Lychee: wat is lychee?

lychee

Een lychee is een klein rond of ovaalvormig vruchtje met een harde ietwat stekelige schil. Meestal heeft een lychee een doorsnede van zo’n 3 tot 5 cm.

Lychee smaak

Over smaak valt niet te twisten, maar over de smaak van lychees wel. De een beweert dat de smaak vergelijkbaar is met de smaak van druiven alleen iets zoeter. De ander vindt dat het meer naar peer of watermeloen smaakt.

Dat de lychee zoetig van smaak is is een feit, en wanneer je de lychee in je mond stopt voelt deze een beetje glibberig aan. Reden waarom veel kinderen en volwassenen fan zijn van deze exotische vrucht. Houd er wel rekening mee wanneer je voor het eerst een lychee eet dat er in het midden een vrij grote pit zit die je niet kunt eten.

Lychee boom

Lychee bomen groeien het beste in subtropische klimaten waar de temperatuur in de winter maar korte tijd koel en droog is. Daarmee is de droom om lychees te groeien in Nederland meteen vervlogen.

Lychee bomen kunnen wel 30 meter hoog worden en zijn groenblijvend met een dichte brede kroon. De bladeren zijn tussen de 12 en 25 cm lang.

lychee boom

Lychee seizoen

Het lychee seizoen is van november tot en met januari, dit zijn de maanden waarin de meeste lychees worden geoogst en geïmporteerd vanuit Madagaskar (een eiland ten oosten van Afrika) en Zuid-Afrika. In Nederland zijn lychees, net als veel andere producten ook buiten de seizoenen om te koop, over het algemeen is de kwaliteit dan minder en kost het juist meer.

Lychee recept

Met lychees vallen er tal van recepten te maken, van een zomerse bowl tot een gezonde smoothie, van een zoetzure noedelsalade tot lychee ijs. Ook wordt deze zoete vrucht niet zelden aan cocktails toegevoegd in de vorm van lychee sap.

Als je het vruchtje toevoegt aan het gerecht zorg er dan wel voor dat je de pit er van te voren uithaalt of dat je je gasten waarschuwt voor de pit. Niet iedereen is bekend met dit vruchtje wat tot gevaarlijke situaties kan leiden en dat wil je natuurlijk graag voorkomen.