Wat is He Shou Wu?

He Shou Wu Geneeskracht | Alles over Fo-Ti

De He Shou Wu genezende kracht

He Shou Wu is een kruidengeneesmiddel dat wordt gebruikt om gezond ouder worden te bevorderen en ziekten zoals hartaandoeningen, diabetes en kanker te voorkomen. Er wordt ook gedacht dat de plant veroudering tegengaat, seksuele vitaliteit bevordert en het energieniveau verhoogt.

Polygonum multiflorum Thunb is de wetenschappelijke naam. Het is een klimplant uit de familie van de duizendknoopachtigen (Polygonaceae). De plant komt oorspronkelijk uit China, maar wordt tegenwoordig op grote schaal gekweekt in Taiwan en Japan.

De Japanse duizendknoop is verbonden met He Shou Wu. Een plant die in heel Nederland in overvloed groeit. Wat zijn de voordelen, en zijn er ook nadelen? En, zoals de naam al zegt, gaat deze plant het grijs worden van het haar tegen?

Wat is He Shou Wu precies?

In Amerika staat het Chinese kruidenmedicijn He Shou Wu bekend als Fo-Ti en wordt het ook wel Chinese duizendknoop genoemd. De werking is hetzelfde, ongeacht de naam.

Dit bekende kruidengeneesmiddel wordt over de hele wereld gebruikt om een goede gezondheid en viriliteit te verbeteren. Daarnaast wordt het gebruikt om een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen te behandelen.

De plant wordt gebruikt voor de behandeling van leeftijdsgebonden haaruitval, vergrijzing, onvruchtbaarheid bij mannen en vrouwen, en voor de bevordering van een goede gezondheid en een goed leven.

De plant is een soort liaan. In de herfst worden de planten geoogst. De bladeren, wortels en knollen worden van elkaar gescheiden. Ze worden gedroogd en opgeslagen voor verder gebruik. De wortels worden meestal gebruikt voor poeder, maar de bladeren worden er soms ook in verwerkt.

Grijs haar en haaruitval

He Shou Wu betekent “zwartharige meneer He” en verwijst naar de folklore van een oudere Chinese dorpeling genaamd meneer He. Hij consumeerde het kruid regelmatig vanwege een tekort aan voedsel. Na verloop van tijd kreeg hij een jeugdiger uiterlijk, voelde zich levendiger, en zijn grijze haren verdwenen. Hij had weer zwart haar en tien keer zoveel vitaliteit.

Beoefenaars van traditionele Chinese kruidengeneeskunde denken dat het bevorderen van lever- en nierreiniging de haargroei kan vergroten. Bovendien worden de haarzakjes gezonder door een betere doorbloeding. Deze methode zou ook het pigment in het haar behouden, waardoor het grijs worden wordt uitgesteld.

He Shou Wu wordt dan ook vaak gebruikt om vroegtijdige haaruitval te behandelen en het haar zijn jonge tint terug te geven. Omdat wetenschappelijk onderzoek naar He Shou Wu schaars is, zijn er onvoldoende gegevens om deze overtuigingen te ondersteunen.

He Shou Wu, een tonicum

He Shou Wu wordt in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt als een tonicum om ziektes te genezen. Duizeligheid, verminderd gezichtsvermogen, grijzend haar, en pijn in de onderrug en knieën zijn allemaal symptomen. Bovendien beschermt het tegen spermatorroe (onvrijwillige zaadlozing) en nachtelijke emissies (zaadlozing tijdens de slaap) veroorzaakt door bloedtekorten.

Een tonicum is een tonicum dat het hele lichaam ten goede komt. Bovendien wordt het gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, zoals:

  • Atherosclerose
  • Vermoeidheid
  • Hoog cholesterolgehalte
  • Slapeloosheid
  • Menstruatieproblemen
  • Malaria

De meest voorkomende soort is rode Fo-Ti, die wordt gemaakt door de wortel te koken in een vloeistof van zwarte bonen. Vanwege zijn bleke tint staat de rauwe wortel bekend als witte Fo-Ti en wordt traditioneel gebruikt om constipatie te verlichten. Of het wordt plaatselijk op de huid aangebracht om acne, voetschimmel en dermatitis te behandelen.

Mogelijke bijwerkingen

He Shou Wu is in verband gebracht met een verscheidenheid aan bijwerkingen, waaronder losse ontlasting en diarree. Het kruid kan de bloedsuikerspiegel beïnvloeden, vooral bij diabetici. Mensen hebben zelden last van allergische huiduitslag na het nemen van He Shou Wu.

De plant kan een negatieve wisselwerking hebben met geneesmiddelen zoals digoxine, stimulerende laxeermiddelen, en diabetesbehandelingen. Dit kruid wordt niet aanbevolen voor kinderen, zwangere vrouwen of zogende moeders. Het mag ook niet worden genomen in de weken voorafgaand aan een operatie.

Ondanks laboratorium- en dierstudies die erop wijzen dat He Shou Wu een aantal gunstige effecten kan hebben, zijn er op dit moment geen klinische studies die deze bevindingen ondersteunen.

Het wordt aanbevolen dat u uw arts of een diëtist raadpleegt voordat u kruidensupplementen neemt om uw risico te verminderen.

He Shou Wu kopen

He Shou Wu kan online gekocht worden via de Spiruella web store (zie hieronder). Het is verkrijgbaar in poeder, havervlokken, en capsulevorm. Het kan ook gemengd worden met andere natuurlijke producten uit de traditionele Chinese geneeskunde, zoals Dang Gui, sesam, liguster, en drynaria.

Wilt u meer weten over Chinese kruiden die gezondheidsvoordelen bieden? Overweeg dan Rehmannia, vaak bekend als Chinees Vingerkruid.

 

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige