Blauw licht filter bril: werkt het?

blauw licht filter bril

Je kent het vast wel, soms heb je aan het einde van de dag of zelfs al gedurende de dag droge, vermoeide, prikkende ogen. Vaak wijden we dit aan de luchtvochtigheid, zeker in de winter.

Er zijn echter meer zaken die ervoor kunnen zorgen dat je ogen vermoeid zijn, bijvoorbeeld een computerscherm met blauw licht. Met dit in gedachten is de blauw licht filter bril uitgevonden. Maar wat is dat precies en helpt het echt?

Blauw licht filter bril zonder sterkte

Blauw licht filter brillen bestaan zowel met als zonder sterkte, het is namelijk een coating op de glazen.

Blauw licht filter bril nadelen

Het nadeel van blauw licht filter brillen is dat er (tot op heden) geen onderzoek is dat bewijst dat het ook daadwerkelijk helpt tegen vermoeide ogen. Ook is het zo dat veel oogklachten niet te wijten zijn aan blauw licht, maar simpelweg aan het kijken naar een scherm op zich:

  • De schittering en het contract van je scherm kunnen leiden tot klachten (een zwarte achtergrond ipv een witte achtergrond zorgt ervoor dat het contract minder wordt).
  • Je ogen schieten constant heen en waar tussen tabs, notificaties en zelfs meerdere schermen.
  • We knipperen een stuk minder vaak wanneer we naar een scherm kijken dan wanneer we niet naar een scherm kijken.

Blauw licht filter bril ervaringen

Tot op heden is er geen onderzoek dat heeft aangetoond dat een blauw licht filter bril helpt tegen vermoeide ogen, het is – met en zonder bril – nou eenmaal vermoeiend en onnatuurlijk om hele dagen naar een scherm te starten.

Waar wel wetenschappelijk bewijs voor is gevonden is het feit dat blauw licht invloed kan hebben om je slaapritme, het dragen van een blauw licht filter bril kan daarom helpen tegen het verstoren van je ritme en slapeloosheid. Dit is ook de reden waarom mensen die moeite hebben met inslapen geadviseerd wordt om ‘s avonds ‘filter blw licht’ aan te zetten op hun smartphone. Met andere woorden, als je het idee hebt dat je slecht slaapt door alle tijd die je doorbrengt achter schermen, probeer dan zeker een blauw licht filter bril. Baat het niet, dan schaadt het niet.