Wie bovengemiddeld in huidverzorging geinteresseerd is komt steeds vaker het woord collageen of collageen poeder tegen. Maar waarom zijn collageen & huid zo'n gouden team? En kun je collagenen ook extra via drankjes toedienen en heeft collageen kopen eigenlijk zin? We doen in deep-dive in de wondere wereld van, zoals het zo mooi in Hollywood heet: collagen.
Collageen is superbelangrijk omdat het in je hele lichaam voor stevigheid zorgt en daarmee is het een heel belangrijk eiwit in je lichaam, ook wel een structuureiwit genoemd. Als belangrijk onderdeel van je bindweefsel zorgt het door het gehele lichaam voor een optimale stevigheid.
Inhoud
Waar komt het woord collageen vandaan?
Het woord collageen komt van het Griekse woord ‘kolla', dat samenbinden en lijm betekent. En dat is ook wat het collageeneiwit doet, het houdt al je organen en weefsels op de goede plek. Zo bestaan, naast je huid, onder andere je botten, pezen, haren en nagels uit collageen. Vandaar dat er zoveel aandacht voor dit eiwit is..
De collageenvezels die zich in de dermis bevinden (de laag onder je opperhuid) zorgen voor de stevigheid. Elastine is een ander belangrijk eiwit in het bindweefsel wat verantwoordelijk is voor de veerkracht of elasticiteit van de huid.
Vanaf wanneer collageen voor de huid innemen?
Collageen maakt het lichaam ook zelf aan. Maar helaas, helaas: dit doet je lichaam steeds minder vanaf ongeveer 25 jaar oud. Vanaf 30 jarige leeftijd wordt het helemaal minder, dan begint je huid ongeveer 1% per jaar aan collageen te verliezen. Daarom wordt door beauty experts vooral collageen geadviseerd wanneer je de 30 jaar oud bent gepasseerd. Dan wordt collageen huid echt een belangrijk item.
Niet alleen collageen is belangrijk voor je huid, ook teveel zon en roken hebben een negatieve invloed op je lichaamseigen collageen productie. Ook frequent de snackbar bezoeken draagt niet bij, want het is tevens belangrijk voldoende collageenrijke voeding te consumeren.
Rimpels in de huid door suiker
Niet zoetekauwen staan erbij stil; maar ook suiker kan rimpels veroorzaken. Simpel gezegd zetten suikers zich ‘vast' op het collageen in je huid, waardoor de huid verhardt en uiteindelijk beschadigt. Dit vervelende proces wordt ook wel glycatie genoemd, en zorgt net als roken voor een verlies aan collageenvezels. Niet zo vreemd dus dat een ‘rokers huid' een écht fenomeen is!
Luchtvervuiling ook slecht voor de huid
Wonen in Amsterdam of elders in de Randstad kan natuurlijk avontuurlijk zijn, maar ook zeker niet good voor de beautyness. Luchtvervuiling is namelijk een vreselijke huidverouderaar. Hoe meer collageen of elastine wordt beschadigd, hoe meer je bindweefsel qua stevigheid afneemt. Het gevolg laat zich raden: plooien, rimpels en verzakkingen in de huid.
Wat doen collageen poeders voor je huid?
En dan nu het goede nieuws: collageen poeders helpen je huid aan een jonge uitstraling. Zo is er rundercollageen, viscollageen, en sommige producenten claimen zelfs ‘vegan collageen', maar dit is geen écht collageen en werkt dan ook niet. Rundercollageen en viscollageen hebben hun positieve werking op de huid te danken aan losse aminozuren die met elkaar in verbinding zijn.
Wetenschappelijk collageen onderzoek naar de huid
Er is inmiddels ook wetenschappelijk onderzoek naar collageen gedaan, en hieruit blijkt dat gehydrolyseerd collageen de beste supplementen zijn. Gehydrolyseerd betekent dat het een ‘opgeknipte' vorm van collageen is die makkelijker voor je lichaam opneembaar is. Het resultaat voor je huid? Een vermindering van rimpeltjes en een merkbare toename van de elasticiteit en hydratatie.
Collageen in crèmes werken niet voor de huid
Helaas worden er ook nogal wat collageen claims gedaan die eigenlijk niet waargemaakt kunnen worden. Zo beloven sommige crèmes keihard dat zij de huid kunnen verstevigen omdat die collageenvezels bevatten. Helaas is het zo dat volgens onderzoek collageen niet middels crèmes kunnen worden opgenomen.
Wel wordt er in de cosmetica wereld wel eens gebruikgemaakt van bepaalde stoffen die het beschermende laagje van de huid bewust een beetje kapot maken (propylene glycol en dermarollers), zodat ingrediënten zoals collageen alsnog zou kunnen binnenkomen, maar hier is helaas ook nog geen ondersteunend wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.
Vitamine A en C helpen je huid ook
Van een heel bekend ingrediënt dat waarschijnlijk gewoon in je kast staat, is wél aangetoond dat het je huid helpt. Dat is namelijk vitamine C, en deze antioxidant zorgt er niet alleen voor dat alle vrije radicalen worden opgeruimd, maar ook dat collageen beter en sneller kan werken en je huid zijn stevigheid kan behouden. Naast vitamine C is ook van vitamine A aangetoond dat het de huid helpt om jong en stevig te blijven, en daarom vind je vitamine A ook vaak terug in huidproducten zoals serums.