Kan je van een vitaminetekort flauwvallen?

Kun je flauwvallen door een vitaminetekort?

Voor het goed functioneren van je lichaam zijn vitamines en mineralen erg belangrijk. Heel veel mensen krijgen dagelijks te weinig vitamines binnen. Voor een normale stofwisseling van ons lichaam zijn vitamines essentieel. De processen in het lichaam worden door vitamines geregeld. Het lichaam maakt een aantal vitamines zelf aan. Het deel wat het lichaam niet zelf kan aanmaken moet uit voeding gehaald worden. Om voor deze vitamines te zorgen is het erg belangrijk om gezond en gevarieerd te eten.

Wat zijn de gevolgen van een vitaminetekort?

Er zijn een aantal klachten die het directe gevolg zijn van een vitaminetekort. Scheurtjes in de lippen, tanden die loszitten maar ook klachten als vermoeidheid en een grote kans op ziekte.

Een indirect gevolg van vitaminetekort kan flauwvallen zijn. Er kan bloedarmoede ontstaan op het moment dat iemand voor een lange tijd te weinig vitamine B12 binnenkrijgt. Er zit te weinig hemoglobine in het bloed op het moment dat iemand bloedarmoede heeft. Dit tekort kan zorgen voor duizeligheid, vermoeidheid en in sommige gevallen ook flauwvallen. Een te lage bloeddruk kan dus de oorzaak zijn van flauwvallen.

Wat zijn andere oorzaken van flauwvallen?

Een te lage bloeddruk is slechts een van de vele oorzaken van flauwvallen. Oververhitting, te weinig drinken of eten, hartklachten en stress kunnen ook de oorzaak van flauwvallen. Om een lage bloeddruk tegen te gaan is het dus belangrijk om genoeg vitamine B12 binnen te krijgen. Daarbij hoort natuurlijk een goede, gezonde en gevarieerde voedingsstijl.

Voor het goed functioneren van je lichaam zijn vitamines en mineralen erg belangrijk. Heel veel mensen krijgen dagelijks te weinig vitamines binnen. Voor een normale stofwisseling van ons lichaam zijn vitamines essentieel.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige