Magnesium bij diabetes type 2

Diabetes type 2 en het gebruik van magnesium

Bij veel processen in het lichaam is het belangrijke mineraal magnesium betrokken. Zo speelt magnesium een rol in de werking van onze spieren, is het betrokken bij de energiestofwisseling en ook bij de overdracht van zenuwprikkels in onze hersenen. Mensen die diabetes type 2 hebben, hebben vaak een (veel) lagere hoeveelheid magnesium in het bloed dan mensen die geen diabetes type 2 hebben. Speelt magnesium een rol bij diabetes type 2? We leggen het uit in deze blog.

Onderzoek van diabetes type 2 en magnesium

Mensen met diabetes hebben vaker te maken met weinig magnesium in hun bloed. Dit is al langere tijd bekend. Inmiddels zijn onderzoekers uit Nijmegen ook tot de ontdekking gekomen wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. Zo ontwikkelden mensen met diabetes type 2 en magnesiumtekort vaker complicaties zoals afwijkingen in kleine bloedvaten, boezemfibrilleren en hartfalen. Het is nog niet duidelijk hoe het kan dat magnesium invloed heeft op de complicaties bij diabetes type 2 en hier zullen de onderzoekers nog meer onderzoek naar moeten gaan doen. Het lijkt er wel op dat magnesium een rol kan spelen bij gevoeligheid voor het hormoon insuline en vetopslag in vetcellen blijkt uit eerder onderzoek.

Het herkennen van een magnesiumtekort

Bij onder andere cel- en spierfuncties is magnesium betrokken. Vaak zijn vermoeidheid en spierkrampen de eerste signalen van een tekort. Net als slapeloosheid, misselijkheid, lusteloosheid of moeite met concentreren. Wanneer je een ernstig tekort hebt kan het zelfs voorkomen dat je hartritmestoornissen hebt en stuipen. Er is een groter risico op een tekort wanneer je diabetes type 2 hebt. Neem altijd contact op met de huisarts wanneer je vermoedens hebt dat je een magnesiumtekort hebt.

Voeding die magnesium bevat

Er zijn een aantal soorten voeding die rijk zijn aan magnesium. Denk aan donkergroene bladgroenten, vlees, peulvruchten, noten, melkproducten en brood en graanproducten. Boerenkool en spinazie zijn goede voorbeelden van bronnen van magnesium. Maar ook chocolade bevat veel magnesium! Het is extra belangrijk om veel magnesiumrijke voedingsmiddelen te eten voor mensen met diabetes type 2.

Supplementen die magnesium bevatten

De dagelijkse behoefte aan magnesium verschilt voor man en vrouw. Voor een vrouw is die ongeveer 300 mg en de dagelijkse behoefte voor een man is 350 mg. Een deel van die dagelijkse behoefte kun je binnenkrijgen via voeding. Zo bevat 100 gram spinazie 77 mg magnesium. Heb je moeite om door middel van voeding voldoende magnesium binnen te krijgen dan kan een voedingssupplement een aanvulling hierop zijn. Magnesiumcitraat (organische magnesiumverbindingen) kan goed worden opgenomen in het lichaam. Houd er rekening mee dat magnesium supplementen met een hoge doseringen kunnen zorgen voor diarree. Het is aan te raden om niet meer dan 250 mg magnesium in te nemen via aanvullende voedingssupplementen wanneer je hier gevoelig voor bent.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige