Foliumzuur zwangerschap: waarom & hoeveel?

foliumzuur zwangerschap

Op het moment dat je besluit om te stoppen met de pil of een andere vorm van anticonceptie omdat je wilt proberen zwanger te worden doe je er goed aan direct te starten met foliumzuur. Foliumzuur, ook wel vitamine B11 heeft allerlei voordelen, voor jezelf maar ook voor je ongeboren kind.

Waarom foliumzuur zwangerschap?

Op het moment dat je niet zwanger wilt worden krijgt je lichaam voldoende foliumzuur binnen via de voeding. Op het moment dat je zwanger wilt worden of zwanger bent dan is de hoeveelheid foliumzuur die je binnenkrijgt via voeding niet voldoende voor jou en ook niet voldoende voor de ongeboren baby.

Foliumzuur heeft allerlei functies:

  • Het draagt bij aan de ontwikkeling van je ongeboren kindje
  • Het is van belang voor de groei van de placenta
  • Het is van belang voor weefselgroei

Ook verkleint voldoende foliumzuur de kans op aangeboren afwijkingen, waaronder een open ruggetje, schedule of gehemelte. In technische termen: foliumzuur verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje bij de zich ontwikkelende foetus (bron: Keuringsraad).

Richtlijn foliumzuur zwangerschap

De richtlijn voor het innemen van foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap is 400 μg foliumzuur per dag. Het is bijna onmogelijk om deze hoeveelheid foliumzuur via voeding binnen te krijgen, dus het is absoluut aan te raden deze vitamine via een supplement, bijvoorbeeld een tablet toe te voegen aan je dieet. Een extra voordeel van tabletten is dat je lichaam het foliumzuur vrij gemakkelijk kan opnemen.

Hoeveel foliumzuur zwangerschap?

Tip: check of het foliumzuur supplement voldoende foliumzuur bevat zodat je aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van 400 μg per dag komt. Maar houd het hier ook bij, het wordt afgeraden om meer dan 400 μg per dag te slikken.

Foliumzuur zwangerschap tot wanneer?

In principe wordt aangeraden om tot de tiende week van je zwangerschap extra foliumzuur te slikken. Om de tiende week te bepalen, moet je uitrekenen wat de eerste dag van je laatste menstruatie was, daarbij tel je dan 10 weken op.

Het is overigens geen probleem als je iets langer doorgaat, maar vanaf je tiende week hebben jij en je ongeboren kindje weer voldoende aan het foliumzuur wat uit voeding wordt gehaald.

Foliumzuur zwangerschap vergeten

Het is natuurlijk mogelijk dat de zwangerschap niet gepland is waardoor je van te voren niet bent begonnen met het slikken van extra foliumzuur. Het is dan wel aan te raden om op het moment dat je er achter komt dat je zwanger bent direct te beginnen met foliumzuur.

Foliumzuur zwangerschap welke?

Wij adviseren de foliumzuur van Vitakruid, deze bevat precies de aanbevolen dagelijks hoeveelheid van 400 μg per dag per tablet. Zij adviseren 1 tot 2 tabletten per dag, 1 tablet is echter voldoende.