Wat zijn adaptogenen?

Adaptogenen – Van Stress Naar Balans

Het antwoord op de vraag welke klacht de grootste invloed heeft op ons algemeen welzijn is even eenvoudig als voorspelbaar: stress. Het aantal stressoren dat in onze maatschappij onze gezondheid onder druk zet, neemt alleen maar toe. Het is juist in deze context dat we de waarde van een apart soort superfood, met name adaptogenen, kunnen waarderen.

Stress is schadelijk voor onze gezondheid en kan allerlei klachten en aandoeningen veroorzaken. Adaptogenen helpen, zoals de naam al zegt, ons lichaam zich aan te passen aan de gezondheidsproblemen die gepaard gaan met verschillende soorten stress.

In dit artikel leer je alles wat je moet weten over adaptogenen. Je leert precies wat ze zijn, hoe ze in de praktijk werken, en wat de belangrijkste voordelen zijn. We hebben ook een handig overzicht van 10 populaire adaptogenen om aan al je behoeften te voldoen. We gaan ook in op mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties, en hoe je ze moet gebruiken.

Dus blijf lezen om uit te vinden waarom adaptogenen de “new hot ting” zijn in de wereld van superfout

Hoe werken adaptogenen?

Adaptogenen zijn superfoods die het lichaam helpen beter om te gaan met fysieke, chemische, of biologische stress. Het heeft te maken met planten, kruiden en paddenstoelen die onze gezondheid ook op andere manieren helpen.

Hoewel veel van deze superfoods al heel lang worden gebruikt, is het onderzoek naar hun gezondheidsvoordelen nog maar net begonnen. Maar er is veel bewijs dat adaptogenen zeer nuttig zijn en veel potentie hebben.

Hoe werken adaptogenen?

Adaptogenen zijn superfoods die ons lichaam helpen bij het behouden of herstellen van homeostase. Dit onderscheidt hen van andere superfoods. Homeostase is het zelfregulerend vermogen van het lichaam om alle lichaamsfuncties in balans te houden.

Zij bereiken dit door de communicatie tussen de hypothalamus, de hypofyse en de bijnieren te verbeteren. Het is nog niet mogelijk gebleken een sluitende verklaring te geven voor hoe dit effect optreedt. Zeker is dat adaptogenen de hormoonproductie beïnvloeden en een breed scala aan fysiologische processen reguleren. Als gevolg daarvan pakken ze stress-gerelateerde verstoringen aan en kunnen ze invloed hebben op je geest, energie en immuunsysteem.

 

Wat zijn de voordelen van adaptogenen?

De effecten van adaptogenen kunnen zowel krachtig als subtiel zijn. Er zijn talrijke gezondheidsvoordelen aan verbonden. Natuurlijk variëren de voordelen per adaptogeen, maar ze kunnen helpen in de volgende situaties. Adaptogenen verbeteren onze algemene gezondheid.

Hart- en vaatziekten te voorkomen

Houden je mentaal scherp, stimuleren je immuniteit, geven je meer energie, en verbeteren je uithoudingsvermogen

Bovendien hebben ze, vanwege hun adaptogene aard, een duidelijk effect op onze hormonen. Adaptogenen beïnvloeden, zoals eerder gezegd, de hormoonproductie op basis van wat je lichaam nodig heeft. Bovendien blijkt uit onderzoek dat ze zowel bij chronische als acute klachten of aandoeningen kunnen worden ingezet.

Tien van onze favoriete adaptogenen

Maca

Maca is een buitenbeentje op deze lijst omdat het, in tegenstelling tot de andere adaptogenen, niet inheems is in het Oosten. Het is ook bekend als Peruviaanse ginseng, maar dit is een misleidende naam. Ginseng is een kruid, terwijl maca een wortelgewas is.

Beiden hebben echter de reputatie een krachtige energiebooster te zijn. Bovendien wordt Maca niet alleen gebruikt als afrodisiacum, maar ook om het geheugen en het leervermogen te ondersteunen, en ook tijdens de menopauze.

Lees hier meer over deze Zuid-Amerikaanse krachtpatser uit de bergen.

Ashwagandha

Deze klassieker uit de Ayurvedische geneeskunde wordt ook wel de “verjongingsmiddel” genoemd. Het is populair als tonicum en helpt bij de ontspanning van ons zenuwstelsel. Bovendien helpt ashwagandha, vanwege de vele voedingsstoffen die in de plant voorkomen, bij de verlichting van vermoeidheid.

Panax Ginseng

Andere soorten ginseng, naast Panax Ginseng en Koreaanse ginseng, zijn Amerikaanse en Siberische ginseng. Het onderscheid gaat echter verder dan de streek van herkomst, want de werkzame bestanddelen zijn niet dezelfde, wat verklaart waarom ze elk een verschillende werking hebben.

Panax ginseng heeft, in tegenstelling tot Amerikaanse ginseng, een activerende en opwekkende werking. Het kruid verlicht ook uitputting en stress en heeft een belangrijke invloed op ons immuunsysteem.

Moringa

Moringa is een bekend en veelzijdig adaptogeen dat op verschillende manieren kan worden gebruikt. Het helpt ons immuunsysteem te versterken en geneest onze huid. Moringa is ook hoog in micronutriënten, wat een van de redenen is dat het bekend staat als de wonderboom.

Astragalus

Astragalus versterkt ons immuunsysteem, waardoor het een uitstekend supplement is tijdens de wintermaanden. Het beschermt ons tegen vervelende winterkwaaltjes zoals verkoudheid, griep, loopneuzen en hoesten.

Rhodiola

Als het gaat om de behandeling van burn-out symptomen, heeft Rhodiola een goede reputatie. Burn-out is een ernstige aandoening veroorzaakt door chronische stress die veel mensen in één keer treft. Naast stress blijkt dit adaptogeen ook depressieve gevoelens aanzienlijk te verminderen.

De manen van de leeuw

Leeuwenmaan heeft een lange traditie in het Oosten, met name in China, Japan, Korea en India. De bioactieve bestanddelen van dit supervoedsel zijn bijzonder heilzaam voor onze hersenen, ons hart en ons spijsverteringsstelsel.

Maitake paddenstoel

Deze medicinale paddenstoel staat bekend om zijn buitengewone helende eigenschappen. Hoewel deze paddenstoel al duizenden jaren wordt gebruikt in landen als Japan en China, staat het gebruik ervan in ons land nog in de kinderschoenen. Desondanks is Maitake in korte tijd enorm in populariteit toegenomen vanwege zijn heilzame werking op onze gezondheid, vitaliteit en een lang leven.

Cordyceps

Door de geschiedenis heen heeft deze andere paddenstoel bijna mythische proporties aangenomen. Het feit dat hij exclusief was voorbehouden aan de Chinese keizer heeft daar natuurlijk een belangrijke rol in gespeeld.

Dit adaptogeen biedt talrijke voordelen dankzij zijn antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Bovendien heeft het de reputatie een zeer doeltreffende natuurlijke energiebooster te zijn.

Reishi

Reishi is de laatste paddenstoel in onze lijst van adaptogenen. Zoals de naam al doet vermoeden, komt hij ook uit Azië, waar hij al honderden jaren wordt gebruikt om infecties te behandelen.

Recentelijk is aangetoond dat dit supervoedsel heilzaam is bij de behandeling van longziekten en kanker. Klinische studies hebben ook aangetoond dat veel van deze paddenstoelen compatibel zijn met chemotherapie en helpen de bijwerkingen ervan te verminderen.

Hoe kunnen adaptogenen gebruikt worden?

  • Je kunt de vele voordelen van adaptogenen op verschillende manieren benutten.
  • Je kunt ze in je dieet verwerken, zoals in het Oosten gebruikelijk is. We zien ze vaak in de blender voor een verrukkelijke smoothie.
  • Adaptogenen zijn, net als de meeste supplementen, verkrijgbaar in poeder- of capsulevorm.
  • Ze zijn ook verkrijgbaar als tinctuur, een geconcentreerd extract van de plant.

Tenslotte kun je de vruchten van adaptogenen plukken door een heerlijk kopje thee te drinken.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen of contra-indicaties voor het gebruik van adaptogenen?

Hoewel adaptogenen niet giftig zijn en veilig zijn om te gebruiken, zijn er een paar factoren om rekening mee te houden.

Als u andere medicijnen gebruikt, wees dan voorzichtig. Raadpleeg dus uw arts voordat u een adaptogeen neemt. Ze kunnen soms een negatieve invloed hebben op de werking van medicijnen. Hetzelfde advies geldt als u zwanger bent, borstvoeding geeft, of een auto-immuunziekte heeft.

Misselijkheid, overgeven, duizeligheid en hoofdpijn zijn allemaal mogelijke bijwerkingen. Gelukkig zijn deze symptomen meestal tijdelijk en het gevolg van een overdosis.

Daarom raden wij aan om voor de zekerheid eerder met kleine doseringen te beginnen. Adaptogenen hebben een cumulatief effect, en het kan enkele dagen tot maanden duren voordat de effecten merkbaar worden. Laat je dus niet ontmoedigen als je niet meteen een verschil merkt.

Conclusie

Laat je niet misleiden door het adagium “als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook”. Want als er één soort superfood is dat de belofte waarmaakt een krachtige gezondheidsbooster te zijn, dan zijn het wel adaptogenen. Ze zorgen er echt voor dat je je verloren gevoel van balans in je leven terug krijgt!

Adaptogenen hebben door hun unieke werking voor ieder wat wils. Om zeker te zijn, de opties zijn talrijk, maar ik hoop dat je er een kunt vinden die aan je eisen voldoet uit deze lijst.

Houd echter in gedachten dat de sleutel tot het oogsten van lange-termijn voordelen van elke superfood altijd een goed uitgebalanceerd, gevarieerd en gezond dieet is, evenals voldoende lichaamsbeweging. Bovendien, voor de beste resultaten, houd je altijd aan de aanbevolen dosering.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige