Collageen poeder werking: hoe werkt & wat doet het?

Wie zich verdiept in anti-aging kan niet om de werking van collageen poeder heen.

werking collageen poeder

Hoe werkt collageen?

Collageen is niet iets nieuws of geks, sterker: collageen is een lichaamseigen eiwit, wat betekend dat je lichaam deze zelf aanmaakt. Van de 18 aminozuren welke de bouwstenen van eiwitten zijn én waaruit collageen bestaat, zijn de aminozuren proline, glycine en hydroxyproline de belangrijkste.

Wat doen de verschillende soorten collageen?

Er nog andere soorten collageen, waarvan type 1, type 2 en type 3 de bekendste zijn. We nemen deze soorten hieronder met je door.

Collageen Type 1

Type 1 vind je in de huid, pezen, banden, hoornvliezen, botten en je bloedvaten.

Collageen Type 2

Het type 2 collageeneiwit vind je vooral in het kraakbeen in de gewrichten.

Collageen Type 3

Type 3 is vooral in de huid en bloedvaten te vinden.

Waarom neemt het collageen af in je lichaam?

Goed, collageen zorgt dus in ons lichaam voor bijvoorbeeld structurele ondersteuning en het draagt bij aan cellulaire processen. Bijna 80 procent van het collageen in de huid bestaat uit type 1 en wordt geproduceerd door de cellen die fibroblasten genoemd worden.

hoe werkt collageenpoeder

Vanaf 25-jarige leeftijd neemt de activiteit van fibroblasten af en helaas, daarmee ook de lichaamseigen collageenproductie. Zeker wanneer je regelmatig rookt of veel blootgesteld staat aan de zon kan dit proces zich versnellen en meer huidschade tot gevolg hebben.

De afname van collageen wordt in wetenschappelijk onderzoek onder andere geassocieerd met de afname van de elasticiteit en zachtheid van je huid.

Hoe werkt een (runder) collageen poeder?

Het rundercollageen poeder in het veelverkochte supplement van #1 collageenmerk Herbolist is afkomstig van runderen, varkens of vis en is dus per definitie altijd dierlijk. Omdat er geen plantaardige bron van collageeneiwitten bestaat, is ‘vegan collageen’ altijd op basis van ingrediënten die de lichaamseigen collageenboosten. Ook gezond eten kan trouwens helpen om meer collageeneiwitten binnen te krijgen.

Wat doet collageen poeder voor de huid?

Zowel interne als externe factoren beïnvloeden de conditie van de huid die met je collageengehaltes te maken hebben. Interne factoren zijn bijvoorbeeld van genetische of hormonale aard. Externe factoren die voor de hand liggen zijn bijvoorbeeld roken, bepaalde dieetkeuzes, alcohol en drugsgebruik, blootstelling aan zonlicht en vervuiling, maar ook stress kan zeker een factor spelen.

Collageen poeder werkt

Doordat helaas niet iedereen gezond leeft of lastig gezond kan leven, komt vanuit de samenleving steeds meer de roep naar collageensupplementen. En gelukkig werken ze! Uit verschillende studies blijkt dat 3 tot 10 gram collageen poeder per dag tot een vermindering van de zichtbare tekenen van het ouder worden. Bovendien bleek dat collageenpoeders helpen om de huid er stralender en dus ook jonger uit te laten zien.

Waarom werken poeders of pillen met vitamine C beter?

Collageen pillen en poeders die van extra vitamine C zijn voorzien, werken extra goed. Dit omdat vitamine C bijdraagd aan de vorming van collageen, wat uiteindelijk weer helpt de huid van binnenuit sneller te versterken. Daarnaast draagt het tevens bij aan de normale werking van het kraakbeen en de instandhouding van sterke botten.

supplement poeder gewrichten spieren huid

Tevens heeft vitamine C de eigenschap van een antioxidatieve werking welke helpt om de cellen te beschermen tegen invloeden van zonlicht en vervuiling. Dit is, zoals we hierboven schreven één van de externe factoren die de afname van de lichaamseigen collageenproductie in de huid kan verergeren.

Wanneer gaat mijn supplement werken?

Veel mensen die collageeneiwitten slikken verwachten direct effect. Helaas werkt dat, net zoals bij multivitamines of eiwit supplementen niet op die manier. Volgens de studies die wij hebben gelezen zien de meeste mensen na 8 tot 12 weken dat de collageen poeder werking zich omzet in zichtbaar resultaat, zoals het krijgen van sterkere nagels en minder rimpels.

Collageen supplementen lijken dus goed te werken, en de wetenschap zit er inmiddels ook dik bovenop. De meeste onderzoeken lijken te bevestigen dat deze supplementen effect hebben wanneer de lichaamseigen productie afneemt vanaf ongeveer de 25-jarige leeftijd. Ben je jonger dan 25 jaar? Dan werken (extra) collageeneiwitten voor jou dus niet, maar op oudere leeftijd zeker wel.

Supplementen

Hieronder de meest recente extra informatie over collageenvezels.

Collageen poeder voor en na

Wie zoekt op collageen poeder voor en na vindt verschillende resultaten. Maar bijna alle voor en na resultaten laten zien dat de huid er na de kuur mooier op is geworden. Hieronder een mooi overzicht van vrouwen met een jongere huid na hun collageenboost.

collageen voor en na

Misschien kun je collageen poeders eindeloos eten van de snackbar om de hoek, zonder dat je een gram aankomt. Je ziet spieren het misschien ook niet aan collageenvorming niet aan je gewicht, maar zeker wel aan je huid: want dit zit zo via apotheker retinol of ongezonde voeding heeft een ongunstig effect op je huid. Deze vezels met ampullen worden dof of vettig, en krijgt een wat collageenrijke voeding heeft heel soepel effect op de gewrichten en botten met een psoriasis grauwige kleur.

We hebben het dan over de toedieningsvorm pantotheenzuur volgens de Chinese geneeskunde met meer en meer en vooral over ongezonde vetten en suikers. Let daarom goed op je voeding en zorg ervoor dat je serieus voldoende groente en fruit eet. Dit zorgt ervoor dat je lichaam om een natuurlijke manier wordt ontgift en de juiste voedingsstoffen binnen krijgt.

werken collageenvezels voor en na

Wil je jouw lichaam snel een oppepper geven door middel van gezonde voeding? Dan zijn superfoods een aanrader. Denk aan peptiden op basis van oester, quinoa, cranberry, granaatappel, guarana, acaibes en ginkgo biloba. Je lichaam krijgt direct een boost en geen huidaandoening. Vergeet niet dat je je lichaam altijd aandacht moet geven en niet alleen wanneer je huid er wat minder goed uitziet.

De werking van collageen is goed: binnen 8 weken minder rimpels en een mooiere huid.

Vrije radicalen & biotine voor de huid en tegen gewrichtspijn

Door veel water te drinken, blijft je lichaam goed gehydrateerd. Denk hierbij aan vrije radicalen, osteoporose, gewrichtspijn, voedingsmiddelen, biotine.

  1. Gelatinepoeder
  2. Eiwitpoeder
  3. Collageenvezels in poedervorm (Herbolist, prijs: €29,95)

Daarmee voorkom of minimaliseer je een droge huid. Wij adviseren je om minimaal twee liter vocht per dag te drinken, bij voorkeur water. Houd je niet zo van water? Dan kun je natuurlijk ook gaan voor een kruidenthee of gezonde sapjes. Drink in ieder geval goede voedingsmiddelen en geen alcohol als je een mooie huid wil hebben via voeding.

Voedingssupplementen tegen gewrichtspijn zonder bijwerkingen

Zo lang mogelijk een stralende, jonge huid behouden. Welke vrouw wil dat nu niet zonder gewrichtspijn? Goed verzorgen en smeren is een must, maar wist je dat voeding een heel belangrijke invloed kan hebben op je huid? Eigenlijk mag je de via vitamine b5 en vitamine e de huid beschouwen als een spiegel van je gezondheid. Dit komt doordat voeding, na enkele ingewikkelde biochemische processen, de bouwsteen van iedere cel vormt. Ook van de huidcellen dus dankzij: voedingssupplementen zonder bijwerkingen.