Meer dan 500.000 Nederlanders krijgen vroeg of laat met een vitamine B12 tekort te maken. Meestal treden de symptomen op wanneer je al een geruime tijd te weinig vitamine B12 aanmaakt in je lichaam. Maar hoe herken je een vitamine B12 tekort en niet geheel onbelangrijk: hoe kun het oplossen?
Inhoud
Cobalamine is vitamine B12
Vitamine B12, in de medische wereld ook bekend onder de naam cobalamine, speelt een voorname rol in het menselijk lichaam. Het zorgt bijvoorbeeld voor het aanmaken van rode bloedcellen en is onmisbaar voor een goed werkend zenuwstelsel.
Waarin zit vitamine B12?
Vitamine B12 zit in veel dierlijke voedingsmiddelen. Denk aan melk, vlees, vis en eieren. Tenminste, dit wordt vaak gezegd. In werkelijkheid gaat het juist om de bacteriën die al deze voedingsmiddelen bevatten. De bacteriën ervan zetten microben in je maag aan om voedingsstoffen om te gaan zetten in vitamine B12.
Gezondheidsraad: ‘minstens 2,8 microgram'
De meeste vitamine B12 die het lichaam aanmaakt, worden opgeslagen in je lever en de nieren. Volgens de Gezondheidsraad heeft een volwassene minstens 2,8 microgram nodig. Ter vergelijking: uit een ei kan je lichaam iets meer dan 0,5 microgram vitamine B12 halen. Een stuk kabeljouw van 100 gram is goed voor zo’n 2,1 microgram.
Vitamine B12 supplement
Gelukkig kun je ook voor een vitamine B12 supplement kiezen. Vooral wanneer je vegetarisch of veganistisch eet is die aanvulling in supplementenvorm het overwegen waard.
En wat als je de inname van 2,8 microgram per dag niet haalt? Je lichaam zal in eerste instantie je reserves uit je lever en nieren gaan aanspreken. Zo kun je dus best wel een tijdje te weinig B12 binnen krijgen zonder dat je daar veel van merkt. Maar zijn je reserves op? Dan kunnen lichamelijke kwaaltjes zich gaan openbaren.
Bekende vitamine B12 symptomen
Aangezien vitamine B12 op veel lichaamsonderdelen invloed heeft, uit een tekort zich bij ieder persoon anders. Het ene persoon voelt meer fysieke problemen dan de ander, en er van alles haperen misgaan op neurologisch gebied. We hebben hieronder de meest bekende vitamine B12 tekort symptonen voor je op een rijtje gezet.
Symptoom 1: Je voelt tintelingen (vooral in armen of benen)
Een vitamine B12 te kort kan een behoorlijk negatief effect op de zenuwcellen veroorzaken, wat kan zorgen voor tintelingen in bijvoorbeeld de voeten, benen, armen en handen. Ook een zenuwpijn of een brandend gevoel kan wijzen op een vitamine B12-tekort.
Symptoom 2: Je verliest gewicht
Zonder de noodzakelijke bescherming van vitamine B12, kunnen jouw zenuwen in je ruggenmerg zelfs (deels) verdoofd raken. Hierdoor kun je je duizelig voelen en beginnen te wankelen. Daarnaast kan een vitamine B12 voor krachtverlies in de spieren gaan zorgen, wat vervolgens het wankelen weer kan verergeren. Zeker wanneer je regelmatig struikelt (zonder een duidelijke oorzaak) is het zeker raadzaam om een arts te raadplegen.
Symptoom 3: Je krijgt vaker geheugenproblemen
Zoals gezegd kan een tekort aan vitamine B12 neurologische gevolgen krijgen. Zo kun je verward of vergeetachtig reageren. Geheugen en concentratiestoornissen ontwikkelen zich vaak rap, daarom is het deste belangrijker om deze klachten zeer serieus te nemen en snel een arts te gaan raadplegen.
Symptoom 4: Vaker geïrriteerd en gestresst
Veel mensen weten niet dat een vitamine B12-tekort voor mentale gezondsheidsproblemen kan zorgen. Zelfs depressies kunnen door te weinig vitamine B12-inname ontstaan. Meer bekende en vaker optredende problemen zijn sneller geïrriteerd zijn of vaker stress ervaren.
Symptoom 5: Minder smaak proeven
Circa 50% van de mensen met een groot tekort aan vitamine B12 ervaart een verminderde smaakbeleving. Hierdoor gaat je tong ook zwaar aanvoelen. Het kan ook zijn dat je tong opeens heel glad of glanzend is. Tevens kan je reukvermogen afnemen door het vitamine B12 tekort.
Wat kun je doen bij een vitamine B12 tekort?
Een huisarts kan vaak snel vaststellen of jouw problemen komen door een tekort aan vitamine B12. Wanneer er sprake is van een groot tekort, dan kan het problematisch zijn om dit via voeding aan te vullen. Je huisarts kan bijvoorbeeld aangeven dat het tekort middels vitamine B12-injecties moet worden aangepakt, of juist met een hoge dosering vitamine B12-supplement.