bezigheden door actieve projecten of activiteiten.
 • Als je langere tijd zit, sta dan minstens 5 minuten per uur op.

Wat zijn de voordelen van hardlopen of joggen?

Het handhaven van een gezond gewicht is belangrijk om je lichaam fit te houden en je risico op hoge bloeddruk, beroertes, kanker, diabetes en hartziekten te verminderen.

Volgens diëtisen verbrandt een gemiddeld iemand ongeveer 10 calorieën per minuut hardlopen. Als die persoon tien minuten hardloopt, verbrandt hij 100 calorieën. Je kunt aan de hand van je gewicht berekenen hoeveel calorieën je exact verliest met hardlopen.

Door gewoon tien minuten te rennen verbrandt je lichaam overtollige calorieën. Dit kan je helpen je gewicht op peil te houden als je hardloopt als onderdeel van je gewone routine.

vegan eiwitpoeder kopen

Het tempo en de lengte waarmee je loopt zijn ook van invloed op de hoeveelheid calorieën die je verbrandt. Je zult willen hardlopen in een tempo dat past bij je uithoudingsvermogen en dat je helpt een gezond gewicht te behouden of te bereiken.

Kies hardlopen als activiteit om je te helpen fit en gezond te blijven, en drink achteraf een vegan proteineshake als gezonde beloning.

Waarom zijn vitamines ook belangrijk?

Vitaminen en mineralen zijn twee van de belangrijkste soorten voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om te overleven en gezond te blijven. Vind informatie over enkele van de essentiële vitamines die aanbevolen worden voor oudere volwassenen en hoe je de aanbevolen hoeveelheid binnenkrijgt via je dieet.

Vitamines helpen je lichaam groeien en werken zoals het hoort. Er zijn 13 essentiële vitamines: vitamine A, C, D, E, K en de B-vitamines (thiamine, riboflavine, niacine, pantotheenzuur, biotine, B6, B12 en foliumzuur).

Vitaminen hebben verschillende taken om het lichaam goed te laten werken. Sommige vitamines helpen je infecties te weerstaan en je zenuwen gezond te houden, terwijl andere je lichaam helpen energie uit voedsel te halen of je bloed goed te laten stollen. Door de Voedingsrichtlijnen te volgen, krijg je van de meeste van deze vitamines voldoende binnen via de voeding.

Net als vitaminen helpen ook mineralen je lichaam functioneren. Mineralen zijn elementen die ons lichaam nodig heeft om te functioneren en die te vinden zijn op aarde en in voedsel. Sommige mineralen, zoals jodium en fluoride, zijn slechts in zeer kleine hoeveelheden nodig. Andere, zoals calcium, magnesium en kalium, zijn in grotere hoeveelheden nodig. Net als bij vitamines krijg je van de meeste mineralen waarschijnlijk voldoende binnen als je gevarieerd eet.

Wat kopen sportieve veganisten nog meer?

Mensen die een vanille shake of een vitamine protein bar kopen, doen dat omdat zij de meerwaarde zien van deze voedingssupplementen. Gelukkig heb je shakes in vele smaken zoals chocolate, aardbei, pruimen, pompoen tot zelfs peanut.

Ook kunnen de ingrediënten afgestemd worden op jouw behoefte, denk aan soja shakes voor weight loss, of voeding op basis van planten die als vleesvervangers dienen. De veganist met een hoog energieverbruik heeft wat betreft eiwitrijk en plant-based voeding ontzettend veel keuze omdat zuivel achterwege gelaten kan worden.

Ga jij ook zo’n gezonde vitaminen shake maken op basis van pea protein? Of doe je er een theelepel pindakaas in? Kies voor een supplement met goede aminozuren op basis van erwten of hennep, en start met trainen. Goed voor de huid, spieren en gewrichten zeker in combinatie met vitamine B12.