Histamine dieet

Tien voedingsmiddelen die je kan eten bij een histamine dieet

In onze dagelijkse voeding zit veel histamine. Ook stimuleren veel producten het lichaam zodat het zelf deze stof aanmaakt. Wanneer je overgevoelig bent voor histamine is dit niet eenvoudig! Voor deze mensen hebben benoemen we de voedingsmiddelen die wel passen in een histamine dieet.
Histamine is een stof die een regulerende functie heeft en wordt ook wel een biogene amine genoemd. Deze stof wordt uit aminozuren met een organische oorsprong gevormd. Histamine speelt een rol bij de regulatie van de lichaamstemperatuur, bloedcirculatie en ademhaling. Het is daarbij betrokken bij de prikkeloverdracht in de hersenen en heeft een versterkende rol in afweerreacties. Histamine is dus heel erg belangrijk voor het lichaam waar we niet zonder kunnen, maar wat moet je dan als je ook niet met histamine kan?
Histamine wordt gehaald uit de voedingsmiddelen die we dagelijks consumeren en het lichaam maakt het zelf aan. Er wordt echter maar een bepaalde hoeveelheid door het lichaam zelf aangemaakt. Bij een normale histamine aanmaak is dit geen enkel probleem. Bij hoge histamine concentraties daarentegen wordt het overschot afgebroken door het enzym diamine-oxidase (DAO).
Het proces van afbraak kan vermoedelijk problemen veroorzaken bij de productie van het enzym DAO en de darmen. Om deze reden kunnen klachten als slecht slapen, jeuk, een verstopte neus en ontlastingsproblemen optreden.

Een histamine dieet, wat houdt het precies in?

Bij mensen met bepaalde ongemakken of klachten die moeilijk te plaatsen zijn wordt vaak het advies gegeven om minder histamine binnen te krijgen om zo de klachten hopelijk te verhelpen. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? Histamine-vrij eten is haast onmogelijk omdat het van nature in bijna alle voedingsmiddelen voorkomt.
Om het lichaam te stimuleren om histamine van zichzelf aan te maken bestaan er zogenoemde histaminevrijmakers. Het lichaam kan namelijk niet zonder histamine. Het is dus belangrijk om er voor te zorgen dat de hoeveelheid histamine binnen een bepaald tolerantieniveau blijft. Er valt veel winst te behalen door een histamine-arm dieet te volgen, die we hieronder toelichten!

Welke voedingsmiddelen moet je niet nemen?

Laat de grootste vrijmakers van histamine of de producten die een hoge concentratie bevatten liggen.

Producten die veel histamine bevatten zijn bijvoorbeeld: Vis, varkensvlees, wild, lamsvlees, (botten) bouillon, oudere kaassoorten en schimmelkazen maar ook producten die gefermenteerd zijn zoals yoghurt, kwark en zure room.
Ook producten zoals bewerkte vleessoorten (gepekeld, gerookt), champignons, nootmuskaat, vanille, kruidnagel, kaneel, chilipoeder en producten die gist bevatten kun je beter later staan.
Producten die van nature histaminevrijmakers bevatten zijn: citrusvruchten, vijgen, papaja, kiwi, druiven, ananas, banaan, aardbei, suikers en alcohol. Ook producten zoals tomaten, rode bieten, E-nummers (kunstmatige toevoegingen), noten en zaden, schaal- en schelpdieren en verse spinazie bevatten van nature veel histaminevrijmakers. Ben je gek op chocolade? Helaas zitten in cacao en chocolade ook veel histaminevrijmakers.
Fruitsoorten die veel vitamine C bevatten zijn dus vaak de voedingsmiddelen die histaminevrijmakers bevatten. Je wil deze belangrijke vitamine wel genoeg binnenkrijgen omdat vitamine C histamine verlagende effecten heeft volgens studies. Vitamine C is gelukkig ook te vinden in boerenkool, broccoli, groene paprika, blauwe bessen en bramen!
Cafeïne heeft een slechte invloed op de productie van DAO, dus het is belangrijk je dagelijkse consumptie koffie en thee te beperken.
Als je bovenstaande opsomming leest lijkt het alsof er bijna niets meer overblijft om histamine arm te eten maar niets is minder waar! Verse voeding eten is de belangrijke regel. Laat de voorverpakte aardappelen liggen en eet ze vers. Tijdens het conserveren en bewaren van producten zetten bacteriën het fermentatieproces in gang. Dit zorgt voor een toename in het histamineniveau. Vries alle producten op de dag van aankoop in en sla kliekjesdag over.

Tien voedingsmiddelen die je kan eten bij een histamine dieet

Natuurlijk ben je zover gekomen met lezen om te zien welke producten je juist wél kan eten bij een histaminedieet. Voor een veelzijdig dieet blijft er nog meer dan genoeg voeding over. De 10 producten die weinig histamine bevatten zijn:
1. Biologisch- en vers vlees. Denk hierbij aan rund, kip, kalkoen en paard dat gras gevoerd is.
2. Wild gevangen vis die direct na vangst is ingevroren
3. Biologische verse groenten zoals bloemkool, asperges, doperwten, broccoli, courgette, paprika en wortels
4. Biologisch en vers fruit zoals blauwe bessen, bramen en appels
5. Verschillende soorten beleg zoals onbewerkte honing en 100% pindakaas. Ook bepaalde soorten jam die vrij zijn van toegevoegd suiker en van fruitsoorten die we al benoemd hebben.
6. Een eigengemaakte, dagverse groente bouillon die geen gist bevat.
7. Melkvervanger op plantaardige basis zoals rijst, amandel, kokos en hennep.
8. Thee op basis van kruiden zoals kurkuma, zoethout, paardenbloem, kamille en brandnetel.
9. Kokosolie en olijfolie
10. Kruiden en specerijen op verse en biologische basis zoals salie, saffraan, rozemarijn, oregano, mierikswortel, laurier, karwijzaad, jeneverbes, citroenmelisse, dragon, dille, knoflook en bieslook.

Als laatste: zorg dat je binnen je eigen tolerantieniveaus blijft

Zorg daarnaast voor een gezonde, gevarieerde voeding. Een histamine arm dieet is uitdagend. Je moet zo veel mogelijk biologisch en vers eten en veel dagelijkse voedingsmiddelen laten staan. We hopen dat deze lijst je verder kan helpen bij je histamine arme dieet!

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige