Wat is Maitake?

Maitake | Koning van de paddenstoelen | Eikhaas | Werking en Voordelen

Maitake, de koning van de paddenstoelen

Een andere verbazingwekkende paddenstoel wordt ons gebracht door de traditionele oosterse geneeskunde. Maitake, ook bekend als eierzwam, is populair om zijn geurige smaak en gezondheidsvoordelen.

De maitake paddenstoel stimuleert en versterkt het immuunsysteem. Deze dansende paddenstoel wordt geadviseerd bij uitputting, zwakte en herstel. Deze paddenstoelensoort helpt ook bij het verlichten van allergieën veroorzaakt door pollen of stof. En dat is nog niet alles.

Hij verbetert ook de stressbestendigheid, versterkt het immuunsysteem, en verlaagt het cholesterolgehalte, de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk. In een notendop, we bespreken de “Koning van de Paddenstoelen”. Leer meer over de verrassende voordelen van Maitake, maar ook over de dosering en mogelijke negatieve effecten.

Wat is Maitake precies?

De vruchtlichamen van maitake, een schimmelzwam, groeien in enorme bundels aan de voet van loofbomen, vooral eikenbomen. Het is een parasitaire paddenstoel die de wortels van levende bomen aantast en witrot veroorzaakt.

De boom loopt geen onmiddellijk gevaar omdat de schimmel jaren kan leven zonder merkbare schade aan zijn gastheer toe te brengen. De bundels van de eikhaas kunnen 50 tot 60 cm in diameter worden. Maitake paddenstoelen worden veel gebruikt in de Chinese geneeskunde. Om te beginnen heeft deze paddenstoel een positieve werking. Ten tweede om zijn gastronomische verdiensten. Maitake kan worden bereid door hem te bakken, te braden of te koken. Het vlees is knapperig en wit. Helaas gaan veel voedingsstoffen verloren wanneer de paddenstoel wordt gebruikt om te koken.

Een grifola frondosa extract met geconcentreerde bestanddelen wordt aanbevolen voor medische toepassingen. Maitake extract is verkrijgbaar als supplement in poeder-, vloeistof-, of capsulevorm.

Grifola Frondosa Maitake

Een mondvol ‘maitake grifola frondosa', in het Nederlands ook wel ‘eikhaaspaddenstoel' genoemd. Grifola Frondosa is de Latijnse term, die “vol met bladeren” betekent. Als je een maitake paddenstoel ziet, zul je begrijpen waarom dit paddenstoelenblad aan zijn naam komt.

Maitake en Eikhaas zijn de namen die in Nederland en België worden gebruikt. Voor de Franstalige Belgen staat dit superfood bekend als ‘poule de bois', wat zich laat vertalen als ‘boskip'. In het Engels staat het bekend als de ‘Dancing Mushroom' en in het Frans als ‘Hen of the Woods'. Als u maitake in Duitsland wilt bestellen, gaat u naar de naam ‘Klapperschwamn'.

Koning van de paddenstoelen

Maitake, ook bekend als Grifola frondosa, is een eetbare paddenstoel die oorspronkelijk uit Oost-Azië komt en nu over de hele wereld wordt geteeld vanwege zijn voedingswaarde en therapeutische eigenschappen. Tijdens de herfstmaanden ontwikkelt hij aan de voet van de boom massieve trossen, waaraan de eikhaas kan worden herkend. Omwille van zijn enorme omvang heeft deze zwam de bijnaam “de koning van de paddenstoelen” gekregen.

Deze zwam heeft onlangs aan populariteit gewonnen in het Westen omwille van zijn gezondheids- en vitaliteit verbeterende eigenschappen. Al generaties lang maken Japanners en Chinezen er gebruik van in hun keuken en bij traditionele behandelingen. De vraag of maïshaasjes eetbaar zijn, is daarmee beantwoord.

Wist u dat maitake in het Japans “dansende paddenstoel” betekent? Volgens de legende dansten de mensen van vreugde toen zij deze paddenstoel in het wild ontdekten en over zijn geneeskrachtige eigenschappen hoorden.

Traditioneel en modern gebruik

In oude medische geschriften uit het Oosten wordt maitake genoemd als een krachtig middel om de longen en lever te beschermen en de “qi” of levenskracht te stimuleren. De traditionele Chinese geneeskunde gebruikt deze paddenstoel als een adaptogeen. Dit is een tonicum dat het hele lichaam in balans brengt en de stressbestendigheid verbetert.

In de moderne geneeskunde gebruikt men maitake vooral om het immuunsysteem te verbeteren, diabetes te bestrijden en de behandeling van kanker te ondersteunen.

De voor- en nadelen van superfoods maitake paddenstoel op een rijtje:

Positief effect:

– Stimuleert de immuunrespons.

– Verbetert de metabolische gezondheid.

– Kan kankercellen remmen.

– Kan een eisprong veroorzaken.

– Vermindert oxidatieve stress.

 

De bijwerking maitake:

– Kan allergische reacties veroorzaken.

– Onbekend of het veilig is voor gebruik bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

– Actieve bestanddelen en werkingsmechanisme.

Voedingswaarde maitake paddenstoel

De voedingswaarde van de reishi shiitake maitake paddenstoel bewijst dat maitake gezond is. Verse maitake paddenstoelen van 70 gram leveren slechts 22 calorieën en bevatten 1,4 g eiwit, 4,9 g koolhydraten en 0,1 g vet. Maitake paddenstoelen zijn een uitstekende bron van bèta-glucaan vezels, vitamine D en fosfor. De voedingswaarde van de maitake paddenstoel in een oogopslag:

 • Calorieën: 22
 • Vet: 0,1 g
 • Natrium: 0,7mg
 • Koolhydraten: 4.9 g
 • Vezels: 1,9 g
 • Suikers: 1,5 g
 • Eiwit: 1,4 g
 • Vitamine D: 20mg
 • Fosfor: 52mg
 • Kalium: 143mg
 • Koolhydraten

Een portie verse maitake paddenstoelen bevat slechts 4,9 gram koolhydraten, waardoor het een koolhydraatarm voedingsmiddel is. Paddenstoelen kunnen koolhydraatrijke ingrediënten en voedingsmiddelen vervangen (evenals vet- en calorierijk voedsel zoals rood vlees).

vetten

Het vetgehalte van maitake paddenstoelen is minimaal, met ongeveer 0,1 gram vet per portie. Het vetgehalte van de paddenstoelen zal echter veranderen tijdens het kookproces, vooral als u olie of boter toevoegt.

Wit van een ei

Hoewel Grifola Frondosa rijk is aan andere voedingsstoffen, heeft het een tekort aan eiwitten. Een portie van 70 gram champignons bevat slechts 1,4 gram eiwit.

Mineralen en vitaminen

Grifola Frondosa bevat, net als andere paddenstoelensoorten, vitaminen en mineralen. Maitake paddenstoelen bevatten 20 mg vitamine D, 52 mg fosfor, en ongeveer 143 mg kalium per portie.

Calorieën maitake paddenstoel

Verse Maitake paddenstoelen leveren ongeveer 22 calorieën per 70 gram.

Samenvattend is maitake rijk aan vitamine D en andere mineralen zoals fosfor en kalium. Een portie verse maitake paddenstoelen is gezond, met weinig calorieën, eiwit en vet.

Gezondheidsvoordelen Eikenhaas

Eikenhaas heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Of je ze nu eet of inneemt als supplement. Er is echter weinig onderzoek gedaan naar het gedrag van maitake en zijn voedingsstoffen bij mensen. Het meeste onderzoek is uitgevoerd in laboratoria of op dieren.

Verbetert het immuunsysteem

Beta-glucaan, een soort koolhydraat, is een belangrijk bestanddeel van eitake. Dit is een lange koolhydraatmolecule waarvan is vastgesteld dat hij het immuunsysteem beïnvloedt. Bèta-glucaan is een oplosbare vezel die zowel de spijsvertering als de immunologische functie bevordert.

Hoewel maitakepoeder vaak wordt gebruikt om de immuun functie te bevorderen, zijn er momenteel geen wetenschappelijke studies uitgevoerd om deze voordelen van maitake bij mensen te beoordelen. De meeste onderzoeken zijn in laboratoria uitgevoerd.

Nog meer versterking van het immuunsysteem? Denk eens aan hoe Ashwagandha werkt.

Kankergroei kan worden vertraagd.

Kankergroei kan worden vertraagd door eikenhakhout. Dit is momenteel onderwerp van uitgebreid onderzoek. Van Maitake-extracten is in laboratoriumstudies aangetoond dat het de groei van bepaalde kankers vertraagt.

Maitake zou de groei van kankercellen helpen afremmen door de activiteit van immuun cellen (zoals natuurlijke killercellen en T-lymfocyten) te verhogen. Van de D-fractie, een bestanddeel van bèta-glucaan, is aangetoond dat deze een antitumor-effect heeft.

In gecontroleerde klinische proeven hebben deskundigen echter nog niet kunnen aantonen dat Grifola Frondosa bepaalde kanker bestrijdende voordelen biedt. Tot dusver zijn de resultaten afkomstig van laboratoriumonderzoek.

Verlaagt de bloedsuikerspiegel

Volgens dieronderzoek kan maitake de bloedsuikerspiegel verlagen. In een vroeg dieronderzoek werd aangetoond dat maitake-paddenstoelenextract insulineresistentie vermindert. Deze medische aandoening is in verband gebracht met een verhoogd risico op diabetes type 2 (en hartaandoeningen). Insulineresistentie treedt op wanneer het lichaam niet adequaat reageert op insuline, een hormoon dat essentieel is bij het gebruik van bloedsuiker voor energie.

Verlaagt de bloeddruk

Dierstudies suggereren dat maitake kan helpen de bloeddruk te verlagen. In een onderzoek bij ratten werd ontdekt dat maitake-extract bescherming bood tegen hoge bloeddruk. Samen met het stimuleren van de insulinegevoeligheid en het verminderen van sommige ontstekingscomponenten.

Meer bloeddrukverlagende hulp? Kijk dan eens hoe Chlorella werkt.

Kan helpen bij PCOS

Een voorlopig onderzoek voor mensen met polycysteus-ovariumsyndroom toont potentieel (PCOS). In het onderzoek werden 80 patiënten willekeurig toegewezen om ofwel clomifeencitraat (Clomid, een vruchtbaarheidsmedicijn) ofwel drie tabletten met maitakepoeder driemaal daags te krijgen.

De paddenstoelbehandeling verbeterde de ovulatiecyclus, aldus de studie. Het is echter niet bewezen dat het even doeltreffend is als clomifeen. Wanneer de gebruikelijke behandelingen falen, is er een mogelijkheid om superfood maitake in te zetten.

Maitake Bijwerkingen

Maitake paddenstoelen worden over het algemeen beschouwd als veilig om te eten. Er is weinig bekend over de nadelige effecten of veiligheid van het gebruik van maitake paddenstoelenextract op regelmatige of langdurige basis.

Nadelige gevolgen Bepaalde medicijnen kunnen een wisselwerking hebben met maitake supplementen. Bloedsuikerverlagende medicijnen en bloedverdunners zijn hier voorbeelden van. Ook wordt geadviseerd om het gebruik van maitake gedurende twee weken voor een geplande operatie te vermijden.

Een voedingssupplementproduct kan in sommige gevallen doseringen geven die afwijken van de aanbevolen hoeveelheid voor elk kruid. In andere gevallen kan het product verontreinigingen zoals metalen bevatten. Koop voedingssupplementen, zoals Spiruella, daarom altijd van een gerenommeerde bron. Onze producten zijn zowel puur als veilig.

De veiligheid van het supplement is niet bewezen bij kinderen, zwangere vrouwen, zogende moeders, mensen met medische aandoeningen of mensen die medicijnen gebruiken.

Allergieën voor paddenstoelen als Lion's Mane, Reishi en Maitake komen niet vaak voor, maar personen die allergisch zijn voor schimmels dienen deze paddenstoelen te vermijden.

Eierkonijn/Maitake kopen

Maitake-extract is online verkrijgbaar onder de naam maitake-paddenstoelenextract. Door online maitake-extract te kopen, kunt u zowel van de kruiden als van de gezondheidsvoordelen genieten. Maitake wordt gebruikt om de immuniteit, de leverfunctie en de stressrespons te verbeteren, en recente studie heeft een aanzienlijk anti-kanker potentieel aangetoond.

Wilt u meer weten over de verrassende voordelen van maitake? Koop dan bij Spiruella het cordyceps paddenstoelenpoeder. Wij verkopen alleen pure en hoogwaardige supplementen.

U kunt Maitake paddenstoelen direct via onze website bestellen. Heeft u vragen over het kopen van grifola frondosa of wilt u meer weten over de wonderbaarlijke werking van maitake? Neem dan contact met ons op; wij staan u graag te woord.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige