Inhoud
Luteïne, wat is het?
Een van de vele carotenoïden die voorkomt in planten is luteïne. Stoffen die we uit voeding moeten halen omdat het lichaam deze niet zelf aanmaken worden carotenoïden genoemd. Groenten en fruit krijgen hun kleur door carotenoïden. Luteïne is een van de zeshonderd carotenoïden en is tevens een van de belangrijkste. Luteïne heeft haar naam te danken vanuit de Latijnse benaming ‘luteus’ wat geel betekend. Luteïne is namelijk een gele kleurstof. Luteïne is een antioxidant en zorgt voor de gelige pigmentatie van het netvlies. Waar luteïne goed voor is en uit welke voedingsmiddelen je dit kan halen lees je hier.
In welke voedingsmiddelen zit luteïne?
In veel verschillende soorten voedingsmiddelen zit luteïne. Groene groenten zoals spruitjes, sperziebonen, spinazie, broccoli en boerenkool zijn voorbeelden van natuurlijke bronnen aan luteïne. Ook in de fruitsoorten sinaasappel, papaja en mango zit luteïne. Daarnaast vind je luteïne in gele paprika, mais en in het eigeel van een ei.
Luteïne is ook binnen te krijgen uit supplementen naast bovengenoemde voedingsmiddelen. De gele blaadjes van de goudsbloem zijn vaak de bron van luteïne in supplementen. Je ervaart de voordelen van deze stof door inname van deze supplementen omdat deze voldoende luteïne bevatten.
Luteïne in het lichaam
Samen met zeaxanthine komt luteïne in het oog, in de gele vlek (macula). Op het netvlies bevindt zich deze gele vlek en deze zorgt ervoor dat je een scherp gezichtsvermogen hebt. Samen met zeaxanthine zorgt luteïne ervoor dat het oog beschermd is tegen oxidatieve stress. Wetenschappelijke studies hebben daarnaast aangetoond dat deze twee stoffen er voor zorgen dat je gezichtsvermogen scherp blijft.