Wat zijn de voordelen van astragalus?

Astragalus – Top 7 Voordelen En Werking

Astragalus membranaceus is een adaptogeen kruid met een lange geschiedenis in China. Daar wordt het al duizenden jaren gebruikt om het immuunsysteem te versterken, maar ook om energie en innerlijke rust te verhogen. Ook in de Ayurvedische geneeskunde heeft het een vaste plaats verworven ter voorkoming van diverse klachten en ziekten.

Maar verdient deze plant met een ongebruikelijke naam het om tot de meest krachtige superfoods gerekend te worden? In deze blog gaan we dieper op dit onderwerp in. Ook definiëren we astragalus en bespreken we mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties, naast de soms verrassende voordelen. Tot slot bespreken we hoe je het specifiek kunt gebruiken.

Dus, als je nieuwsgierig bent waarom het zo populair wordt onder superfood liefhebbers, lees dan verder om de antwoorden te vinden op de meest gestelde vragen over deze opmerkelijke plant.

Wat is astragalus precies?

In het Chinees staat de plant bekend als hunag qi, wat zich laat vertalen als “gele leider”. Die naam verwijst naar de gele kleur van de wortel, dat is het deel van het kruid dat gebruikt wordt om het supplement te maken. In feite zijn er meer dan 2000 soorten, maar bijna alleen Astragalus membranaceus wordt gebruikt als geneeskrachtig kruid.

De plant komt voor in China, Mongolië en Siberië. Hij groeit het best op zanderige, droge grond. Het is ook een vlinderbloemige en heeft gele, witte of roomkleurige bloemen.

Welke belangrijke voedingsstoffen bevat Astragalus?

 • Alkaloïden
 • Polysachariden
 • Glycosiden
 • Flavonoïden
 • Fytosterol en
 • Aminozuren
 • Mineralen
 • Saponinen
 • Triterpenoïden

De top 7 voordelen van een stragalus

A stragaloside IV is het meest actieve bestanddeel van de plant (AS-IV). Volgens verschillende studies heeft het een groot potentieel en kan het worden gebruikt voor de behandeling van een breed scala van kwalen.

Verlicht de bijwerkingen van chemotherapie

Tijdens chemotherapie ervaren kankerpatiënten minder misselijkheid, diarree en braken. Bovendien bleek de typische vermoeidheid die gepaard gaat met chemotherapie te verbeteren.

Helpt bij de behandeling van seizoensgebonden allergieën en virale infecties

Uit studies blijkt dat regelmatig gebruik van de wortel allergieverschijnselen zoals jeuk, loopneus en niezen aanzienlijk verbetert.

Verbetert de immuniteit

De plant stimuleert de witte bloedcellen, die helpen bij de immuniteit. Zo speelt een stragalus een belangrijke rol bij ziektepreventie en de bestrijding van bacteriële en virale infecties, zoals verkoudheid. Een stragalus zou ook zorgen voor een hoger energieniveau!

Meer suggesties om je weerstand te verhogen? Bekijk dan ons artikel: 9 Winter Survival Tips.

Hulp bij diabetes

Astragalus is in China het meest gebruikte kruid bij diabetes. Bovendien hebben studies aangetoond dat dagelijks gebruik de bloedsuikerspiegel verbetert bij mensen met diabetes type 2.

Verlicht de symptomen van astma bij kinderen

Volgens een studie had het kruid een positief effect op hun ademhalingssysteem. De longen van deze kinderen scheidden minder slijm af en hun luchtwegen openden zich meer in de studie.

Het beschermt het hart

De flavonoïden in de plant zorgen ervoor dat de aderen zich openen. Dit verlaagt de bloeddruk, wat een belangrijke factor is voor de gezondheid van het hart. Ook werd ontdekt dat het bloed dat naar het hart stroomt meer zuurstof en voedingsstoffen bevat. Als gevolg hiervan heeft de plant een gunstig effect op het hartweefsel.

Heeft u last van hoge bloeddruk? Bekijk dan onze 10 Natuurlijke Manieren om de bloeddruk te verlagen.

Voor sterke botten en gewrichten

De plant helpt bij de flexibiliteit van de gewrichten. Bovendien heeft het zowel een beschermend als pijnstillend effect bij aandoeningen zoals artritis en osteoporose.

Astragalus kan dus worden beschouwd als een echt supervoedsel! Bedenk echter wel dat de sleutel tot langdurig profijt van welk voedingsmiddel dan ook altijd een uitgebalanceerde, gevarieerde en gezonde voeding is, evenals voldoende lichaamsbeweging. Bovendien moet u voor de beste resultaten altijd de aanbevolen dosering aanhouden.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen/contra-indicaties van Astragalus?

Bij normaal gebruik zijn geen bijwerkingen vastgesteld. Bij hoge doses echter wel. Zo waren er mensen die klaagden over hoofdpijn, vermoeidheid, huiduitslag, jeuk, misselijkheid en diarree.

Verder zijn er tot op heden geen ernstige bijwerkingen gemeld na inname van astragalus. Het is dus meestal volkomen veilig om het te gebruiken. Er zijn een paar uitzonderingen waarbij het gebruik sterk wordt afgeraden.

 • Zwangere vrouwen en kinderen
 • Bij auto-immuunziekten zoals lupus, reuma en MS. De plant kan het immuunsysteem activeren. Ook mensen die medicijnen gebruiken om hun immuunsysteem te onderdrukken, kunnen de plant beter niet gebruiken.
 • Bij gebruik van bloedverdunners
 • Bij orgaantransplantaties

Een natuurlijk product kan soms een onbedoelde reactie uitlokken in combinatie met andere producten of geneesmiddelen. Raadpleeg daarom altijd uw arts voordat u het gaat gebruiken.

Wat is de beste manier om Astragalus te gebruiken?

U kunt de voordelen die deze plant biedt op verschillende manieren gebruiken. De meest gebruikte zijn:

 • De wortel
 • In poedervorm
 • Tincturen
 • Tabletten of capsules
 • Thee

In sommige gevallen wordt het ook intraveneus toegediend, bijvoorbeeld tijdens chemotherapie.

Conclusie

De naam en faam van dit geneeskrachtige kruid zijn onomstreden, want culturen in het Oosten hebben astragalus al duizenden jaren gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Bovendien lijken recente wetenschappelijke studies naar dit kruid veelbelovend te zijn.

De brede en krachtige werking van deze Chinese medicinale krachtpatser heeft velen er al toe verleid het toe te voegen aan hun lijst van favoriete superfoods. Astralagus wordt vaak gecombineerd met andere adaptogenen zoals ashwaganda of Koreaanse panax ginseng om de werking te versterken.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige