Collageen masker werking: ja / nee

collageen masker

Dat collageen het meest voorkomende eiwit in ons lichaam is weten we inmiddels. Het zorgt onder andere voor stevigheid, elasticiteit en structuur van haar, nagels, botten, spieren en gewrichten.

Het is dan ook niet vreemd dat we massaal op zoek zijn naar manieren om onze collageen levels op peil te houden wanneer de natuurlijke productie afneemt vanaf ons 25e levensjaar. De meeste mensen kopen daarom rundercollageen peptiden, echter, steeds vaker hoor je over maskers van €19,95 die gevuld met collageen zouden zijn.

Maar werken collageen maskers? Het korte antwoord is: nee. Daarom gebruik ik sinds vorig jaar Herbolist collageen poeder.

Hoe werkt een collageen masker?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, er is geen enkel bewijs (althans wij hebben het niet kunnen vinden) dat collageen gezichtsmaskers een positief effect hebben op het tegengaan van huidveroudering. Iets wat de maskers wel beloven te doen. Voor zover bekend kan collageen namelijk niet doordringen tot de bovenste huidlaag want natuurlijk wel nodig is om enig resultaat te zien.

collageen gezichtsmasker

Nu willen we niet pretenderen dat collageen gezichtsmaskers helemaal niets voor je kunnen betekenen, in veel van de maskers zitten namelijk andere werkzame stoffen waarvan wel is bewezen dat het een positief effect heeft op je huid. Denk bijvoorbeeld aan hyaluronzuur, een lichaamseigen stof die bekend staat om hydraterende en anti-aging eigenschappen. Het hydrateren van de huid zorgt er direct voor dat fijne lijntjes en rimpels minder zichtbaar zijn. Je kunt ook kiezen voor een masker van charcoal (houtskool), charcoal staat bekend om het zuiverende effect op de huid.

Gouden collageen gezichtsmasker

Mocht je op dit moment nog hoop hebben dat 24k gold collageen gezichtsmasker wel werkt. Hiervoor geldt helaas hetzelfde hoe aantrekkelijk dit skincare / cosmetica product ook klinkt.

Collageen serum

Voor collageen serum geldt helaas hetzelfde, ook collageen serum zal geen effect hebben op de huid tenzij het naast collageen andere ingrediënten of vitaminen bevat waarvan bekend is dat zij een positief effect hebben op de huid. Enkele van deze ingrediënten zijn:

  • Vitamine A
  • Vitamine C
  • Vitamine B2 (riboflavine)
  • Vitamine B3 (niacine)
  • Vitamine B8 (biotine)
  • Jodium
  • Koper
  • Zink

Wat werkt dan wel?

Wees niet getreurd, collageen is niet per definitie een marketing term. Collageen supplementen hebben wel de potentie om te bewerkstelligen waar jij (waarschijnlijk) naar op zoek bent. Onder collageen supplementen verstaan we collageen poeder, collageen tabletten, collageen pillen. Kortom, alles wat je inneemt in plaats van opsmeert.

Ik (Maud) en een aantal van de andere meiden op de redactie hebben een aantal van de poeders en tabletten getest en zijn best wel fan, om het zacht uit te drukken. Hoe snel we resultaat zagen verschilde per persoon. Maar in de meeste gevallen zagen we binnen 3 tot 4 weken resultaat. Sommige van de meiden zagen na 1 week al resultaat met slechts 5 gram per dag en zeggen voorlopig van de botox af te stappen.

Met resultaat bedoelen we vooral een vermindering van rimpels en fijne lijntjes. We hebben before en after foto’s maar zoals je zelf misschien weet zijn dit soort foto’s nogal confronterend (met groot licht & zonder make-up). We zijn nog in discussie of we deze binnenkort gaan delen. Want een foto zegt meer dan 1.000 woorden.. Maar goed, we moeten dus nog een paar drempels over.

Veelgestelde vragen

+ Hoe verstevig je de huid van het gezicht door middel van collageen of een collageen masker?

Zoals we hierboven al aangaven ervaren wij en de meeste andere mensen het beste resultaat met het innemen van collageen supplementen.

+ Wat gebeurt er met je huid als je lichaam minder collageen aanmaakt?

Collageen zorgt voor de stevigheid en elasticiteit van je huid. Naarmate je lichaam minder collageen aanmaakt neemt de stevigheid en elasticiteit van je huid af. Hierdoor ontstaan er rimpels en lijntjes.

+ Kan ik beter collageen poeder of tabletten gebruiken?

In principe maakt het niet uit of je collageen poeder, tabletten of cream gebruikt. Het gaat om de ingrediënten, in poeder kunnen exact dezelfde ingrediënten zitten als in tabletten. Het gaat er vooral om wat beter in je routine past. Wanneer je collageen inneemt is het namelijk vooral van belang dat je dit consequent doet. Oftewel elke dag en niet de ene dag wel en de andere dag niet.

+ Hoe kan ik collageen poeder het beste innemen?

Het fijne van collageen poeder is dat je het gemakkelijk door je thee kunt roeren, bijvoorbeeld door je chamomile of green tea. Let op: in thee proef je het wel een beetje, het is niet vies maar je proeft wel dat er collagen in zit. Als je het door je coffee roert dan proef je er helemaal niks van omdat koffie een iets sterkere smaak heeft. Wil je er echt zeker van zijn dat je niets proeft dan adviseren wij om een schepje door een smoothie te roeren, bijvoorbeeld een blueberry smoothie met coconut of soja melk.

+ Welke merken collageen supplementen zijn er?

Steeds meer bestaande en nieuwe merken verkopen collageen supplementen en (helaas ook) collageen maskers. Bekende merken Crystal Collagen, Vivaco Natural Cosmetics, Maybelline, The Ordinary, Apotheen en Huid en De Online Drogist. Ook bekend is Vital Proteins, omdat hiervan Jennifer Aniston het gezicht is.