Wat is Cordyceps Sinensis?

Cordyceps Sinensis – Werking en Voordelen – Beste Cordyceps

Cordyceps is een geneeskrachtige paddenstoel waarvan wordt aangenomen dat hij antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Cordyceps wordt al lang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde en is nu in Nederland en België verkrijgbaar als voedingssupplement.

Cordyceps kan de immuniteit stimuleren door het activeren van immuun cellen en bepaalde moleculen. Het kan ook helpen in de strijd tegen kankercellen en de vermindering van de tumorgrootte. Vooral in het geval van long- of huidkanker.

Cordyceps wordt algemeen gebruikt om atletische prestaties, nieraandoeningen, leverproblemen en seksuele problemen te verbeteren, maar is er voldoende wetenschappelijk bewijs om deze beweringen te ondersteunen? De ervaringen met cordyceps zijn waar. We zullen dieper ingaan op hoe cordyceps sinensi werkt en waar het voor gebruikt kan worden.

Werking van Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensi heeft een aanzienlijke invloed en een aantal unieke voordelen voor de gezondheid. De cordyceps paddenstoel is een adaptogene plant, wat betekent dat het een verstoorde hormoonbalans herstelt.

Cordyceps staat bekend als de rupszwam vanwege zijn dunne, buisvormige uiterlijk. Cordyceps staat in de Chinese geneeskunde bekend als “dong chong xia ca”. Dit kruid moet niet worden verward met eekhoorntjesbrood (Boletus edulis), dat in de keuken wordt gebruikt.

Cordyceps heeft vele voordelen, waaronder het vertragen van het verouderingsproces, het verbeteren van een verzwakt immuunsysteem, hypertensie, diabetes, vermoeidheid, chronische stress, verminderd libido, depressie, hart- en vaatziekten, nierziekten, herstel na ziekte, en chemotherapie of bestraling.

Wat is het doel van cordyceps?

Cordyceps kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals blijkt uit de hieronder genoemde effecten. Om te beginnen heeft deze paddenstoel een versterkend en energie gevend effect op lichaam en geest. Het is een krachtig tonicum.

Bovendien bevordert hij de bloedsomloop en de doorbloeding van alle orgaansystemen, evenals de productie van celenergie en het zuurstofverbruik. Dit helpt te verklaren waarom dit kruid prestaties en mentale helderheid verbetert.

Verder profiteren cordyceps verbindingen van het neuro-endocrine systeem en het immunologische systeem. Deze paddenstoel heeft mogelijk antidepressieve eigenschappen. Cordyceps is in China ook bekend als afrodisiacum of potentie verhogend middel.

Waar groeit Cordyceps sinensis?

Cordyceps is een schimmel die gedijt in het hooggebergte van de Himalaya en andere bergketens in Tibet en China op hoogtes variërend van 3.000 tot 5.000 meter. Deze plant staat ook bekend als de keizerlijke paddenstoel Cordyceps vanwege zijn schaarste en moeilijke toegang. Cordyceps is zeer duur. Een kilo in China kan gemakkelijk meer dan $20.000 kosten.

Als gevolg hiervan zijn de meeste supplementen tegenwoordig afgeleid van een kunstmatige schimmelcultuur met de biologische eigenschappen van cordycept sinesis. In Europa maakt dit een cordyceps supplement voordeliger.

Cordyceps kent ongeveer 400 soorten, waarvan het meeste voorkomen in Bhutan, China, Korea, Nepal, Thailand, en Vietnam. Cordyceps militaris en cordyceps sinensis zijn de meest bekende therapeutische soorten. Ophiocordyceps sinensis is de wetenschappelijke naam voor de laatste.

Een rupszwam is een andere naam voor de Cordyceps paddenstoel. In de natuur is het een parasiet, omdat hij op een soort rups groeit en vervolgens zijn eigen gastheer opeet. Het lichaam van de paddenstoel is lang en vingervormig, en hij is meestal bruinachtig van kleur.

Voordelen van de Cordyceps paddenstoel

De cordyceps paddenstoel wordt in de alternatieve geneeskunde vaak aangeprezen als een natuurlijke energiebooster. Voorstanders zeggen ook dat de cordyceps paddenstoel kan helpen bij astma, depressie, diabetes, lusteloosheid, hoog cholesterol, en infecties van de bovenste luchtwegen.

Sommige herbalisten geloven dat cordyceps het libido verhoogt, veroudering vermindert, en beschermt tegen kanker. Helaas is hier nog geen wetenschappelijk bewijs voor.

Verhoogd uithoudingsvermogen

Bovendien zou deze paddenstoel de atletische prestaties verhogen. Dit kwam in het nieuws in 1993, toen Chinese atleten vele wereldrecords braken. Hun coach schreef hun succes toe aan het cordyceps-sinensis supplement.

Ondertussen ontdekte een studie uit 2016 van de Universiteit van North Carolina dat drie weken van dagelijkse cordyceps suppletie gestaag de maximale zuurstofopname (VO2 max) bij jonge mensen verhoogde. Het veranderde niet de tijd tot uitputting of de fase van de oefening waarin ademhalen moeilijker werd.

Diabetes

Cordyceps wordt in China al lang gebruikt als een traditionele behandeling voor diabetici. Hoewel er weinig kwalitatief hoogwaardig onderzoek bij mensen is gedaan, zijn er diverse dierstudies uitgevoerd, met grotendeels onbevredigende of dubbelzinnige resultaten.

Bloeddrukverlagingen

Van Cordyceps wordt gedacht dat het krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen heeft, die hoge bloeddruk (hypertensie) kunnen helpen voorkomen of genezen.

Veel van deze voordelen zijn toegeschreven aan cordycepin, een molecuul met een chemische structuur die lijkt op adenosine. Cordycepine lijkt, net als adenosine, in staat te zijn de bloedvaten te ontspannen, de bloedsomloop te verbeteren en de bloeddruk te verlagen.

Is cordyceps schadelijk?

Is cordyceps schadelijk? Nee, het is niet schadelijk. Cordyceps wordt verondersteld veilig te zijn voor kortdurend gebruik. Milde bijwerkingen van cordyceps sinensis zijn buikpijn, misselijkheid, diarree en een droge mond.

Wanneer de behandeling wordt gestopt, verdwijnen de symptomen normaal gesproken. Anderen hebben geklaagd over een blijvende metaalachtige smaak na het gebruik van een cordyceps product, die een tijdje kan duren om te verdwijnen.

De veiligheid op lange termijn van het gebruik van cordyceps is onbekend. Hoewel het cordyceps supplement veilig wordt geacht, blijven er vragen over de algemene veiligheid van geïmporteerde traditionele Chinese geneesmiddelen.

Cordyceps producten van welke soort dan ook mogen niet worden gebruikt bij kinderen, zwangere vrouwen, of zogende moeders vanwege een gebrek aan studie.

Bijwerkingen van Cordyceps

Cordyceps bijwerkingen zijn diarree, misselijkheid en buikpijn. De werking van cordyceps wordt echter vaak verkeerd begrepen, wat voor sommige gebruikers problemen oplevert. Als u allergisch bent voor schimmels of gisten, bent u waarschijnlijk allergisch voor cordyceps-schimmel en moet u deze vermijden.

Cordyceps moet ook worden vermeden door iedereen die diabetes medicijnen neemt. Een combinatie van geneesmiddelen kan een aanzienlijke verlaging van de bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) veroorzaken.

Mensen die bloedverdunners of anti-stollings medicijnen nemen moeten cordyceps poeder ook vermijden. Als u deze gelijktijdig gebruikt, kunt u meer bloed en blauwe plekken krijgen als u uzelf stoot.

Dit geldt ook als u een operatie moet ondergaan. Om grote bloedingen tot een minimum te beperken, moet u ten minste twee weken van tevoren stoppen met cordyceps sinensis.

Paddenstoelen met geneeskrachtige eigenschappen

Medicinale paddenstoelen zijn al vele jaren populair. Ze worden al lang gebruikt om infecties en aandoeningen te voorkomen en te behandelen. Veel verschillende soorten therapeutische paddenstoelen zijn onderzocht op hun immuun versterkende kwaliteiten.

Van meer dan 270 verschillende soorten medicinale paddenstoelen is bekend dat ze immuun versterkende effecten hebben. Cordyceps sinensis, cordyceps fungus, wig fungus, reishi cordyceps, maitake, shiitake, en Turkey tail zijn allemaal soorten waarvan is aangetoond dat ze de gezondheid van het immuunsysteem stimuleren.

Volgens bepaalde onderzoeken bevordert het toevoegen van specifieke soorten medicinale paddenstoelen de werking van het immuunsysteem op verschillende manieren. Bepaalde ziekten, zoals astma en longinfecties, kunnen er baat bij hebben.

Kalkoenstaart is een andere medicinale paddenstoel die uitstekende ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Volgens onderzoek kan het de immunologische reactie verbeteren. Vooral bij bepaalde maligniteiten. Medicinale paddenstoelen zijn verkrijgbaar in tincturen, theeën en voedingssupplementen.

Cordyceps kopen

Natuurlijk kan de beste cordyceps vers in China worden gekocht. Maar dat is onbetaalbaar duur. België en Nederland Cordyceps kan worden gekocht in poeder of pilvorm. Spiruella is een online winkel die natuurlijke voedingssupplementen zoals cordyceps verkoopt.

Natuurlijk kunt u erop vertrouwen dat al onze producten van de hoogste kwaliteit zijn. We hebben alleen voedingssupplementen, oliën en lotions van de hoogste kwaliteit op voorraad. Wij bieden ook advies en informatie over het gebruik van onze voedingssupplementen. Als u vragen heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige