Collageen voor ogen: oppassen voor een tekort!

Hoe belangrijk is collageen voor je ogen? Nou, heel belangrijk!

collageen voor ogen

Collageen voor ogen klinkt misschien op het eerste gezicht gek, maar collageen is echt goed voor je ogen. Waarom is dat zo en wat kan er gebeuren bij een collageen tekort? Tijd voor een uitleg.

Waarom is collageen voor de ogen?

Oogbollen zin gevuld met glasvocht en hoewel dit glasachtige lichaam voor het leeuwendeel uit water bestaat, is het niet vloeibaar maar vooral geleiachtig. De reden hiervoor zijn de collageen vezels die hierin zitten. Deze vezels zorgen voor stevigheid, omdat met spaghetti-achtige draden door het vocht lopen. Hierdoor wordt een stevige, flexibele structuur aan de glasbol gegeven en blijft de oogbol ook mooi rond.

Wat gebeurt er bij een collageen tekort?

Collageen heeft voor de ogen dus een hele belangrijke functie en een collageen tekort in je lichaam kun je vaak het eerste merken aan je ogen. Wanneer je wel eens last van ‘zwevende draadjes' in je gezichtsveld hebt (gehad), dan zijn dit ‘mouche volants'. En die hebben een directe relatie met het collageen in he ogen. Wanneer collageen vezels in het glasvocht hun elasticiteit verliezen worden namelijk een tikkeltje brokkelig. Ook zijn ze niet meer zo vloeibaar en elastisch en dit uit zich in de zwevende draadjes in je gezichtsveld.

Waarom vaker een collageen gebrek op oudere leeftijd?

Deze zwevende draadjes zijn slechts het begin. Wanneer de stevigheid van het glasachtig lichaam nog verder achteruit gaat kan dit ook gevolgen krijgen voor de oogdruk met een vergrote kans op glaucoom als resultaat. Glaucoom is een oogziekte aan de oogzenuw die vooral bij ouderen wordt gezien. Best logisch, want wanneer je ouder wordt neemt het collageen gehalte in je lichaam af en loop je dus ook meer risico op oogproblemen.

Glaucoom reden dat je ogen achteruit gaan

Glaucoom kan er na verloop van tijd voor zorgen dat het gezichtsvermogen sterk vermindert, met zelfs blindheid in de ergste gevallen. Voor goed kijkende, gezonde ogen is het dus óok van belang dat er genoeg collageen aanwezig is in het glasvocht.

Collageen pillen, drankjes en poeders voor ogen

Gelukkig kun je je collageengehalte ook middels supplementen aanvullen: er is zelfs een hele markt hierin ontstaan. Zo heb je collageen pillen, tabletten, poeders; je kunt zelfs collageen drinken. De poeders zijn het meest populair, deze kun je het makkelijkst innemen. In pilvorm zou je een handje pillen moeten slikken, terwijl van poeder een schepje in je koffie genoeg is. Dit is dan ook de reden waarom de meeste mensen voor poeders kiezen.

Herbolist premium collagen

Zelf gebruik ik al maandenlang Herbolist premium collageen poeder. Premium, omdat het is gemaakt van de beste grondsstoffen en geen onnodige hulp of vulstoffen bevat waardoor de kwaliteit minder wordt. Daarnaast bevat Herbolist een unieke formule met vitamine C, waardoor je sneller effect zou moeten ervaren.

Collageen

Neem voor de ogen collageen peptiden skincare

Het mooie van dit hele oogen collageenverhaal is dat je collagen peptiden skincare oog kunt slikken met een vanille smaak. Goede beauty collagen powder net als sterren oogjes als Oprah Winfrey of cream voedingssupplementen van dermatologists. Dit zorgt voor elasticity gezond zodat je geen last van dry shampoo kijken hebt al is kokos heel goed voor je bovenbenen volgens zien een bekende runder collageen voedingsdeskundige.