Wat is lucuma poeder?

Is Lucuma poeder gezond als suikervervanger?

Het kan moeilijk zijn om natuurlijke zoetstoffen te vinden die weinig tot geen slechte suikers bevatten als je wilt afvallen of een gezonde bloedsuikerspiegel wilt behouden. Toch bestaat er een volledig natuurlijke zoetstof met een laag suikergehalte die al duizenden jaren door de Peruaanse inheemse bevolking wordt geconsumeerd. Deze suikervervanger heet Lucuma, en het wordt gemaakt van de vruchten van subtropische lucuma bomen.

Is lucuma poeder een veilige suikervervanger? Wij geven een grondig antwoord op deze prangende vraag.

Wat is lucuma precies?

De vruchten van de lucuma boom, ook bekend als Pouteria lucuma, worden gebruikt om lucuma poeder te maken. Het is een subtropische plant die vooral groeit in de valleien van het Andesgebergte in Peru en Chili. Het vruchtvlees is vrij poederig en droog. De structuur lijkt op die van een hardgekookt ei. Daarom wordt deze vrucht in het Engels ook wel “egg fruit” genoemd.

Omdat lucuma echter smaakt als een kruising tussen zoete aardappel en ahornsiroop, wordt het al duizenden jaren door inheemse volkeren geconsumeerd. Dit blijkt ook uit de talrijke afbeeldingen van lucuma-vruchten die bij opgravingen op aardewerk zijn gevonden. Vers en gedroogd lucumapoeder worden in Midden- en Zuid-Amerika nog steeds veel gebruikt. De vrucht wordt ook wel “Inca-goud” genoemd.

Lucuma fruit kan rauw gegeten worden, maar wordt vaker gebruikt als gezonde smaakmaker in jam, snoep, desserts, gebak, en siroop. Omdat dit allemaal erg zoete gerechten zijn, is lucumapoeder een uitstekende suikervervanger. We zeggen goede suikervervanger omdat lucuma veel gezondheidsvoordelen heeft en dus tot de categorie Superfood behoort.

De gezondheidsvoordelen van lucumapoeder

Wat maakt lucumapoeder tot een goede suikervervanger? Dat heeft te maken met het feit dat lucuma een volledig natuurlijk product is met extreem hoge voedingswaarden. We zetten de belangrijkste vitaminen en mineralen op een rijtje, evenals de gezondheidsvoordelen die ermee gepaard gaan.

Vitamine A caroteen

Bèta-caroteen, ook bekend als pro-vitamine A, is te vinden in lucumapoeder. Caroteen is een stof die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A en helpt bij de ontwikkeling van een sterk immuunsysteem. Het bevordert ook een goed gezichtsvermogen, gezonde botten, sterke tanden en groei. Er wordt ook beweerd dat bèta-caroteen kan helpen in de strijd tegen vrije radicalen, die celschade kunnen veroorzaken. Met andere woorden, het vertraagt het verouderingsproces.

Vitamine B1 thiamine

Thiamine, ook bekend als vitamine B1, is nodig voor de energieproductie. Vitamines zijn nodig om koolhydraten om te zetten in energie voor uw lichaam. Daarnaast is het nodig voor het goed functioneren van de hartspier, het zenuwstelsel en de hersenen. Een tekort aan thiamine kan leiden tot psychologische stoornissen zoals geheugenverlies, depressie en concentratieproblemen. Er bestaat niet zoiets als te veel thiamine, omdat een teveel aan vitamine B wordt uitgescheiden in de urine.

Vitamine B2 riboflavine

Vitamine B2 is een andere naam voor riboflavine. Deze vitamine is, net als vitamine B1, essentieel voor de energievoorziening van ons lichaam. Het is cruciaal bij de productie van energie voor je lichaam uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Het bevordert een gezond metabolisme en helpt bij de absorptie van specifieke vitaminen zoals B6 en foliumzuur. Het is ook een antioxidant, die vrije radicalen in ons lichaam bestrijdt en ons beschermt tegen chronische ziekten.

Vitamine B3 Niacine

De laatste soort vitamine B is B3, ook bekend als Niacine, een in water oplosbare vitamine. B3 is door ons lichaam nodig voor de energievoorziening en speelt ook een belangrijke rol bij de aanmaak van vetzuren.

Vitamine C ascorbinezuur

De meest bekende vitamine is ascorbinezuur, ook bekend als vitamine C. Zeelieden wisten al in de 16e eeuw dat citrusvruchten en verse groenten scheurbuik konden voorkomen. Pas veel later ontdekte men dat deze ziekte werd veroorzaakt door een ernstig vitamine C-tekort. Omdat ascorbinezuur een antioxiderende functie heeft, beschermt het je lichaamscellen tegen schade. Vitamine C heeft uw lichaam ook nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en de instandhouding van de weerstand.

Wil je meer weten over een natuurlijke bron van vitamine C? Kijk dan eens naar Camu Camu.

Calcium – kalk

Calcium is essentieel voor de ontwikkeling en het behoud van gezonde botten, tanden, haar en nagels. Je hebt een lager risico op osteoporose of botontkalking op latere leeftijd als je voldoende calcium binnenkrijgt. Calcium is ook nodig voor het goed functioneren van zenuwen, spieren, bloedstolling en mineralen transport in lichaamscellen. Witte vlekken op je nagels worden veroorzaakt door

Fosfaat of fosfor

Fosfor, ook bekend als fosfaat, is een mineraal dat helpt bij de opname van calcium in het lichaam. Bovendien bevordert het de gezondheid van de nieren en versnelt het spierherstel. Een tekort aan fosfor veroorzaakt spier- en botpijn, verlies van eetlust en de vorming van nierstenen.

Glycemische index laag

Lucuma poeder is niet alleen rijk aan heilzame voedingsstoffen, het heeft ook een lage Glycemische Index. De GI van koolhydraten is een maat voor hoe snel ze worden verteerd in de darm en opgenomen in het bloed als glucose. Als gevolg daarvan verlaagt lucuma het risico op diabetes type 2 en kent het geen significante schommelingen in de insulinespiegel. Daardoor kan lucumapoeder gebruikt worden als suikervervanger voor mensen met diabetes of een hoge bloedsuikerspiegel.

Hoe kun je deze gezonde suikervervanger gebruiken?

Lucuma poeder is een nutriëntrijke, goed oplosbare suikervervanger. Daardoor is lucuma poeder ideaal om toe te voegen aan smoothies, desserts en ijs. Je kunt lucuma poeder ook mengen in rauwe chocolade en gebakken producten. Een kleine hoeveelheid lucuma poeder is bijvoorbeeld nodig om een heerlijke zoete (!) smoothie te maken. Over het algemeen is 1 theelepel voldoende om je gezonde drankje te zoeten.

Andere zoetstoffen om af te vallen? Kijk dan niet verder dan Yacon! En Superfoods For Weight Loss!

Waar kan ik lucuma poeder krijgen?

In de gezondheidsvoordelen van deze bijzondere vrucht kun je lezen dat lucuma poeder gezond is. Wilt u lucuma poeder kopen? Dan kunt u terecht in de online winkel van Spiruella.

Wij verkopen alleen premium voedingssupplementen. Hierdoor kunt u het beste biologische lucumapoeder online kopen. Er zijn geen pesticiden of andere chemische toevoegingen waar u zich zorgen over hoeft te maken.

Wil je genieten van zoete gerechten zonder je zorgen te maken over de slechte suikers? Voeg voedzame suikervervanger lucuma poeder toe en pluk de vele gezondheidsvoordelen! Heeft u twijfels over de aankoop van lucuma? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

 

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige