Wat is collageen peptide?

wat is collageen peptide
Maud

De populariteit van collageen peptide, peptiden of peptides groeit niet alleen in Nederland maar over de hele wereld. Steeds meer consumenten voegen collageen peptide toe aan hun dagelijkse dieet. Van sportfanaten tot ouderen, van beauty liefhebbers tot de gewone consument.

Maar wat is collageen peptide?

Wat is collageen?

Collageen komt van het Griekse woord kólla wat lijm betekent. En dat is niet voor niets. Collageen is als het ware de lijm van je lichaam. Het zorgt onder andere voor de structuur, elasticiteit, stevigheid en sterkte van je huid, haar, nagels, botten en gewrichten. Kortom, collageen is een essentieel eiwit.

Collageen peptide

Ons lichaam maakt zelf collageen aan door de eiwitten die wij binnenkrijgen via voeding af te breken tot aminozuren. Echter neemt de natuurlijke productie van collageen af vanaf ons 25e levensjaar. Dit zorgt ervoor dat je huid minder elastisch wordt (lees: je krijgt rimpels). Dit is tevens de reden dat je vaker last krijgt van spieren en gewrichten naarmate je ouder wordt.

Voeding, zon, roken

Om ons lichaam een handje te helpen met het op peil houden van collageen kun je meerdere dingen doen. Allereerst kun je de afbraak van collageen beperken door gezonde voeding tot je te nemen, niet te roken, geen (of weinig) alcohol te drinken en je altijd goed te beschermen tegen de zon.

Collageensupplementen

Daarnaast is het ook mogelijk om collageen levels op peil te houden door collageen supplementen te nemen. Collageen peptiden worden gevormd tijdens de afbraak van collageen. Het afbreken van collageen noemen we hydrolyseren. Bij gehydrolyseerd collageen zijn eiwitten al grotendeels afgebroken, dit maakt het makkelijker voor je lichaam om het op te nemen.

Collageen peptiden zijn dus hele kleine stukjes eiwit uit dierlijk collageen. Collageen peptiden kunnen gemaakt worden van rund, varken en vis.

Wat is het verschil tussen collageen peptide en gelatine?

Dat collageen peptide een vorm van collageen zijn weten we inmiddels. Wat je misschien niet wist is dat collageen en gelatine bijna hetzelfde zijn. Het grootste verschil tussen peptiden en gelatine is hoe ze oplossen. Collageen peptide supplementen hebben een laag moleculair gewicht, waardoor ze makkelijk oplossen in warme en koude vloeistoffen en ook makkelijker verteerbaar zijn.

Veelgestelde vragen

+ Kan ik collageen poeder samen met vitamine C poeder en MSM poeder innemen?

Het is geen enkel probleem om collageen poeder samen met vitamine C in te nemen, sterker nog wij raden aan om te kiezen voor een collageen supplement met vitamine C. Op deze manier vul je aan de ene kan je collageen levels aan en stimuleer je tegelijkertijd (dmv vitamine C) de natuurlijke productie van collageen. Ook MSM poeder en collageen poeder kun je samen zonder problemen innemen.

+ Wil je meer weten over collageen, collageen ervaringen, collageen werking en wat collageen poeder doet?

Op maudgeniet.nl zijn talloze artikelen te vinden over collageen en alles wat met collageen te maken heeft. Ook over andere vitaminen & mineralen valt er van alles te leren & lezen.

+ Wat is het verschil tussen collageen in crèmes die je op de huid aanbrengt en collageen poeder dat je drinkt?

Zoals de vraag eigenlijk al verklapt smeer je een crème op je huid en drink je collageen poeder. Onze voorkeur gaat uit naar dat laatste, collageen kan namelijk niet door de bovenste huidlaag heen dringen, oftewel aan een collageen crème heb je weinig. Terwijl poeder die je drinkt of toevoegt aan voeding zoals een smoothie wel opgenomen kan worden door het lichaam, zeker als je kiest voor gehydrolyseerd collageen.

+ Wanneer merk je de effecten van gehydrolyseerd collageen?

De meesten mensen merken een verschil na ongeveer een maand bij een inname van 5 gram per dag. Als jij tot de minderheid behoort die na een maand nog geen verschil ziet dan kun je overwegen om je dagelijkse dosis te verhogen naar 10 gram per dag.