Het meest bijzondere huis van Oldenzaal

In Oldenzaal, stad en gemeente in Twente, provincie Overijssel staan niet een maar twee hele bijzondere huizen.

Enkele jaren geleden schreven we over kunstenaar Rob Kaspers die van zijn (huur)huis een groot kunstwerk heeft gemaakt. Letterlijk alles in zijn huis is geverfd, van meubels (ja, ook de koelkast & afzuigkap) tot vloer, van wanden tot plafonds.

Inmiddels is Rob niet meer de enige inwoner van Oldenzaal met een bijzonder huis. Bart en zijn vriendin Ciska zijn al enige tijd bezig met het bouwen van een huis van stro.

Een huis van stro

Als je het plan voor het eerst hoort dan denk je vast – net als ik – dat Bart en Ciska al jarenlang de droom hadden om een huis van stro te bouwen. Niets is minder waar, het is simpelweg zo gelopen.

Het stel woonde in Maastricht maar wilde terug naar Oldenzaal. Het vinden van een geschikt huis verliep echter moeizaam, hier en daar werd er naar bouwprogramma’s gekeken. Er kwam een strowoning langs, er werden nog wat video’s op YouTube en zo geschiedde.

Wat is een huis van stro?

Het huis van stro is een zogenaamde eco woning: milieuvriendelijk en energiezuinig.

Hoewel het een huis van stro genoemd wordt bestaat het huis niet alleen van stro. De woning zelf is gemaakt van een substantie van kalk, vurenhout, stro en leem. En het blijft bij deze materialen, in tegenstelling tot Rob zal er niet geverfd of geschilderd worden. Het huis moet zo puur mogelijk blijven.

Stro als ideaal bouwmateriaal

Volgens Bart is stro het ideale bouwmateriaal, het is namelijk biologische afreekbaar, moeilijk brandbaar en isoleert goed.

Gezonde leefomgeving

Naast het feit dat een strowoning milieuvriendelijk is heeft het ook nog andere voordelen: gezondheidsvoordelen om precies te zijn. Niet alleen zorgen hout en leem voor ee goede akoestiek, ook vochtregulatie regelt het.

Naast de bouwmaterialen is het huis ook voorzien van zonnepanelen, heatpipes en houtvezelplaten. Heatpipes, ook wel vacuümbuizen zijn buizen gevestigd op je dak. Deze heatpipes geven warmte af waardoor het water wordt verwarmd. Houtvezelplaten zijn milieuvriendelijk isolatiemateriaal.