Wat is Bacopa Monnieri?

Bacopa Monnieri (Brahmi)- Werking En Top 10 Voordelen

Veel superfoods hebben bijna mythische kwaliteiten door hun overvloed aan voedingsstoffen. Bacopa monnieri, ook bekend als brahmi in de Ayurvedische traditie, hoort onbetwistbaar thuis op deze lijst.

Er wordt gezegd dat deze plant het geheim was van de religieuze geleerden van Indië, waardoor zij een oneindig aantal heilige teksten en gezangen uit het hoofd konden leren. Vanwege zijn effect op ons geheugen en andere verbazingwekkende gezondheidsvoordelen, is Bacopa monnieri zonder twijfel de ster van de Ayurvedische geneeskunde.

In deze blog zullen we kijken naar de redenen waarom Bacopa monnieri zo'n legendarische reputatie heeft. We bekijken wat Bacopa m onnieri precies is, evenals het voedingsstoffenprofiel en de toepassingen. Daarnaast zetten we de tien belangrijkste gezondheidsvoordelen van Bacopa monnieri op een rij. We bespreken ook hoe u de plant in uw dieet kunt opnemen, evenals de mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties.

Kortom, blijf lezen om alles te weten te komen over dit buitengewone supervoedsel.

Wat is brahmi (Bacopa monnieri) precies?

Bacopa monnieri, ook bekend als brahmi, is een kruipende plant uit de Scrophulariaceae familie. Hij komt vooral voor in vochtige en moerassige gebieden van India en onderscheidt zich door zijn karakteristieke hangende of drijvende stengels.

 

Belangrijkste voedingsstoffen in Bacopa Monnieri (Brahmi)

Na een chemische analyse van de plant, werd vastgesteld dat de plant zeer rijk is aan alkaloïden, saponinen, triterpeen, fytosterolen en flavonoïden, waaronder o.a.

Bacoside A en bacoside B, deze zijn grotendeels voor de nootropische werking op onze hersenen

Betulininezuur, een krachtige oxidant die o.a. bekend staat om zijn ontstekingsremmende werking

Stigmasterol, dat de afremming van bepaalde kankercellen tegengaat

Betasitosterol, dat de opname van cholesterol door de lever vertraagt en zo het cholesterolgehalte in evenwicht helpt te houden.

Maar daarnaast bevat brahmi ook:

Veel vitaminen, waaronder vitamine A, E en K

Mineralen zoals natrium, magnesium en mangaan

Top 10 Belangrijkste Voordelen

Brahmi stimuleert denken, leren en geheugen

Verschillende studies hebben aangetoond dat de inname van brahmi een reeks voordelen met zich meebrengt voor het functioneren van onze hersenen, met name onder andere

 • Een beter ruimtelijk leervermogen
 • Een beter geheugen
 • Snellere prikkelverwerking
 • Betere concentratie

Bacopa monnieri vermindert ontstekingen

In studies is aangetoond dat Brahmi de productie van cytokinen remt. Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor de ontstekingsreactie die door ons immuunsysteem wordt opgewekt. Van Bacopa monnieri is ook aangetoond dat het helpt bij pijnbestrijding.

Brahmi (Bacopa monnieri) helpt bij het voorkomen van kanker.

Bacopa monnieri bevat een hoog gehalte aan antioxidanten en actieve ingrediënten zoals bacosiden. Dit verklaart waarom in sommige gevallen kan worden vastgesteld dat de plant sterke kanker remmende eigenschappen heeft. Het gaat specifiek om borstkanker, darmkanker en agressieve hersentumoren.

Bacopa monnieri helpt bij de beheersing van ADHD-symptomen

Jonge kinderen die dagelijks brahmi als supplement kregen, hadden aanzienlijk minder symptomen van ADHD. Ze waren in staat om rustiger te blijven, langer op te letten, en meer zelfbeheersing te krijgen.

Bacopa monnieri helpt bij het voorkomen van angst en stress.

De plant kan ook helpen om je beter te voelen. De daling van het cortisolgehalte in je bloed kan beide effecten verklaren. Volgens een studie is het anti-angst effect vergelijkbaar met dat van benzodiazepines. Dit is een veelgebruikt medicijn op recept dat wordt gebruikt om angst te behandelen.

Brahmi (Bacopa monnieri) helpt bij bloeddrukcontrole

Volgens een studie verlaagde Brahmi zowel de systolische als de diastolische bloeddruk. Dit effect wordt verklaard door een toename van stikstofmonoxide productie, die de bloedvaten verwijdt en de bloedstroom verbetert.

Wilt u meer weten over hoe u uw bloedwaarden en bloeddruk kunt verbeteren? Bekijk dan onze 10 tips om de bloeddruk op natuurlijke wijze (zonder medicatie!) te verlagen.

Bijwerkingen en contra-indicaties

Brahmi wordt als veilig beschouwd, hoewel het in uitzonderlijke gevallen bij sommige mensen bijwerkingen kan veroorzaken. Het gaat dan om symptomen als droge mond, duizeligheid, vermoeidheid, misselijkheid, buikkrampen, diarree en hartkloppingen.

Er zijn echter een aantal contra-indicaties waarvan u op de hoogte moet zijn. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kunt u het beste uw arts om advies vragen voordat u besluit een supplement te nemen. Maar in de onderstaande gevallen raden wij u af om brahmi te nemen.

 • Longaandoeningen, zoals astma en COPD
 • Borstvoeding en zwangerschap
 • Obstructies in het maagdarmkanaal
 • Maagzweren
 • Schildklierafwijkingen
 • Vernauwing van de urinebuis
 • Bradycardie (trage hartslag)

Conclusie

Als u geen van de bovenstaande contra-indicaties heeft, kunt u Bacopa monnieri ten volle gebruiken. Maar houd in gedachten dat de sleutel tot het oogsten van lange-termijn voordelen van welk voedsel dan ook altijd een goed uitgebalanceerd, gevarieerd en gezond dieet is. Zorg er bovendien voor dat u zich altijd aan de aanbevolen dosering houdt. We laten het aan u over om te beslissen of Brahmi (Bacopa monnieri) een plaats verdient tussen uw favoriete superfoods, maar wij zijn fan.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige