Wat is fenegriek poeder?

Fenegriek Poeder – Werking – Waar is het goed voor? – Gezond of Gevaarlijk? – Voedingswaarde en meer…….

Fenegriek

Fenegriek is een kruid dat tal van gezondheidsvoordelen heeft. Het kruid lijkt op een klaver. Het is inheems in het Middellandse Zeegebied, Zuid-Europa, en West-Azië. De zaden worden gebruikt in de keuken, als medicijn, en om de geur van andere medicijnen te maskeren. Fenegriekzaden hebben een aroma en smaak die lijkt op ahornsiroop. In India worden fenegriekbladeren ook als groente gebruikt.

Het kruid wordt oraal gebruikt als fenegriek tabletten, voedsel, of olie om diabetes, menstruatiekrampen, hoog cholesterol, en een verscheidenheid van andere ziekten te behandelen. Fenegriek wordt in de keuken gebruikt als ingrediënt in kruidenmengsels. Het wordt ook gebruikt om valse ahornsiroop, maaltijden, dranken en sigaretten op smaak te brengen. Fenegriekextracten worden gebruikt bij de productie van zeep en cosmetica. We leggen alles uit wat je moet weten over dit wonderkruid.

Wat is fenegriek poeder precies?

Wat is fenegriekpoeder precies? Fenegriek is een intrigerend kruid met talloze toepassingen en potentiële gezondheidsvoordelen. Het is een plant die 60-90 cm hoog wordt. Hij bevat kleine witte bloemen, groene bladeren, en peulen met kleine goudbruine zaden.

De plant fenegriek is ook bekend onder de namen bokshoornklaver, Grieks hooi, Griekse klaver, Alholva, Chandrika, Fenogreco, Foenugraeci Semen, Hu Lu Ba, Medhika, Methi, Sénégrain, Trigonella, en Woo Lu Ba r. Het Fenegriek Nederlands is Fenegriek Engels.

Fenegriekpoeder wordt al honderden jaren gebruikt in de alternatieve en Chinese geneeskunde om huidproblemen en een verscheidenheid aan andere aandoeningen te genezen. Sinds kort is het een populair huishoudelijk specerij en verdikkingsmiddel. Het zit ook in producten als zeep en shampoo.

Vanwege hun voedingsprofiel en enigszins zoete, nootachtige smaak, worden fenegriekzaden en -poeder in veel Indiase recepten gebruikt. Dit is vergelijkbaar met selderij, ahornsiroop, en verbrande suiker. De geur is licht en doet denken aan vers gemaaid hooi.

Waar is fenegriek goed voor?

Fenegriekkruiden worden in de alternatieve geneeskunde al vele jaren gebruikt als een mogelijk effectief hulpmiddel bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel na een maaltijd bij mensen met diabetes type 1 of 2. Alsmede voor de behandeling van:

 • brandend maagzuur
 • hoog cholesterol
 • gewichtsverlies
 • maagklachten
 • constipatie
 • verharding van de slagaders (atherosclerose)
 • jicht
 • verhoging van het libido (lees hier meer over libidoverhogende superfoods )
 • koorts
 • kaalheid, en
 • om de productie van moedermelk te verhogen.

Deze toepassingen zijn echter nog niet bewezen door wetenschappelijk onderzoek. Het is niet zeker of fenegriek effectief is bij de behandeling van een medische aandoening. Medicinale toepassingen van dit product moeten verder worden onderzocht. Fenegriekzaden mogen niet worden gebruikt in plaats van medicijnen die door een arts zijn voorgeschreven.

Wat is de functie van fenegriek?

Welk effect heeft fenegriek op je lichaam? Fenegriekpoeder lijkt de suikeropname in de maag te verminderen en insuline te stimuleren. Beide werkingen verlagen de bloedsuikerspiegel bij diabetici. Fenegriek wordt algemeen aangeboden in poedervorm en wordt in de kruidengeneeskunde gebruikt voor verschillende doeleinden.

De huidige wetenschap ontdekt echter nu pas de echte voordelen van fenegriekactiviteit. Volgens de gegevens kan het gebruik van fenegriek helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het verbeteren van het testosteronniveau, en het verhogen van de productie van moedermelk. Het kan ook nuttig zijn bij het verlagen van cholesterol, het bestrijden van ontstekingen, en het onderdrukken van honger. Als gevolg hiervan wordt het vaak gebruikt om gewicht te verliezen, maar verder onderzoek op deze gebieden is nodig. De werking van fenegriek is allesomvattend.

Hoe moet fenegriek gebruikt worden?

Het antwoord op de vraag hoe fenegriek gebruikt moet worden, is niet eenduidig. Fenegriek is beschikbaar in verschillende concentraties en vormen. Als gevolg daarvan is er geen exacte aanbevolen hoeveelheid vastgesteld. Bovendien hangt de hoeveelheid fenegriek die je dagelijks moet nemen af van je doelen.

In de meeste testosteronstudies wordt 500 mg fenegriekextract geadviseerd, terwijl andere studies 1000-2000 mg aangeven. Bij gebruik van het hele zaad, lijkt de effectieve dosis rond de 2 tot 5 gram te liggen, maar dit varieert tussen studies.Als u fenegriekpoeder als voedingssupplement wilt gaan gebruiken, begin dan met 500 mg. Als u geen bijwerkingen ondervindt, kunt u dit geleidelijk opvoeren tot 1000 mg in 2 à 3 weken. Het kan voor of na de maaltijd worden ingenomen. Het wordt aanbevolen om het in te nemen bij de maaltijd met de meeste koolhydraten van de dag, omdat het helpt uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Is fenegriek gezond?

We beantwoorden de vraag ‘is fenegriek gezond' met een volmondig ja. De grote gezondheidsvoordelen die dit medicinale voedingssupplement heeft, is verbazingwekkend. Naast het helpen op peil houden van je bloedsuikerspiegel, zijn er nog andere gezonde effecten.

Fenegriek wordt in de alternatieve geneeskunde gebruikt om een lange lijst van ziekten en aandoeningen te behandelen. Veel van deze toepassingen zijn echter nog niet goed genoeg bestudeerd om harde conclusies te trekken. Niettemin zijn de ervaringen van de mensen die fenegriekpoeder gebruiken zeer positief.

Fenegriekplant is rijk aan vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen. De voedingswaarden van 100 gram zijn als volgt.

100 g fenegriek bevat:

 • Kilocalorieën: 323
 • Koolhydraten: 58,4 gram
 • Eiwit: 23 gram
 • Vezels: 24,6 gram
 • Vet: 6,4 gram
 • Vitaminen:
 • Vitamine A: 0.18 mg
 • Vitamine B1: 0.3mg
 • Vitamine B2: 0.4mg
 • Vitamine B6: 0.6mg
 • Vitamine C: 3mg
 • Mineralen:
 • Calcium: 176mg
 • Fosfor: 296mg
 • Kalium: 770mg
 • Koper: 1.1mg
 • Magnesium: 191mg
 • Ijzer: 33.5mg
 • Zink: 2.5mg
 • Zout: 67 mg

Top-9 voordelen van fenegriek

De voordelen van fenegriek zijn groot. Fenegriekpoeder draagt bij aan belangrijke voedingsstoffen voor een gezonde voeding en een gezond lichaam. Welke positieve effecten heeft fenegriek op ons lichaam?

Voorlopig onderzoek wijst uit dat fenegriek kan helpen bij de volgende zaken. We hebben een Top-9 Fenegriek voordelen

Helpt aderproblemen te voorkomen:

Door de hoeveelheid koper heeft fenegriekpoeder invloed op de gezondheid van onze aderen. Het voorkomt aderverkalking en verstopping.

Antimicrobieel en antiparasitisch:

Verhoogde productie van antilichamen.

Antioxidant:

Dankzij de hoge concentratie antioxidanten vermindert het ontstekingen in onze weefsels en gewrichten.

Anti-tumor:

Beschermt tegen de werking van vrije radicalen die we inademen in vervuilde lucht, die we binnenkrijgen via ongezonde voeding en door blootstelling aan de zon en stress.

Verbetering van de bloedsuikerspiegel en diabetes:

Verlaagt de bloedsuikerspiegel en bevordert de insulineproductie. Het vertraagt ook de opname van suikers uit de maag.

Gezond gewicht:

Mensen die niet op een gezond gewicht kunnen komen, wordt fenegriek aangeraden om op een goede manier op gewicht te komen. Het bevordert de eetlust. Aan de andere kant helpt het ook bij gewichtsverlies door de verbeterde stofwisseling.

Verbetert Maagdarm Problemen:

Helpt beschermen tegen zweren en ontstekingen van het darm- of maagslijmvlies. Helpt ook tegen brandend maagzuur, constipatie en winderigheid.

Verbetering van mannelijke lichaamsfuncties:

De hoeveelheid zink kan het libido bij mannen verhogen. Het vermindert ook klachten zoals kaalheid, verhoogt het energieniveau en het uithoudingsvermogen. Wil je meer lezen over libidoverhogende natuurlijke hulpmiddelen? Kijk dan eens bij Shilajit , Neem , Horny Goat , Tribulus, en Mucuna Pruriens . Hier vindt u een compleet overzicht van libido-versterkende superfoods !

Bevordert borstvoeding:

De fenegriekplant genereert lactogeen, wat betekent dat het de melkafscheiding bevordert bij vrouwen die borstvoeding geven. Let op dat je fenegriekpoeder niet gebruikt tijdens de zwangerschap.

Is fenegriek giftig?

Het gevaar van fenegriek wordt bepaald door de bijwerkingen die u ervaart. Het lichaam van ieder mens reageert anders op therapeutische planten. Bij veilig gebruik zijn er een aantal negatieve effecten bekend. Fenegriek kan winderigheid, diarree en een opgeblazen gevoel veroorzaken als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd of bij een gevoelig maagdarmkanaal.

Daarnaast kan fenegriekzalf de huid irriteren in plaats van kalmeren. Het is het beste om een klein beetje fenegriekzalf op uw huid te testen voordat u het op uw hele lichaam aanbrengt. Controleer vervolgens na 24 uur of u jeuk, huiduitslag of irritatie heeft. Het gebruik van fenegriekpoeder of -capsules bij patiënten met bloedstoornissen, bloedverdunnende medicijnen of open wonden wordt afgeraden. Raadpleeg uw arts voordat u fenegriek toevoegt aan uw huidige medicijnen.

Het is ook van cruciaal belang om deze chemische stof niet te gebruiken wanneer u zwanger bent. Dit kan leiden tot grote complicaties voor het ongeboren kind. Fenegriek kan veilig worden gebruikt om borstvoeding te stimuleren.

Fenegriek is een veilig kruid om te gebruiken, mits de juiste dosering wordt gevolgd.

Fenegriek helpt bij gewichtsverlies

Gewichtsverlies met fenegriek is zonder twijfel haalbaar omdat het de spijsvertering bevordert. Het bevordert ook de stofwisseling. Fenegriekzaden zijn rijk aan vezels en mineralen zoals ijzer, magnesium en mangaan. Als je dus probeert af te vallen, is dit een goed kruid om in je dieet op te nemen.

Verschillende studies hebben aangetoond dat de inname van fenegriek tabletten of poeder het vetverbruik vermindert en de spijsvertering verbetert. Als je moeite hebt met het beheersen van je hongergevoel, kan dit kruid je helpen.

Fenegriek kan je helpen afvallen, maar het kan er ook voor zorgen dat je aankomt. Als je ondergewicht hebt, kan dit voedingssupplement je helpen om aan te komen. Dat is wat deze fenegriekplant uniek maakt.

Fenegriek kopen

Wilt u fenegriek kopen? Dat kan via de webwinkel van Spiruella. Wij verkopen enkel voedingssupplementen en producten van de beste kwaliteit. Wij willen dat onze klanten blij zijn met de werking van fenegriek en de vruchten ervan plukken.

Fenegriekzaden kunnen worden gekocht als een kruidensupplement. Veel kruidensupplementen hebben geen vastgestelde productie-eisen, wat betekent dat sommige geadverteerde supplementen besmet zijn met schadelijke metalen of andere medicijnen.

Daarom moeten kruiden- en gezondheidssupplementen altijd worden gekocht bij een betrouwbare aanbieder, zoals Spiruella. U kunt fenegriek bij ons met een gerust hart kopen. Dit kruid is verwant aan pinda's en kikkererwten in de plantenfamilie.

U kunt een negatieve reactie krijgen als u allergisch bent voor een van deze voedingsmiddelen. Neem contact op met een arts als u na het gebruik van fenegriekpoeder of -capsules symptomen krijgt zoals huiduitslag, kortademigheid, neusverstopping, oedeem en/of ademhalingsproblemen.

Heeft u vragen over wat fenegriek is, fenegriekolie, hoe fenegriekthee te bereiden, waar fenegriek te koop is, of iets anders met betrekking tot de fenegriekplant? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij vertellen u graag meer over de voordelen en toepassingen van fenegriekkruiden.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige