Wat is ariona poeder?

Aronia poeder werking en de Top 8 voordelen

Als je door de supermarkt loopt, zie je een overvloed aan producten met pakkende marketingtermen om je aandacht te trekken en hun gezondheidsvoordelen te benadrukken. De term “superfood” is een populair modewoord. Sommigen zullen hun ogen rollen en de term “superfood” afdoen als de zoveelste marketingtruc om de uitgaven te verhogen. Maar de waarheid is dat er een aantal hoogwaardige voedingsmiddelen zijn die een uitstekende (voedings)waarde bieden! Een daarvan is Aronia, een weinig bekende vrucht.

Daarom moet je je eens wat meer verdiepen in dit echte superfood! In deze blog leer je alles wat je moet weten over deze heerlijke bes, wat het een echte superfood maakt, en de top 8 gezondheidsvoordelen.

Wat is Aronia precies en hoe werkt het?

Aronia melanocarpa is een bladverliezende heester die kleine, ronde vruchten voortbrengt die bekend staan als aronia-bessen of appelbessen. Aronia is een inheemse Noord-Amerikaanse plant die in de tweede helft van de twintigste eeuw voor het eerst in Europa opdook. De bessen lijken op kleine veenbessen, maar ze kunnen rood of zwart zijn. Inheemse Amerikaanse stammen gebruikten ze van oudsher om thee te zetten, verkoudheid te behandelen en gewoon om te eten.

Deze bessen worden nu over de hele wereld gegeten. Ze hebben een unieke bitterzoete smaak. Tannines, de verbindingen in rode wijn en zwarte thee die zorgen voor een licht droog mondgevoel, zijn ook in overvloed aanwezig in de bessen. Ze kunnen vers, gedroogd (in poedervorm) of in sap worden gebruikt.

Aronia-bessen zijn rijk aan polyfenolen, een type antioxidant dat fenolzuren, anthocyaninen en flavanolen omvat. Deze hebben indrukwekkende gezondheidsvoordelen, zoals het verminderen van de groei van bacteriële en kankercellen en het remmen van ontstekingen. Evenzo kunnen extracten van bessen oxidatieve stress verminderen die in verband wordt gebracht met borstkanker. De Ariana bes kan, dankzij zijn antioxiderende eigenschappen, ook de gezondheid van het hart verbeteren en het cholesterol- en suikerniveau verlagen. Als gevolg hiervan is het effect van de bessen een aanzienlijke stimulans voor uw algehele immuunsysteem. Antioxidanten zijn meer dan blij om virale indringers in je lichaam te bestrijden.

Welke voedingsstoffen bevat aronia?

Aronia bessen zijn caloriearme vruchten, boordevol belangrijke voedingsstoffen die verantwoordelijk zijn voor hun talrijke gezondheidsvoordelen.

100 gram aronia bessen leveren de volgende voedingsstoffen:

  • Calorieën: 47.0
  • Koolhydraten: 9.6 g
  • Vitamine A: 350 IU (7% ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid))
  • Vet: 0,5 g
  • Vitamine C: 21 mg (35% DV)
  • Eiwit: 1,4 g
  • Vezels: 5,3 g
  • Vitamine K: 13,6 mcg (17% DV)
  • Mangaan: 0,6 mg (32% ADH)

De bessen leveren ook foliumzuur, ijzer en vitamine E. Bovendien zijn ze een uitstekende bron van heilzame antioxidanten. Deze verbindingen helpen uw cellen te beschermen tegen mogelijk schadelijke moleculen, de zogenaamde vrije radicalen. De vruchten zijn bijzonder rijk aan anthocyanen, die de bessen hun donkerblauwe tot zwarte kleur geven.

 

De top acht voordelen van aronia

Aan het begin van deze blog stelde ik al dat Aronia met recht een superfood genoemd kan worden. Maar wat maakt de Aronia bes uniek? Gemakkelijk! Antioxidanten, antioxidanten, antioxidanten, en nog meer antioxidanten! Vanwege zijn hoge gehalte aan antioxidanten heeft de zwarte bes ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Als gevolg hiervan kan de bes helpen je lichaamscellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen. Al deze aspecten werken samen om talloze gezondheidsvoordelen te bieden. Ik heb hieronder een lijst van de acht belangrijkste voor je samengesteld:

Cardiovasculaire Gezondheid

Terwijl veel andere donkerpaarse bessen geroemd worden om hun hoge gehalte aan antioxidanten, is de Aronia bes de ware polyfenol krachtpatser (een groep van plantaardige antioxidanten verkregen via de voeding)! Aronia heeft meer dan drie keer de ORAC van blauwe bessen en vier keer de anthocyanines. ORAC is een acroniem dat staat voor Zuurstof Radicaal Absorbens Capacity. Deze metriek meet het vermogen van een antioxidant om vrije radicalen te bestrijden. Door vrije radicalen te remmen, chronische ontstekingen te verminderen en bloedklonters te bestrijden, kunnen antioxidanten het risico op hartaandoeningen en schade aan de bloedvaten verlagen.

Hoge bloeddruk (hypertensie) kan het risico op beroertes, hartziekten en hartaanvallen verhogen. In een onderzoek werd gekeken naar het effect van de fenolische bestanddelen van aronia op deze hartaandoeningen. Zij ontdekten dat aronia gunstig is voor zowel de preventie van hartziekten als de controle van arteriële hypertensie. Een dagelijkse dosis aronia-extract kan ook helpen om de hoge bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen.

Infecties van de urinewegen

Miljoenen mensen wereldwijd lijden aan infecties van de urinewegen. E. coli bacteriën zijn de voornaamste oorzaak (darmbacteriën). Frequent urineren of het gevoel dat je moet urineren, pijnlijk urineren en troebele urine zijn allemaal symptomen. Rode bessen (veenbessen) staan bekend om hun vermogen blaasontstekingen te behandelen. Aronia-bessen daarentegen zijn in studies aangetoond 5 tot 10 keer effectiever te zijn! Aronia-bessen bevatten een hoge concentratie kininezuur, waarvan is aangetoond dat het helpt urineweginfecties te voorkomen. Het is een soort suiker dat in veel planten voorkomt. Aronia bessen, die 5 tot 10 keer meer kininezuur bevatten dan cranberries, zijn zelfs effectiever bij de behandeling van urineweginfecties!

Wilt u meer weten over het op natuurlijke wijze voorkomen van infecties en ontstekingen? Lees onze 7 ontstekingspreventietips.

Natuurlijke bron van antioxidanten

Aronia heeft een van de hoogste antioxidantconcentraties van alle vruchten. Er zitten polyfenolen in aronia, maar ook mineralen en vitaminen zoals vitamine C, zink en koper. Kruisbessen hebben meer polyfenolen dan bijna alle andere bessen, waaronder veenbessen, bramen, aardbeien en frambozen. Niet slecht voor zo'n klein stukje fruit!

Maar waarom is dit zo belangrijk? Antioxidanten beschermen de cellen van het lichaam tegen de schadelijke effecten van oxidatie. Aronia heeft een zeer hoge antioxidantwaarde of ORAC-waarde vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten.

Effectief bij de behandeling van maagklachten

Aronia bessen kunnen ook worden gebruikt om maagklachten, zoals maagzweren en diarree, te behandelen. De antioxiderende werking van de aronia bes beschermt de maag. Volgens onderzoek kan aronia een natuurlijke behandeling zijn voor maagproblemen. Aronia, in gedroogde vorm, blijkt een uiterst waardevolle vrucht te zijn en is een uitstekend huismiddeltje voor nier- en maagproblemen.

Ontstekingsremmende en virus remmende eigenschappen

Bent u vatbaar voor verkoudheid en griep? Dan is een theelepel aronia poeder per dag voldoende. De aronia bes helpt het immuunsysteem door bacteriën en virussen te bestrijden. Anthocyanine flavonoïden die in aronia worden aangetroffen, bleken in een Bulgaars onderzoek ontstekingsremmende effecten te hebben bij ontstekingen veroorzaakt door histamine en serotonine.

Behoud van een stabiel en gezond gewicht

Bent u vatbaar voor verkoudheid en griep? Dan is een theelepel aronia poeder per dag voldoende. De aronia bes helpt het immuunsysteem door bacteriën en virussen te bestrijden. Anthocyanine flavonoïden die in aronia worden aangetroffen, bleken in een Bulgaars onderzoek ontstekingsremmende effecten te hebben bij ontstekingen veroorzaakt door histamine en serotonine.

Ooggezondheid in een beeldschermmaatschappij

Een aronia supplement kan ten goede komen aan zowel studenten als werkende mensen die snel veranderende beelden bekijken op een smartphone, computer, of tv-scherm. Caroteen, dat overvloedig aanwezig is in aronia bessen, beschermt onze ogen tegen schade en staarvorming. Ze bevatten ook flavonoïde antioxidanten zoals luteïne en zeaxanthinen. Zeaxanthine heeft een licht filterende werking op Uv-stralen, waardoor de ogen worden beschermd tegen leeftijdsgebonden maculadegeneratie en ooginfecties (uveitis).

Anti-kanker eigenschappen

Het eten van meer bessen is een van de beste strategieën om kanker te voorkomen, en aronia bessen zijn misschien wel de ultieme winnaar! Onderzoekers bestudeerden de effecten van drie fruitextracten op darmkanker: blauwe bessen, druiven, en aronia bessen. Uit de bevindingen van de studie bleek dat aronia-bessen extract het grootste effect had op het remmen van de groei van kankercellen.

Een andere studie toonde aan dat aronia oxidatieve stress en de productie van vrije radicalen vermindert bij borstkankerpatiënten. Als gevolg hiervan kunnen aronia bessen op natuurlijke wijze de groei van kankercellen remmen en cellulaire schade verminderen.

De gezondheidsvoordelen van Ariona zijn ontegenzeggelijk indrukwekkend! Een echt supervoedsel! Maar vergeet niet dat de sleutel tot het oogsten van lange-termijn voordelen van welk voedsel dan ook altijd een goed uitgebalanceerde, gevarieerde en gezonde voeding is. Zorg er bovendien voor dat u altijd de juiste dosering gebruikt (meer hierover hieronder):

Hoe moet Aronia worden gebruikt?

Hoewel aronia bessen niet vaak in supermarkten te vinden zijn, zijn ze wel volop verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels en online. Ze worden vaak verwerkt tot sap of poeder om de houdbaarheid te verlengen en zo de voedingsstoffen te behouden. De aconiabes wordt ook gebruikt in verschillende soorten jam, siroop, thee en wijn. Maar hoe moet je deze bes eten? Hier zijn enkele smakelijke manieren om aronia bessen of poeder in uw dieet op te nemen:

Aronia bessen kunnen rauw gegeten worden als snack, zowel vers als gedroogd. Houd er wel rekening mee dat de bessen niet onbeperkt houdbaar zijn en dat de mond drogende nasmaak niet bij iedereen in de smaak zal vallen.

Sappen, bowls en smoothies – Waarschijnlijk de meest populaire toepassing! Aronia sap of gedroogd aronia poeder mengt goed met andere fruitsoorten zoals appels, bosbessen, sinaasappels, aardbeien, enzovoorts. Een beetje magere yoghurt of kwark zou hier niet misstaan! Het resultaat is een heerlijk verfrissende power drink of een frisse smoothie bowl.

Aronia bessen en extract worden veel gebruikt in kruidenthee, koffie en wijn.

Desserts en gebak – Het poeder is ook eenvoudig te verwerken in muffin, cake, en taart recepten voor een smakelijke en gezonde boost.

Jams – Combineer suiker en aronia bessen om verrassende jams en smakelijke traktaties te maken. Kies voor natuurlijke suikers zoals kokosbloesemsuiker als je het gezond wilt houden.

Reserves en dosering

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid Ariona bessenpoeder is 4 gram (1 theelepel is ongeveer 2 gram). Omdat de aanbevolen portie en dosering per merk verschillen, dient u voor gebruik altijd het doseringsetiket zorgvuldig te lezen. Het is, zoals bij alle superfoods, van groot belang de dagelijks aanbevolen hoeveelheid niet te overschrijden.

Als u zwanger bent, borstvoeding geeft, medicijnen gebruikt, borstvoedingsproblemen heeft of lijdt aan een onderliggende aandoening, dient u altijd een arts of deskundige te raadplegen voordat u Ariona bessenpoeder gebruikt. De Ariona bes is geen vervanging voor een goed uitgebalanceerd dieet. Voor de beste resultaten dient u het poeder altijd te combineren met een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging. Bewaar Ariona bessenpoeder goed afgesloten op een droge, donkere en koele plaats, buiten bereik van kinderen.

Allergenen

Spiruella.nl garandeert dat haar biologische Ariona bessenpoeder vrij is van: geur-, kleur- en smaakstoffen, zuivel, maïs, gist, soja, toegevoegde suiker, conserveermiddelen, en vulstoffen.

Mensen die allergisch zijn voor Ariona bessenpoeder moeten het gebruik ervan vermijden. Het poeder wordt ook opgeslagen in dezelfde ruimte waar noten worden verwerkt. Hierdoor is Ariona niet geschikt voor mensen met een (ernstige) notenallergie.

Conclusie: een allround superfood dat zijn beloften waarmaakt.

Deze krachtige aronia bes doet zijn superfood status eer aan. Ze zijn rijk aan vezels, vitamine C, mangaan, en antioxidanten. De ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale eigenschappen helpen de algehele gezondheid te verbeteren. Dit gezegd zijnde, zijn aronia bessen, net als alle andere superfoods, geen wondermiddel. Er is niet één wondermiddel, supplement of iets anders dat een perfecte gezondheid kan garanderen. Uw gezondheid is gebaseerd op de dagelijkse beslissingen die u maakt over wat u eet, beweegt, slaapt en denkt. Aronia bessen, bijvoorbeeld, kunnen een effectief hulpmiddel zijn om die basis vorm te geven.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige