Inhoud
Zitten er voldoende vitamines en mineralen in vleesvervangers?
Ben je vegetarisch of veganistisch of eet je geen tot weinig dierlijke producten? Ondanks dat je goed op je voeding let, krijg je waarschijnlijk bepaalde voedingsstoffen onvoldoende binnen. In dierlijke producten zit bijvoorbeeld vitamine B12. De kans is groot dat je ook te weinig ijzer binnenkrijgt. IJzer wordt namelijk minder goed opgenomen bij plantaardige producten. Met vegetarische voedingssupplementen kun je deze zogenoemde micronutriënten aanvullen. Ook kun je bijvoorbeeld vleesvervangers toevoegen aan je voeding. Je leest hier alles over hoe het zit en waar je eventueel op kan letten.
Het wordt door het Voedingscentrum aangeraden om meer plantaardig te eten en minder vlees te consumeren. Producten die je gemakkelijk kan gebruiken als vervanging voor vlees zijn bijvoorbeeld noten, tempé, tofu, peulvruchten en eieren. Deze vleesvervangers bevatten een goede hoeveelheid vitamine B1, vitamine B12, eiwitten en ijzer. Er zit weinig ijzer in producten op basis van zuivel zoals kaas en melk waardoor het vlees niet volledig kan vervangen. Iets anders wat nu nog in de kinderschoenen staat maar in de toekomst wel kan worden gezien als een volledige vleesvervanger is het gebruik van kweekvlees, insecten, algen en wieren.
Wat zijn de richtlijnen voor een gezonde levensstijl en voeding?
Volgens het Voedingscentrum zijn producten die aan bepaalde eisen voldoen goede vervangers voor vlees. Voorbeelden hier van zijn vegetarische spekjes, groenteburgers en groentegehakt. Bevatten deze producten een lage hoeveelheid zout (<1,1 gram per 100 gram), weinig verzadigde vetzuren (<2,5 gram per 100 gram) dan vallen deze producten goed binnen een gezond voedingspatroon. Ook moet het vitamine B12 (0,24 microgram per 100 gram), vitamine B1 (boven de 0,06 milligram per 100 gram), ijzer (boven de 0,8 milligram per 100 gram) en voldoende eiwitten bevatten (boven de 20% van de energie) om het te beschouwen als een goede kant-en-klare vleesvervanger.
Vleesvervangers en gezondheid
Vorig jaar onderzocht het dagblad Trouw ongeveer honderd etiketten in supermarkten van diverse merken in verschillende prijsklassen. Hieruit bleek dat slechts 10% voldeed aan de eisen die het Voedingscentrum heeft opgesteld. Veelal vanwege teveel zout of vetten vielen de meeste producenten buiten een gezond voedingspatroon. Vlees vervangende producten op basis van peulvruchten zijn vaak de producten die een bron zijn van een goede hoeveelheid B-vitaminen. Vitamine B12 wordt hierbij ook vaak toegevoegd.
Hoe zorg ik ervoor dat ik voldoende voedingsstoffen binnenkrijg?
Als vegetariër of veganist kun je er voor kiezen om voedingssupplementen te nemen als je niet voldoende vleesvervangers eet. Om de voedingsstoffen binnen te krijgen die je dagelijks onvoldoende binnenkrijgt met voeding kun je er voor kiezen om extra vitamine B12, ijzer of speciale multivitaminen te nemen.
Zijn vleesvervangers een goede vervanging?
Niet alle vleesvervangers zijn even gezonde keuzes. De meeste vervangers voor vlees zijn vaak wel een goede bron voor vitamine B12. Bekijk altijd het etiket om te zien welke vitaminen en mineralen er zitten in de vleesvervanger. Op het etiket kun je daarbij ook goed zien hoeveel extra zout er is toegevoegd en hoeveel verzadigde vetten er in het product zitten. Zo kun je dus zelf de afweging maken of de betreffende vleesvervanger past bij jouw behoefte.