Keelpijn verzachten? De 10 beste tips tegen vervelende keelpijn

keelpijn verzachten

Zeker in de wintermaanden komt de vraag vaak op hoe je keelpijn snel kunt verzachten. Daarom hebben we de beste tips bij keelpijn voor je op een rij gezet. Wat kun je het beste tegen keelpijn doen of juist even laten?

Zere keel klachten

Bekende keelpijn klachten zijn lastig slikken, een kriebel in de keel of moeilijk praten. Gelukkig gaat een zere keel snel over, maar er zijn zeker een aantal zaken die je herstel aangenamer kunnen maken..

10 tips om je keelpijn te verzachten

  1. Keelpijn verkoelen
  2. Genoeg slapen
  3. Neem een keelsnoepje
  4. Zout water gorgelen
  5. Keelspray kopen
  6. Niet praten bij keelpijn
  7. Niet fluisteren
  8. Zeker niet roken
  9. Geen koffie of alcohol bij keelpijn
  10. Probeer niet door je mond te ademen

Tip 1. Keelpijn verkoelen of verzachten

Een ijsje is niet alleen lekker om te eten, het werkt ook superverkoelend voor je keel. Wel is het raadzaam voor waterijs te kiezen in plaats van roomijs, en let natuurlijk ook op de hoeveelheid suikers. Vooral melkproducten en suiker hebben de eigenschap om slijm vast te houden, waardoor de kans groot is dat je gaat hoesten of de keel moet schrapen, en dit wil je juist bij keelpijn voorkomen.

Naast je keel verkoelen kun je keelpijn ook verzachten met warme drankjes, bijvoorbeeld met een mok warme kruidenthee met een theelepel honing. Overigens kun je ook een lepeltje honing tussendoor nemen om de pijn te verzachten.

Tip 2. Genoeg slaap pakken

Genoeg slaap pakken is de makkelijkste en belangrijkste manier om snel fit en gezond te worden, ook bij zoiets vervelends als keelpijn. Ook is slaaptekort een belangrijke reden waardoor je makkelijker ziek wordt, want slaaptekort maakt je immuunsysteem zwakker. Het is daarom aan te raden om minimaal 8 tot 10 uur per dag te slapen zodat je sneller kunt herstellen van je keelpijn.

Tip 3. Keelsnoepje tegen keelpijn

Zeker, een keelsnoepje helpt je niet sneller van je verkoudheid af, maar het maakt het leven wel iets dragelijker. Of dit een keeldropje of keelzuurtje is maakt niet veel uit, het gaat vooral om het zuigende effect wat voor een zachter gevoel in je keel zorgt.

Tip 4. Met zout water gorgelen

Zout water, ieeeuw! Daarnaast is het gorgelen met keelpijn ook veel lastiger. Toch kan het gorgelen met zout water helpen bij je herstel. Vul een glas met lauw warm water en doe hier een theelepel zout in. Eventjes roeren en gorgelen maar! Gorgelen met zout water reinigt namelijk je keel en kan hierdoor helpen tegen de keelpijn.

Tip 5. Een keelspray kopen

Wanneer het pijnlijk is voor je keel om op een keelsnoepje te zuigen of wanneer het gorgelen met zout water een belemmering is, kun je natuurlijk ook een keelspray bij de drogist kopen. Een goede keelspray kan de pijn in je keel doelgericht en op een natuurlijke wijze verlichten. Even sprayen en je keel kan snel prettiger aanvoelen.

keelpijn

Wat kun je zelf doen bij keelpijn?

Tip 6. Niet praten of schreeuwen

Praten is zeer belastend voor je keel en mogelijk is je stem ook schor. Vaak doet het praten zelf bij keelpijn ook pijn. Om je keel te ontzien kun je daarom het beste zo min mogelijk praten, zeker wanneer je echt last van keelpijn hebt.

Tip 7. Niet fluisteren bij keelpijn

Het lijkt zo slim als praten zeer doet dan ga je gewoon fluisteren. Maar dat is zeker niet slim want bij fluisteren forceer je je stem juist nog meer. Er komt namelijk veel meer spierspanning te staan op stembanden en keel. Het is verstandiger om gewoon normaal te praten op een ontspannen toon. Maar het beste is helemaal niet praten!

Tip 8. Niet roken tijdens pijn in je keel

Roken is nergens goed voor, en allemaal niet goed bij het herstellen van keelpijn. De tabaksrook van sigaretten irriteert namelijk niet alleen je keel, maar kan ook zorgen voor een verdikking of verdere ontsteking van je keel. Stop ermee dus!

Tip 9. Keelpijn? Geen koffie, zwarte thee of alcohol!

Koffie en zwarte thee en tevens alcohol kunnen je slijmvlies uitdrogen. Dat helpt van keelpijn natuurlijk niet. Door het uitdrogen van het slijmvlies kan het beschermende laagje zijn werk minder goed uitvoeren. Het resultaat? Jij bent kwetsbaarder voor een ontsteking of een vervelende bacterie.

Tip 10. Niet door je mond ademenen

Door je mond ademen kan ervoor zorgen dat je slijmvlies uitdroogt en dus nog meer irritereert. Als je naast keelpijn ook een verstopte neus hebt is dat natuurlijk wel vervelend. In zo’n geval kan het helpen om te stomen of een lekker warm bad te nemen. Zo is de lucht die je inademt vochtiger en werkt dit verzachtend voor zowel neus als keel.

Je las een artikel over keelpijn. In dit artikel gingen wij niet dieper in op pijnstillers bij een keelontsteking, of paracetamol, ibuprofen of vitamines bij heesheid. Of pijnstilling verstandig is bij jouw kwalen of dat stress een factor is kun je aan een huisarts vragen. Hij of zij kan ook medische hulpmiddelen adviseren en advies over jouw leefstijl geven. Maar Strepsils of zoethout nemen kan natuurlijk nooit kwaad bij griep. Net als smoothies of kurkuma. Of witte kool helpt weten we niet, maar een zorgverzekering is natuurlijk wel aan te raden, al kan het natuurlijk nooit je keelpijn verzachten.