Wat is alsemkruid?

Alles over Alsemkruid

Ter ondersteuning van de spijsvertering is Alsemkruid een van de beste kruiden. De werking, ervaringen, bijwerkingen van Alsemkruid vind je op deze pagina. Lees deze pagina als je dus wil weten wat Alsemkruid is, waarom mensen het consumeren als supplement en wat voor voordelen het voor jou kan hebben.

Wat is Alsemkruid?

Een van de populairste stoffen voor de spijsvertering en lever is Alsemkruid.
Als natuurlijke suppletie is Alsemkruid een van de beste oplossingen.

Alsemkruid (Artemisia) komt van de composietenfamilie (Asteraceae). De plant komt van nature voor in de gematigde streken van Europa, Azië en Noord-Afrika en is een vaste plant. De geslachtsnaam Artemisia is een afgeleide van Koningin Artemis.

Verschillende soorten Alsem kunnen gevonden worden in Nederland en België. De absinthium, vulgaris en annua zijn de meest gebruikte soorten. Langs wegbermen kun je de Bijvoet (Artemisia vulgaris) veel tegen komen. De plant die enkel in Azië te vinden is, is de Zomeralsem (Artemisia Annua).

Essentiele stoffen in Alsemkruid

Alsem (Artemisia absinthium) bevat voornamelijk vluchtige oliën zoals alfa- en bèta thujon, sesquiterpeenlactonen, flavonoïden, glycosiden, fenolzuren en lignanen. Door deze oliën is het aan te raden om Alsem in beperkte hoeveelheid te gebruiken. De Romeinen gebruikte 3500 jaar geleden Alsem kruid al ter ondersteuning van maag en darm. De alcoholische drank Absint wordt hier ook van gemaakt.

De voordelen, werking en toepassingen van Alsemkruid:

Alsemkruid ondersteunt de normale zuurgraad in de maag, het stimuleert de eetlust en de spijsvertering en kan gebruikt worden bij een vol gevoel. Alsemkruid helpt de lever bij het ontstaan van gal (levertonicum).

In het kader van Europese wetgeving aangaande gezondheidsclaims mogen we op de website niet vermelden waarvoor je dit supplement verder voor kan gebruiken. Dit mag wel in de vorm van persoonlijk advies. Je kunt contact met ons opnemen om verder geholpen te worden.

Belangrijk

Heb je behoefte aan ondersteuning? Met een gezonde levensstijl kan je dit aanpakken met behulp van natuurlijke kruiden, superfoods of supplementen. Capsules en natuurlijke poeders zijn supplementen. Het zijn geen vervanging voor een gezonde levensstijl maar een ondersteuning. Ben je zwanger, geef je borstvoeding of gebruik je medicijnen? Raadpleeg altijd een arts voordat je start met kruiden, superfoods of supplementen.

Wat is thujon?

Van nature komen in verschillende planten organische verbindingen voor waaronder de Artemisia absinthium. Dit is Thujon. Thujon wordt gezien als een GABA-receptor antagonist. Het bestaat in de vorm van twee isomeren, de Beta en de Alfa Thujon. Het wordt zowel een keton of een monoterpeen genoemd. Artemisia bestaat uit tussen de 0.25% en 1.3% etherische olie. Thujon is dan weer 60% van deze olie.

Alsem planten bevatten naast Thujon ook Absintine. Dit zorgt voor de bittere smaak aan het plantje.

Wat is Bijvoet?

Bijvoet (Artemisia vulgaris) valt onder de Artemisia familie maar veel minder bitter. De plant is groener ten opzichte van de grijze kleur van de absinthium. De naam Bijvoet komt aan zijn Nederlandse naam uit de tijd dat mensen bijvoet in hun schoenen deden. Tijdens lange voetreizen zou dit helpen tegen pijnlijke en vermoeide voeten.

De plant Koningin Artimis was in de tijd van de Griekse Oudheid de bijvoet. Konigin Artimis wist heel erg veel van geneeskrachtige kruiden. Ze heeft haar naar te danken aan bijvoet en de honderden gerelateerde planten. Artemisia vulgaris is de Latijnse naam voor bijvoet. In de Middeleeuwen noemde men de plant ‘’Moeder aller kruiden’’. Bijvoet heeft niet de bittere smaak zoals Alsemkruid maar wordt wel voor dezelfde dingen gebruikt.

Hoe worden deze kruiden gebruikt?

Als thee kan Artemisia worden gebruikt. Laat een theelepel van het alsemkruid met behulp van een thee-ei intrekken in heet, niet kokend, water. Voeg wat anijs of pepermuntblad toe om de bittere smaak van het kruid te verbloemen. Stevia of honing kunnen ook prima gebruikt worden hiermee.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige