Wat is brahmi?

Brahmi (Gotu Kola) – Top 6 Voordelen en werking!

De naam brahmi is waarschijnlijk bekend bij Hindoe-kenners. Brahma inspireerde de naam ‘brahmi'. Deze Indiase god vertegenwoordigt het scheppende principe van de kosmos. Als je de talrijke gezondheidsvoordelen die dit supervoedsel biedt onderzoekt, zul je snel beseffen waarom mensen bovennatuurlijke eigenschappen aan deze plant toeschrijven.

In deze blogpost leggen we uit wat brahmi is en onderzoeken we het voedingsprofiel. Daarnaast kijken we naar het gebruik, de voordelen, en de klachten die geassocieerd worden met deze plant. We gaan ook in op de verschillende manieren waarop je brahmi in je dieet kunt opnemen. Maar hoe fantastisch de mogelijkheden van een plant ook zijn, er zijn altijd mogelijke contra-indicaties en bijwerkingen. Ook deze krijgt u van ons, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Als je wilt weten hoe deze plant kan profiteren van de bovennatuurlijke eigenschappen die ervan oudsher aan worden toegeschreven, blijf dan lezen.

Wat is Brahmi?

Brahmi, ook bekend als gotu kola, is een kruipende plant die groeit in vochtige en warme klimaten. De plant onderscheidt zich door zijn karakteristieke dunne stengels en kleine paars-roze bloemen. De plant komt oorspronkelijk uit India en Sri Lanka, maar groeit ook in Zuid-Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied.

Hij is ook bekend onder de naam Aziatisch centenkruid of Centella Asiatica, maar wordt vaak verward met twee andere planten. De eerste is de kola noot, die, in tegenstelling tot gotu kola, cafeïne bevat en een stimulerend middel is.

Bovendien wordt de naam brahmi soms gebruikt voor de plant bacopa monnieri, die ook in de Ayurvedische geneeskunde wordt gebruikt. Hoewel de plant soortgelijke toepassingen kent, zijn er een paar belangrijke verschillen. Daarom is het belangrijk deze twee planten niet met elkaar te verwarren.

Vanwege haar reputatie als mentale oppepper wordt de plant al duizenden jaren in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt. De plant is een ware weldaad voor het functioneren van onze hersenen. Het houdt onze geest scherp en ons intellect gestimuleerd. Maar brahmi helpt ook om het zenuwstelsel in balans te brengen, het bloed te zuiveren en de gezondheid van de huid en het bindweefsel te behouden.

Belangrijkste voedingsstoffen

 • Triterpeninezuren, waaronder betulininezuur, een krachtige antioxidant die onder meer bekend staat om zijn ontstekingsremmende werking
 • Fytosterolen, waaronder stigmasterol, die de groei van bepaalde kankercellen kunnen remmen
 • Flavonoïden, die ook als antioxidanten werken
 • Veel vitaminen, waaronder vitamine A, C, B1, en B2
 • Mineralen zoals calcium, ijzer, chroom, silicium, kalium en zink

De zes belangrijkste voordelen van brahmi

1. Brahmi stimuleert de werking van hersencellen

Gotu kola stimuleert de aanmaak van nieuwe hersencellen door de afgifte van het neuronale groeihormoon BDNF te activeren. De effecten zijn al zichtbaar na een paar weken, in de vorm van verhoogde hersenplasticiteit en verbeterde communicatie tussen individuele hersencellen.

2. Brahmi is heilzaam voor het zenuwstelsel.

Gotu kola bevordert ook de zenuwgroeifactor, een eiwit dat de groei van nieuwe zenuwcellen bevordert en tegelijkertijd bestaande zenuwcellen beschermt.

3. Brahmi heeft een belangrijke ontgiftende werking.

Brahmi stimuleert niet alleen de hersenen maar beschermt ze ook door zijn hoge gehalte aan antioxidanten. Volgens onderzoek beschermt het ons tegen een verscheidenheid van neurotoxinen zoals lood, aluminium en arsenicum.

Het ontgiftende effect van gotu kola heeft niet alleen invloed op de hersenen, maar ook op de lever en de nieren, twee organen die een grote hoeveelheid gifstoffen moeten verwerken.

4. Brahmi helpt bij het verminderen van angst en stress

Gotu kola stimuleert de productie van neurotransmitters zoals serotonine, dopamine, en norepinefrine. Dit zijn chemische stoffen die vrijkomen in onze hersenen als we gelukkig zijn. Het gebruik van brahmi vermindert cortisol niveaus, die worden geassocieerd met overmatige stress. Als gevolg hiervan kan brahmi ook worden gebruikt om slapeloosheid te behandelen. Het is een volledig risicovrije vervanging voor voorgeschreven slaappillen.

5. Brahmi zorgt voor een betere doorbloeding

Door de productie van collageen te stimuleren, beschermt Brahmi de slagaders. Als gevolg hiervan kun je gotu kola gebruiken om spataderen, het vasthouden van vocht, kuitkrampen veroorzaakt door een slechte bloedcirculatie, zware benen, en andere aandoeningen te behandelen.

Wil je meer weten over hoe je je bloedwaarden en bloeddruk kunt verbeteren? Lees dan over de voordelen van Shilajit en onze 10 tips om de bloeddruk te verlagen (zonder medicijnen!). Waar kan ik Shilajit krijgen? Klik hier!

6. Brahmi voor huidgezondheid

Brahmi heeft ongeëvenaarde voordelen voor het huis! Brahmi helpt bij de genezing van wonden en ook bij littekens op de huid. Bovendien is Brahmi uitstekend voor de behandeling van striae op de huid.

As you can see, Brahmi has numerous health benefits! But keep in mind that the key to reaping long-term benefits from any food is always a well-balanced, varied, and healthy diet. Furthermore, make certain that you always use the correct dosage!

Hoe moet ik brahmi innemen?

De beste manier om ten volle te genieten van de voordelen van deze krachtige plant is door het toe te voegen aan je dagelijkse voeding. Hiervoor zijn een aantal opties beschikbaar, in het bijzonder

 • Brahmi als voedingssupplement, meestal in de vorm van capsules, tabletten of poeder
 • Brahmi als tinctuur
 • De bladeren van brahmi, vers of gedroogd, als ingrediënt in gerechten
 • Brahmi als kruidenthee
 • Als olie, voor haar en huid
 • Als churna, een naam voor ayurvedische mengsels van kruidenpoeders en mineralen

Bijwerkingen en Contra-indicaties

Brahmi wordt als veilig beschouwd, hoewel het in uitzonderlijke gevallen bijwerkingen kan veroorzaken. Het gaat dan om symptomen als vermoeidheid, misselijkheid, duizeligheid, maagpijn, jeuk en verlies van eetlust.

Er zijn echter een aantal contra-indicaties om op te letten. Zoals altijd moet u voor de zekerheid uw arts om advies vragen voordat u besluit een supplement te nemen. In de volgende gevallen is het sowieso niet aan te raden brahmi te nemen.

 • Bij borstvoeding en zwangerschap
 • Bij hepatitis en andere leverziekten
 • Als u een operatie moet ondergaan
 • Een voorgeschiedenis van huidkanker

Conclusie

Deze wonderplant heeft een even brede als krachtige werking, en zijn talrijke toepassingen verheffen het tot een bijna magische status onder de Ayurvedische superfoods. Bovenal wordt het gebruik ervan aanbevolen voor iedereen die zijn cognitieve vaardigheden en geheugen op natuurlijke wijze wil ondersteunen en verbeteren. Wilt u brahmi gebruiken, dan raden wij u aan om eens in onze webshop te kijken, met name naar de biologische brahmi capsules van spiruella.nl.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige