Maagverkleining en vitamines

Welke vitaminen kunnen ondersteuning bieden na een maagverkleining?

Mensen die lijden aan obesitas kiezen steeds vaker voor een maagverkleining om dit op te lossen. Om de levenskwaliteit te verbeteren en overgewicht tegen te gaan is dit een effectieve manier. De inname van voeding is beperkt na een maagverkleining, oftewel een gastric bypass. Er ontstaan bepaalde tekorten aan vitamines en mineralen omdat door deze ingreep de darmen wordt omgeleid. Er wordt dan ook geadviseerd om supplementen te nemen met extra vitamines en mineralen na een operatie.

Welke supplementen kunnen je ondersteunen?

Het is belangrijk -ook als je je hele leven supplementen slikt- om regelmatig je vitamine- en mineraalgehaltes te laten nakijken. Vitamine- en mineraaltekorten kunnen de oorzaak zijn van neurologische complicaties is gebleken uit een case report in de Clinical Obesity bij een Nederlandse patiënt. Voor een goede werking van het zenuwstelsel zijn vitamine B11 (foliumzuur), vitamine B12, vitamine B1 (thiamine), koper en vitamine E van groot belang.

Raadpleeg altijd een zorgspecialist zoals een arts welke supplementen kunnen ondersteunen na een maagverkleining. Een veel voorkomend advies is om dagelijks een multivitaminen supplement te nemen. In sommige gevallen wordt een hoge dosering van een bepaalde vitamine aangeraden. Voor na een gastric bypass zijn er inmiddels ook specifieke multivitaminen verkrijgbaar. Hiermee voorkom je de klachten die kunnen horen na een maagverkleining door je vitamine- en mineraalgehaltes op peil te houden!

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige