Borium, wat is het?

Borium, wat is het?

Borium is een zogenoemd spoorelement. Een spoorelement is een stof waarvan het lichaam maar een kleine hoeveelheid van nodig heeft maar wel essentieel is. Borium wordt ook wel boron genoemd en is een redelijk onbekend mineraal. Toch is borium erg belangrijk. Spoorelementen en mineralen kan het lichaam niet zelf aanmaken.

Welke voedingsmiddelen bevatten borium?

In verschillende soorten voedingsmiddelen komt borium voor. Wortelen, aardappelen, tomaten, rozijnen, pruimen, appels en peulvruchten zijn allemaal bronnen van borium. De grond waar deze producten op worden verbouwd bepaald echter de hoeveelheid borium. Landen rondom de Middellandse Zee hebben over het algemeen een boriumrijke grond. Waar wij leven, op een vochtige kleigrond, komt borium bijna niet voor. In onze groenten zit dan ook weinig borium.

Als druppels of capsules kun je borium als supplement verkrijgen. Een supplement met borium is vaak niet nodig omdat we er maar kleine hoeveelheden nodig hebben. Je borium inname middels een supplement verhogen kan in sommige gevallen wel nodig zijn.

Wat is de functie van borium?

Het op peil houden van de calciumspiegel is een van de belangrijkste functies van borium. Borium zorgt er namelijk voor dat er minder calcium en magnesium verloren gaat via de urine. Om die reden draagt borium bij aan soepele gewrichten en sterke botten. Voor botondersteuning wordt borium vaak toegevoegd aan supplementen met calcium.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige