Wat is Cats Claw?

Cat’s Claw (Kattenklauw): De 5 Voordelen!

Cats claw, ook wel katsklauw genoemd, is een houtachtige klimplant die voorkomt in Zuid- en Midden-Amerikaanse regenwouden. Hij dankt zijn naam aan de manier waarop hij verschijnt: De haken en klauwen van de plant bootsen de klauwen na van een kat die een boom beklimt. Al bijna 2000 jaar gebruiken de inheemse volken van het Amazonewoud Cat's Claw als een behandeling voor een reeks ziekten. De wortels en de schors werden gebruikt om remedies te maken. Vandaag de dag wordt Cat's claw in onze streken nog steeds op grote schaal geconsumeerd vanwege dezelfde uitstekende medische effecten. Cat's Claw wordt al eeuwenlang door de inheemse bevolking gebruikt als traditioneel geneesmiddel. Wil je ontdekken of kattenklauw een betekenis heeft voor jou en je kwalen? Lees dan verder om de 5 belangrijkste voordelen van Cat's Claw te leren kennen!

De top 5 voordelen van Cat's Claw

Kattenklauw is een klimplant die goed gedijt in het tropische Amazonewoud, met name in Peru. Al generaties lang wordt Cat's Claw gebruikt als een alternatief geneesmiddel voor een verscheidenheid aan ziekten. Het staat in Peru zelfs bekend als de “Peruaanse leve gevende wijnstok”. Dit is vooral te danken aan de heilzame werking op ons lichaam. Zo bevatten de wortel en de binnenbast van Cats Claw een chemische stof (Alkaloïden) die onze witte bloedcellen stimuleert, wat niet alleen ons immuunsysteem een boost geeft, maar ons ook beschermt tegen een verscheidenheid aan ziekten en kwalen. Denk aan het verbeteren van de weerstand, het verminderen van ontstekingen, en het reinigen van de darmen. Cat's Claw, aan de andere kant, verdedigt tegen virussen, schimmels, en bacteriën. Om je een duidelijker beeld te geven van wat ik bedoel, heb ik hieronder de Top 5 van de voordelen van Cat's Claw op een rijtje gezet.

1. Behandeling van artritis

Cat's claw (Uncaria tomentosa) is een populaire behandeling tegen artritis. Het kruid helpt bij het verlichten van reuma en artrose symptomen.

De meest voorkomende gewrichtskwaal in de Verenigde Staten is osteoartritis. Veel voorkomende klachten zijn stijve en pijnlijke gewrichten die het bewegen bemoeilijken. De ontstekingsremmende bestanddelen in kattenklauw verlichten de pijn en stijfheid bij lichamelijke inspanning.

Reuma is een auto-immuunziekte die gezwollen, pijnlijke gewrichten veroorzaakt die vaak warm aanvoelen. Kattenklauw, die een ontstekingsremmende werking heeft, kan ook bij deze aandoening helpen deze pijnen te verlichten.

2. Versterker van het immuunsysteem

Kattenkruid wordt al duizenden jaren gebruikt door de inheemse volkeren van het Amazonegebied om een gezond immuunsysteem te ondersteunen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat kattenklauw het vermogen heeft om het aantal witte bloedcellen te verhogen. Dit verbetert het vermogen van uw afweermechanisme of immuunsysteem om infecties en virussen te bestrijden.

Kattenklauw is ook ontstekingsremmend en antioxidant. Hierdoor krijgt uw immuunsysteem een boost en bent u beter bestand tegen de vele ziekten waarmee u dagelijks in aanraking komt.

Bovendien kan kattenklauw de doeltreffendheid van immunisaties verbeteren. Mensen die enkele weken tot maanden voor een vaccinatie kattenklauw innemen, behouden na het vaccin meer antilichamen en deze blijven ook langer in het lichaam aanwezig. In combinatie met een vaccin kan kattenklauw dus extra bescherming bieden tegen virussen.

Gedurende de dag vallen omgevingsfactoren zoals ultraviolette straling van de zon, elektromagnetische straling van apparaten, verontreinigende stoffen in de lucht, het water en het voedsel onze cellen en hun interne DNA aan. Cat's claw extracten (zoals AC-11®) kunnen helpen bij het herstel en de gezondheid van beschadigde cellen.

Celschade kan helaas in ernstige gevallen leiden tot kanker en andere ernstige ziekten. Daarom kan de DNA-herstellende werking van kattenklauw nuttig zijn bij chemotherapie. Chemotherapie is een kankerbehandeling die negatieve bijwerkingen kan hebben, zoals cel beschadiging of DNA-beschadiging. Studies suggereren dat kattenklauw het herstel van DNA verbetert na schade aan cellen als gevolg van chemotherapie.

De gezondheid van onze cellen, in het bijzonder het herstel van ons DNA van dagelijkse schade, is ook een belangrijk element in het vertragen van veroudering. Antioxidanten beschermen het interne DNA van onze cellen tegen schade. Ze reageren op beschadigde cellen door ze te repareren of te doden, een proces dat bekend staat als apoptose. De schade aan je DNA wordt na verloop van tijd te groot, en je lichaam is niet langer in staat om het op natuurlijke wijze te herstellen. Dit resulteert in fysieke indicatoren van veroudering en een slechtere kwaliteit van leven, wat we allemaal ervaren als we ouder worden.

Een snufje kattenkruid poeder toegevoegd aan uw dagelijkse routine helpt om uw cellen en DNA gezond te houden en voorkomt veroudering! Een dagelijkse dosis van 350mg tot 700mg is aanbevolen in studies.

Kanker

Katsklauwextracten die het herstel van DNA bevorderen, kunnen ook het risico op kanker verminderen. Bovendien heeft kattenklauw het vermogen om tumor- en kankercellen te doden of de groei ervan te vertragen. Uit een Amerikaanse studie bleek dat deze extracten anti mutagene (verandering remmende) en antiproliferatieve (snelle groei remmende) effecten hadden op borstkankercellen. Dit betekent dat de kankercellen langzamer en minder agressief groeien.

Houd de bloeddruk stabiel

Cat's claw kan u helpen uw bloeddruk op natuurlijke wijze te verlagen. Het kruid wordt in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt om de bloeddruk te verlagen en neurologische symptomen te verbeteren. Cat's claw helpt ook bij het voorkomen van samenklontering van bloedplaatjes en de vorming van bloedstolsels. Het verhoogt de circulatie en voorkomt bloedstolsels en vaatvernauwing in het hart, de slagaders en de hersenen. Als gevolg hiervan kan het kruid zelfs beschermen tegen beroertes en hartaanvallen!

Wilt u meer weten over het handhaven van een gezonde bloeddruk? Kijk dan eens naar de Mariadistel-werking.

Doseringsadvies en toepassing

Cat's Claw is verkrijgbaar in poedervorm en als capsule. Als u voor het poeder kiest, kunt u dit het beste oplossen in een drank (water, melk, thee), yoghurt of smoothie. In dit geval is het tijdstip van de dag van consumptie onbelangrijk. De maximale dagelijkse dosis Cat's Claw is 2 mg (1 theelepel) per dag. Het is belangrijk om de dagelijkse hoeveelheid niet te overschrijden. Bewaar Cat's Claw op een koele, droge plaats en buiten bereik van kinderen.

Houdt u er rekening mee dat Cat's Claw een voedingssupplement is en geen geneesmiddel. Als gevolg hiervan zullen de effecten niet op de eerste dag zichtbaar zijn. Geef het supplement wat tijd om te werken; de meeste mensen merken de eerste effecten binnen 5 tot 10 dagen.

 

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige