Wat is acerola?

Acerola en de top 7 van Voordelen

In de wereld van vandaag zijn we voortdurend op zoek naar natuurlijke manieren om ons beter te voelen. Je vraagt je misschien af welke vruchten je het beste kunt eten als je je vitamine C-inname wilt verhogen. Hoewel je misschien het eerst aan sinaasappels of kiwi's denkt, is er nog een tropische vrucht die het proberen waard is, vers of in supplementvorm: acerola.

De dieprode acerola kersen zijn rijk aan vitamine C en hebben talrijke gezondheidsvoordelen. De Maya's, een van de inheemse bevolkingsgroepen van Centraal-Amerika, waren duizenden jaren geleden al op de hoogte van de geneeskrachtige eigenschappen. Acerola werd gebruikt om de weerstand van het lichaam te verhogen. Maar wat onderscheidt een acerola kers? En waarom zou je het in je dieet willen opnemen? Hier is de zuurzoete waarheid over acerola, evenals haar top zes gezondheidsvoordelen!

Wat is acerola precies en hoe werkt het?

Acerola is een struikachtige plant die oorspronkelijk uit Mexico, Centraal- en Zuid-Amerika komt. West Indische Kers, Barbados Kers, en Acero Kers zijn allemaal namen voor deze superfood. De bes heeft een zure, bijna halfzoete smaak en wordt vaak gebruikt in jam, sappen, siropen en wijn.

Acerola produceert bessen die op kersen lijken, maar het is geen echte kers. De bessen worden zowel in de moderne als in de traditionele geneeskunde gebruikt. Al duizenden jaren gebruiken de Maya's van Centraal-Amerika de kers vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Traditionele toepassingen zijn onder andere het behandelen van leveraandoeningen, diarree, griep en verkoudheid, maar ook het verhogen van de algehele weerstand. Een echte powerbes!

Voedingsstoffen profiel van acerola

Wat maakt acerola zo populair in zowel de moderne als de traditionele geneeskunde? Dit is zonder twijfel te danken aan het ongeëvenaarde voedingsprofiel van de bes! De meest voorkomende reden om deze vrucht te consumeren in de vorm van extract of poedersupplementen is dat het rijk is aan vitamine C. Vitamine C is een noodzakelijke micronutriënt die het lichaam niet zelf aanmaakt. In een notendop betekent dit dat je het uit specifieke voedingsmiddelen moet halen. Iets wat verklaart waarom zoveel mensen er meteen naar op zoek zijn.

Naast vitamine C bevat acerola een andere belangrijke antioxidant, vitamine A. Acerola bevat ongeveer evenveel vitamine A als wortelen, die bekend staan als een van de beste natuurlijke bronnen van vitamine A. Verder bevat de acerola bes (in beperkte hoeveelheden) B-vitamines, magnesium, kalium, koper, zink, en ijzer.

Ter verduidelijking: volgens Amerikaans onderzoek* bevat 100 gram rauwe acerola kersen naar schatting:

 • 32 calorieën
 • 0,5 gram eiwit
 • 8 gram koolhydraten
 • 1 gram vezels
 • 1.680 milligram vitamine C (1.800% ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid))
 • 38 milligram vitamine A (15% ADH)
 • 0,8 milligram koper (10% DV)
 • Pantotheenzuur 0,309 (6% DV)
 • Riboflavine 0,06 mg (5 procent ADH)
 • 18 milligram magnesium (4 procent ADH)
 • 146 mg kalium (3 procent ADH)
 • Thiamine 0,02 mg (2 procent ADH)

 

Top 7 voordelen van Acerola

Acerola's gezondheidsvoordelen zijn voornamelijk te danken aan het hoge vitamine C gehalte, zoals hierboven vermeld. Om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnen te krijgen, heeft u slechts een kleine hoeveelheid acerola bessen of poeder nodig! Maar wat deze vitamine, evenals de andere voedingsstoffen in de Acerola bes, zo speciaal maakt, vindt u in onze lijst met de top 7 voordelen!

Behandeling tegen veroudering

Acerola-kersen zitten boordevol fytonutriënten. Deze stoffen helpen in de strijd tegen oxidatieve stress, een van de belangrijkste oorzaken van ziekte en veroudering. Bovendien maakt de aanwezigheid van vitamine C en andere antioxidanten in acerola kersen tot een van de beste antiverouderingsvruchten. Regelmatige consumptie van Acerola kan helpen het verouderingsproces te vertragen en vrije radicalen in ons lichaam te stabiliseren. Bovendien stimuleert de aanwezigheid van vitamine C in acerola de productie van collageen in ons lichaam, wat de elasticiteit en soepelheid van de huid ten goede komt.

Helpt bij de spijsvertering en het metabolisme

De traditionele geneeskunde gebruikt de acerola kers al lang om diarree, maagpijn en leveraandoeningen te behandelen. Acerola bevordert met name een normale reactie op ontstekingen in de darmen. Acerola bevat weinig calorieën en veel voedingsvezels, die beide helpen bij de spijsvertering en de stofwisseling.

Hoewel acerola-kersen niet zoveel vezels bevatten als sommige andere vruchten, zijn ze toch in aanzienlijke hoeveelheden aanwezig en kunnen ze zeker helpen uw spijsvertering op gang te brengen. Voedingsvezels helpen bij de vlotte doorgang van voedsel door het spijsverteringskanaal en verlichten constipatie, een opgeblazen gevoel, diarree, kramp en maagzweren. Omdat vezels onze magen vullen, eten we minder. Bovendien helpen voedingsvezels zelfs de gevaarlijke cholesterol uit het hart te verwijderen.

Helpt bij Gewichtsverlies

Vanwege het gunstige effect op uw spijsverteringsstelsel, kunt u de Acerolakers ook gebruiken als een voedingssupplement! U kunt dit gemakkelijk bereiken door een kleine hoeveelheid acerola poeder in uw dagelijkse voeding op te nemen! Houd er rekening mee dat afvallen alleen werkt als u uw hele levensstijl verandert in een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging! Echter, in deze omstandigheden kan Acerola u helpen afvallen!

Voedsel voor de hersenen

Vanwege hun hoge gehalte aan anthocyanen, kunnen deze bessen de receptorfunctie van de hersenen verbeteren en beschermen tegen geheugenverlies en andere cognitieve stoornissen. Het hoge gehalte aan antioxidanten kan ook helpen om ontstekingen en oxidatieve stress te verminderen, die de hersencellen en neuronen kunnen beschadigen.

Hoewel de klinische studies beperkt zijn, tonen plantaardige antioxidanten een belofte in het vertragen van neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, Parkinson en de ziekte van Huntington.

Acerola kan de oplossing zijn als uw huid dof, droog of geïrriteerd lijkt!

Vitamine C is niet alleen essentieel voor uw lichaam, maar ook voor de gezondheid van uw huid. Vanwege haar ontstekingsremmende eigenschappen helpt vitamine C, zowel plaatselijk als oraal ingenomen, roodheid te verminderen en de huid te egaliseren.

Vitamine C concentraties in de jongere huid zijn hoog, maar naarmate we ouder worden, nemen deze concentraties af. Als gevolg daarvan gaan elastine en collageen verloren, wat resulteert in fijne lijntjes en rimpels. Gelukkig is aangetoond dat vitamine C de collageenproductie verhoogt en zelfs verouderingsschade aan de huid terugdraait. Acerola helpt ook bij een diepe hydratatie door het trans epidermaal waterverlies (TEWL) te verminderen. Dit verbetert het vermogen van uw huid om vocht vast te houden.

Sommige mensen gebruiken acerola-olie of -extract op hun haar en hoofdhuid in combinatie met andere vocht inbrengende oliën, zoals amandel- of kokosolie, om beschadiging, roos, haarbreuk en infecties te voorkomen.

Verkoudheid en griep

Acerola bevat veel vitamine C, waardoor het vaak wordt gebruikt om verkoudheid, griep en scheurbuik te behandelen. Verschillende studies hebben een direct verband aangetoond tussen het eten van een gevarieerd dieet rijk aan vitamine C en het hebben van een sterk immuunsysteem. Vitamine C bevordert de vorming van witte bloedcellen, lymfocyten en fagocyten genaamd. Deze cellen verdedigen het lichaam tegen infecties en virussen.

Verhoog uw energieniveau

Vitamine C helpt bij de productie van L-carnitine, een aminozuur dat door de mitochondriën in uw cellen wordt gebruikt om energie te genereren. Dus, hoe meer vitamine C je inneemt, hoe meer energie je hebt. Omdat vitamine C in wateroplosbaar is en op natuurlijke wijze wordt uitgescheiden, is de kans dat je er te veel van in je lichaam hebt heel klein. Een dagelijkse dosis acerola kan volgens deskundigen het energiemetabolisme in de hersenen verhogen, waardoor je barst van de energie!

Zoals je ziet, zijn de gezondheidsvoordelen van acerola enorm! En het beste deel is dat je maar een kleine hoeveelheid per dag nodig hebt, en het heeft heel weinig calorieën! Maar vergeet niet dat de sleutel tot het oogsten van lange-termijn voordelen van welke voeding dan ook altijd een goed uitgebalanceerd, gevarieerd en gezond dieet is. Zorg er bovendien voor dat u altijd de juiste dosering gebruikt (meer hierover hieronder):

Aanbevolen dosering

De dosering is één theelepel acelora poeder gemengd met een kop water of een andere drank, eenmaal daags. Aan de hand van het vitamine C-gehalte van acelora kunt u echter het beste uw dosering bepalen. Volwassenen zouden niet meer dan 2.000 milligram vitamine C per dag moeten innemen, omdat dit voor de meeste mensen een veilige bovengrens is. Het vitamine C-gehalte van acelera varieert afhankelijk van het gekochte product. Houd u daarom altijd zorgvuldig aan de doseringsinstructies op het etiket.

Hoe gebruik ik acerola?

Hoewel acerola kersen rauw en vers kunnen worden geconsumeerd, zijn ze minder gangbaar vanwege hun korte houdbaarheid. Ze rotten binnen vijf dagen na de oogst, waardoor veel van hun voedingsstoffen verloren gaan. Immers, naarmate de vrucht rijpt, neemt ook het vitamine C-gehalte toe, en acerola rijpt snel!

Om deze reden wordt acerola veel vaker in supplementvorm gevonden. Vooral het poedersupplement is erg populair. Je kunt het poeder gemakkelijk verwerken in drankjes, smoothies, yoghurt, en zo'n beetje alles!

Reserveringen en allergenen

Allergieën – Spiruella.nl garandeert dat haar biologische acerola poeder vrij is van: geur-, kleur-, en smaakstoffen, zuivel, maïs, gist, soja, toegevoegde suiker, conserveringsmiddelen en vulstoffen. Mensen die allergisch zijn voor acerola moeten het gebruik van biologisch acerola poeder vermijden. Het poeder wordt ook opgeslagen in dezelfde ruimte waar noten worden verwerkt. Hierdoor is Acerola poeder niet geschikt voor mensen met een (ernstige) notenallergie.

Zwangerschap en Acerola – Omdat onderzoek naar de consumptie van acerola kersen tijdens de zwangerschap beperkt is, wordt zwangere vrouwen geadviseerd deze met mate te consumeren en geen hoge doses acerola extract of poeder in te nemen.

Medicijnen en Acerola Bepaalde medicijnen kunnen een wisselwerking hebben met vitamine C-supplementen. Als u medicijnen gebruikt, raadpleeg dan uw arts voordat u acerola in uw dieet opneemt. Antipsychotica, stollingsremmers, oestrogeen-bevattende medicijnen, en medicijnen voor nier- en ijzeraandoeningen zijn allemaal mogelijke interacties.

Tot slot is acerola de kers op de taart!

Acerola zal je niet teleurstellen, of je het nu toevoegt aan een smoothie, het poeder over fruit strooit, of het als sap drinkt. Antioxidanten, flavonoïden, anthocyaninen, fenolzuren, vitaminen en mineralen kunnen uw gezondheid en welzijn aanzienlijk verbeteren.

Acerola, dat rijk is aan vitamine C, levert een schat aan antioxidanten die u helpen jong te blijven en uw immuunsysteem te versterken. Acerola verbetert ook uw energieniveau, huid en spijsvertering.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige