Wat is Lions Mane?

Lions Mane Poeder: Werking van de Lionsmane Paddenstoel

Leeuwenmanen

Lion's Mane is een prachtige paddenstoel met een spectaculaire witgele bos leeuwenmanen. Dat is de oorsprong van de term Lion's Mane. De heilzame werking van deze paddenstoel is vergelijkbaar met de kracht van een leeuw. Het spreekwoord “hij is zo sterk als een leeuw” komt niet in de buurt.

Je krijgt een verhoogde aandacht, concentratie en geheugen. Bovendien versterkt het ons immuunsysteem, verhoogt het onze stofwisseling, en vermindert het angst en wanhoop. Wat is leeuwenmanen, wat zijn de eigenschappen ervan en welke gezondheidsvoordelen biedt het?

Oorsprong Leeuwenmaan

België en Nederland Leeuwenmanen, in de volksmond bekend als pruikzwam, is een parasitaire zwam. Om te kunnen groeien, heeft de paddenstoel een gastheer nodig. Leeuwenpracht komt het meest voor op beukenbomen, maar hij is ook ontdekt op eiken en acaciabomen.

Lion's Mane is een zwam die inheems is in Noord-Amerika, Europa en Azië. Deze prachtige leeuwenmanenzwam komt echter niet vaak voor in Europese bossen. Het plukken van paddenstoelen in het wild is in Nederland verboden. Dat is maar goed ook, want de pruikzwam is in Nederland en België een bedreigde diersoort.

Leeuwenmanenzwammen zijn speciaal ontwikkeld voor voedingssupplementen. In Azië worden deze paddenstoelen gebruikt voor zowel culinaire als medicinale toepassingen. Leeuwenmanenextract is verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels als supplement voor leeuwenmanen. De schimmel en zijn extracten zijn beide goed voor onze gezondheid. Volgens onderzoek vermindert leeuwenmanen onder andere ontstekingen, verhoogt het de cognitieve functie en is het goed voor ons hart.

Hericium Erinaceus

Hericium Erinaceus is de Latijnse naam voor leeuwenmanen, waarbij erinaceuw “egel” betekent. Dit verwijst naar de lange stekels, of manen, van de paddenstoel. In Nederland en België wordt de pruikzwam vaak verkocht onder de naam Pom Pom Blanc, wat verwijst naar cheerleader pom poms.

Deze zwam is ook bekend onder de naam baardagaam (bearded hedgehog mushroom) en Affenkopfpilz, naast de Engelse naam Pom Pom mushroom (apekop). De goede werking is hetzelfde, ongeacht de naam.

Gezondheidsvoordelen van leeuwenmanenextract (Lion's Mane kopen? Klik hier!)

De voordelen van Lions' Mane extract zijn talrijk. Tot nu toe is er weinig onderzoek gedaan naar de precieze gezondheidseffecten van leeuwenmanen. Bewijsmateriaal uit dierstudies, reageerbuisstudies en bescheiden klinische proeven suggereren echter dat leeuwenmanen enkele gezondheidsvoordelen kunnen geven, waaronder neurologische ondersteuning.

De voordelen van het extract van leeuwenmanen voor de hersenen worden in het bijzonder geprezen.

  • Het heeft de potentie om hersenaandoeningen zoals dementie, Alzheimer en Parkinson te voorkomen.
  • Verbetert het geheugen, de stemming en de concentratie.

De traditionele Chinese geneeskunde maakt al lang gebruik van Lion's Mane. Het heeft een breed scala aan voordelen, van kankerpreventie tot energietoename, van gewichtsverlies tot de behandeling van depressieve symptomen. Het merendeel van de genoemde voordelen wordt in verband gebracht met mogelijke neuro protectieve voordelen. Als gevolg daarvan worden ze vaak gepromoot onder het label leeuwenmanen.

Helaas is er niet veel specifiek bewijs om het gebruik van medische paddenstoelen of supplementen voor het merendeel van deze voordelen te onderbouwen. Er zijn aanwijzingen dat het is gedaan op ratten of in reageerbuizen. Daarom is verder onderzoek naar natuurlijke geneeskunde en menselijke gezondheid nodig. Verschillende studies wijzen echter op een aantal intrigerende voordelen.

Helpt bij Depressie en Angststoornissen:

Extracten van de pruikzwam kunnen helpen bij de behandeling van angst en depressie. Je wordt er minder prikkelbaar van, je hebt minder last van angst en je kunt je beter concentreren.

Immuun functie:

Lion's mane paddenstoelen kunnen het immuunsysteem stimuleren. Onder andere door het verminderen van ontstekingen en het voorkomen van oxidatie.

Cognitieve gezondheid:

Lion's mane stimuleert het cognitieve vermogen. Ziekten als dementie en Alzheimer kunnen beter onder controle worden gehouden. Leeuw manen kunnen ook Parkinsonpatiënten helpen.

Voorkomt hart- en vaatziekten:

Dankzij de cholesterolverlagende eigenschap van de leeuwenmanenzwam verbetert het de gezondheid van ons hart en bloedvaten.

Kankerpreventie:

De antioxiderende eigenschappen van hericium erinaceus paddenstoelen kunnen een rol spelen bij de preventie of behandeling van kanker. Een dierstudie toonde aan dat deze paddenstoelenextracten leukemie, lever-, colon- en maagkankercellen kunnen bestrijden. Deze bevindingen zijn veelbelovend, maar het is momenteel niet mogelijk om te bevestigen dat het dezelfde effecten heeft bij mensen.

Diabetes:

Het beheersen van de bloedsuikerspiegel is de sleutel tot het beheersen van diabetes. Een van de complicaties van diabetes is zenuwbeschadiging door langdurige periodes van hoge bloedsuikerspiegel. Een onderzoek uit 2015 bij ratten, waarbij ze het extract gedurende 6 weken innamen, liet positieve resultaten zien. Waaronder een lagere bloedsuikerspiegel, verminderde zenuwpijn en verbeterde antioxidant activiteit.

Betere spijsvertering:

Lion's Mane kan helpen bij de spijsvertering door ontstekingen te bestrijden, wat gunstig kan zijn voor mensen met inflammatoire darmziekten (IBD). De medicinale paddenstoel kan ook de immuun functie stimuleren en de groei van goede bacteriën in de darmen bevorderen.

Snellere wondgenezing:

Het paddenstoelenextract biedt genezingsvoordelen bij huidwonden, waarbij de wond eerder geneest.

Herstel van het zenuwstelsel:

Beschadiging van het zenuwstelsel kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Sommige onderzoeken suggereren dat extracten van deze medicinale paddenstoelen zenuwcellen kunnen stimuleren om sneller te groeien en te herstellen.

Stimulatie van de hersenen:

Naarmate we ouder worden, worden onze hersenen van nature trager. Je wordt ook vergeetachtiger. Dit is te wijten aan het krimpen van de neuronen en de schade aan de cellen in de loop van de tijd. Studies hebben echter aangetoond dat Lion's Mane dit probleem vanuit twee verschillende invalshoeken kan bestrijden.

Ten eerste stimuleert Lion's Mane NGD de zenuwgroeifactor die ons lichaam nodig heeft om de neuronen in de hersenen te beschermen en te regenereren.

Ten tweede stimuleert het ook de productie van brain-derived neurotrophic factor (BDNF). Deze helpen niet alleen de neuronen te versterken. Maar ook om de plasticiteit van de hersenen te verbeteren, wat de effecten van veroudering tegengaat.

Bestrijding van neurodegeneratieve ziekten

De regenererende eigenschappen van leeuwenmantel voor de hersenen maken het een belangrijke behandelingskeuze voor neurodegeneratieve ziekten, waaronder Alzheimer en Parkinson. In knaagdierstudies is aangetoond dat extract van leeuwenmantel bescherming biedt tegen geheugenverlies en oncontroleerbare bewegingen.

De ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer zijn beide van invloed. Een menselijke studie ontdekte dat Lion's Mane de cognitieve prestaties bevordert. Het is duidelijk dat veel meer wetenschappelijk onderzoek nodig is, maar de eerste studies van leeuwenmanen Alzheimer- en Hericium erinaceus Parkinsonpatiënten zijn bemoedigend.

Ervaring met leeuwenmanen en hun bijwerkingen

Ondanks het feit dat verdere studies en wetenschappelijk onderzoek nodig zijn om de hierboven genoemde voordelen te onderbouwen, liegt de ervaring met leeuwenmanen er niet om. Het gebruik van leeuwenmanencapsules heeft voordelen voor een breed scala van mensen.

In het merendeel van het onderzoek naar leeuwenmanen zijn dieren gebruikt. Het lijkt echter veilig om de leeuwenmanenpaddenstoel met mate te consumeren, zoals veel mensen in Aziatische landen al jaren doen.

Omdat voor voedingssupplementen niet dezelfde voorschriften gelden als voor voedingsmiddelen en medicijnen, is de veiligheid en effectiviteit van het leeuwenmanensupplement minder duidelijk. Hoge doses leeuwenmanen hebben in dierproeven bij knaagdieren geen bijwerkingen veroorzaakt.

Degenen die negatieve bijwerkingen van deze medicinale paddenstoelen krijgen, moeten uiteraard stoppen met het gebruik. Als u andere medicijnen gebruikt, moet u dit altijd eerst aan uw arts vragen voordat u voedingssupplementen gaat gebruiken.

Pruikzwammen doseringen en vormen

Mensen die pruikzwammen willen eten, verhitten ze tot de buitenste laag knapperig is. Anders zou de smaak overdreven bitter kunnen zijn. Spiruella, bijvoorbeeld, verkoopt leeuwenmanen supplementen in winkels en online. Hericium erinaceus capsules, vloeistof, pil, of leeuwenmanen poeder kan worden gekocht om pruikschimmel te behandelen.

De doseringen van deze supplementen verschillen. Volg daarom altijd zorgvuldig de aanwijzingen op het etiket van de leeuwenmanen. Het is ook raadzaam een arts te raadplegen voordat u de elementen leeuwenmanen in de vorm van een nieuw supplement gebruikt, vooral als u andere geneesmiddelen gebruikt.

Wat zijn de nutritionele voordelen?

Lion's Mane paddenstoelen bevatten 43 calorieën, 2,5 gram eiwit, 7,6 gram koolhydraten, en 0,3 gram vet per 100 gram. Thiamine, niacine, vitamine B-6, biotine, en foliumzuur zijn allemaal aanwezig in sporenniveaus. Calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, zink, koper, mangaan en selenium behoren tot de mineralen die in de paddenstoel worden aangetroffen.

Lion's Mane kopen

Wilt u een leeuwenmanen kopen? Dan kunt u terecht in de gerenommeerde webwinkel van Spiruella. Wij verkopen uitsluitend hoogwaardige voedingssupplementen. Daarom hebben wij de beste leeuwenmanen te koop.

Hericium erinaceus extract is bij Spiruella verkrijgbaar in leeuwenmanen capsules, waarbij de paddenstoelen in Nederland zonder bestrijdingsmiddelen worden geteeld. Het poeder in de capsules is gewonnen uit het vruchtlichaam van de paddenstoel.

Hericium erinaceus capsules zijn te koop via de online winkel. Heeft u vragen over dit product of wilt u tips over het gebruik ervan? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan u graag te woord.

Klik hier voor meer voedzame paddenstoelen! Denk aan Maitake, Cordyceps voordelen, Chaga impact, Shiitake, en Reishi.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige