Opeens staat je wereld op z'n kop: je ziet drie kleine bultjes die met een dun steeltje aan de onderkant van je hals vastzitten. OMG! Dan komt al snel de vraag op hoe ze heten. Wel, deze raar uitziende huidaangroeisels worden steelwratten genoemd. Maar ze hebben ook nog vele andere namen hebben, zoals acrochordon (officiële medische benaming), gesteelde fibromen en de Engelse benaming klinkt nog het minst vies: skin tags.
Inhoud
Wat zijn steelwratjes?
We beginnen met het meest opvallende aan naam: zijn steelwratjes zijn géén wratten. Steelwratten zijn namelijk goedaardige kleine gezwellen, die de vorm van een bobbeltje of flapje hebben en in de meeste gevallen met een heel smal steeltje aan he huid vastzitten.
Hoe ontstaan steelwratten?
Je zou denken dat we anno 2022 alles inmiddels wel weten, maar het is helaas nog steeds onduidelijk hoe steelwratjes precies ontstaan. De meest logische verklaring is dat steelwratten door wrijving van de huid zijn ontstaan.
Steelwratjes vormen zich vooral op plekjes waar wrijving van de huid het meest voorkomt, namelijk je huidplooien in het halsgebied, de oksels, de oogleden, de romp en je liezen. Steelwratten ontstaan verder op plaatsen waar de huid veelvuldig tegen kleding aan wordt gewreven
Overgewicht kan steelwratjes veroorzaken.
Het risico op steelwratjes neemt toe naarmate je meer huidplooien hebt. Zoals wanneer je ouder wordt of overgewicht ontwikkelt, wat hierdoor beide risicofactoren zijn voor het ontwikkelen van steelwratten.
Ook lijken hormonale veranderingen een rol te spelen, omdat steelwratjes vaak toenemen tijdens de zwangerschap (de reden waarom relatief jonge vrouwen ze vaak krijgen) en er vaak niet meer steelwratjes ontstaan zodra vrouwen in de overgang zijn geweest .
Steelwratten zijn gelukkig niet besmettelijk!
Steelwratjes weg laten halen
In sommige situaties vallen steelwratjes door wrijving na een tijdje van de huid, maar helaas blijven de meeste steelwratten bestaan zodra ze zich eenmaal gevormd hebben.
Steelwratjes vormen gelukkig geen bedreiging voor de gezondheid, waardoor er medisch gezien geen reden is om ze te behandelen of verwijderen. Maar ja, eh.. cosmetisch storend zijn steelwratjes natuurlijk zeker, vooral op plaatsen waar ze goed zichtbaar zijn zoals bij je oogleden en de hals. Daarnaast kunnen ze soms ook behoorlijk irriteren en licht pijnlijk wordne.
Bij de huisarts kun je steelwratjes weg laten halen op de volgende manieren:
- met een steriel schaartjes of mesje af te knippen dan wel weg te snijden;
- weg te branden met elektrische stroom (electrocoagulatie,) of
- te bevriezen met vloeibare stikstof (cryotherapie).
Steelwratjes zelf verwijderen
Stelwratjes zelf verwijderen? Ga dan niet zelf met een niet-steriel werktuig in steelwratten snijden of knippen, en vergeet zogenaamde handige YouTube video's waarin wordt uitgelegd hoe je steelwratten zelf verwijderen kunt met flosdraad, tea tree olie of appelazijn.
Er zijn vandaag de dag gelukkig wel goede zelfzorgmiddelen bij de drogist om steelwratjes thuis op een verantwoorde manier te verwijderen. Een voordeel is dat je hierdoor geen medisch gezien overbodige afspraak hoeft te maken met je huisarts, maar toch van die lelijke steelwratten kunt afkomen.
Zelfzorgmiddelen voor steelwratjes
De zelfzorgmiddelen om steelwratjes zelf te verwijderen zijn gebaseerd op cryotherapie (bevriezing). Met behulp van een beschermpleister kan de huid om de steelwrat goed worden afgeplakt, en met een cryotherapie-applicator kan vervolgens het steelwratje worden aangestipt. Deze behandeling werkt alleen bij steelwratten die daadwerkelijk met een steeltje aan de huid vastzitten, en dus niet bij steelwratjes die min of meer in de huid liggen. Uiteindelijk valt na ongeveer 12 dagen het steelwratje van de huid.
Beschikbare cryotherapie-applicators voor de thuisbehandeling van steelwratjes, zijn:
- Excilor Steelwratjes Behandeling (zie video)
- Wortie Steelwratjes Verwijderaar
- HeltiQ Skintags
Succes, hopelijk ben je snel van je steelwratje af!