Wat is Matcha poeder?

Matcha Poeder – Werking en Top 10 voordelen voor jou

Matcha! Hebt u al gehoord van dit steeds populairder wordende superfood? Maar wat is Matcha precies? Wat moet je ermee doen? En welke invloed heeft het op je gezondheid? Ik vertel je er graag meer over!

Matcha is een soort groene thee die wordt beschouwd als een van de gezondste. Wist je dat één kopje van dit superfood evenveel antioxidanten bevat als tien kopjes ‘gewone' groene thee? Antioxidanten zijn uiterst heilzaam voor ons lichaam. Deze stoffen beschermen ons niet alleen tegen vrije radicalen, maar ook tegen allerlei (chronische) ziekten. Het fijne van groene Matcha-thee is dat het een heerlijke zoete smaak heeft als je een goede kwaliteit neemt. Matcha van mindere kwaliteit bevat minder L-Theanine, wat resulteert in een bitterdere smaak. Matcha van goede kwaliteit kan daarom ook worden gebruikt als smaakmaker in gebak, desserts, smoothies en ijs.

Matcha is dus niet alleen een zeer gezonde, maar ook een zeer smakelijke superfood! Wil je meer weten? Lees dan verder!

Het subtiele effect van Matcha-poeder!

Matcha betekent letterlijk 'thee in poedervorm'. Het komt oorspronkelijk uit China, maar heeft aan populariteit gewonnen in Japan. Het wordt veel gebruikt in traditionele Japanse theeceremonies. Het poeder wordt met heet water opgeklopt tot een schuimige groene vloeistof. Tijdens deze ceremonie wordt de thee met grote zorg bereid, geserveerd en geconsumeerd. Het resultaat is een unieke drank die rijk is aan aminozuren, vitaminen en mineralen en talrijke gezondheidsvoordelen biedt.

Drie weken voor de oogst worden de theeplanten die voor de productie van Matcha worden gebruikt, in de schaduw gezet. Hierdoor wordt de groei vertraagd en de concentratie aminozuren verhoogd. Ook worden de bladeren donkerder. De beste bladeren worden met de hand geplukt, gedroogd en tot poeder vermalen.

 

Welke vitaminen en mineralen bevat Matcha?

Matcha bevat veel antioxidanten. Bovendien bevat het één krachtige antioxidant die valt in de categorie ‘catechinen'. De catechine EGCG is een krachtige antioxidant die alleen in planten voorkomt. Het is omwille van deze antioxidant dat het zo gunstig is voor je gezondheid. Het verlaagt het risico op diabetes en beroertes, is goed voor je bloedvaten en helpt bij het voorkomen van aderverkalking. Matcha is niet alleen rijk aan antioxidanten, maar bevat ook veel chlorofyl. Hierdoor kan je bloed meer zuurstof opnemen en krijgt je immuunsysteem een boost. Het bevat ook een verscheidenheid aan vitaminen en mineralen, waaronder calcium, kalium, vitamine A en C, ijzer en eiwitten.

Top 10 Matcha-voordelen

Matcha heeft een breed scala aan gezondheidsvoordelen. Het verhoogt de weerstand en versterkt het immuunsysteem. Het bevordert de ontspanning, verbetert de concentratie en helpt bij het afslanken. Het hoge gehalte aan antioxidanten vertraagt het verouderingsproces in ons lichaam. Hierdoor helpt het bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en houdt het de huid en bloedvaten soepeler. Matcha is een populair supervoedsel over de hele wereld vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Het wordt gebruikt voor de behandeling van een groot aantal kwalen en ziekten. Welke dat zijn, vindt u in onze Top 10 van de meest genoemde Matcha-voordelen!

Vertraagt het verouderingsproces in ons lichaam

De talrijke antioxidanten in ons lichaam voorkomen veroudering. Het houdt de bloedvaten soepeler en verlaagt het cholesterolgehalte. Daardoor helpt het bij de preventie van hart- en vaatziekten en andere chronische ziekten. Volgens onderzoek kan het gunstig zijn in de strijd tegen kanker. EGCG zou werkzaam zijn tegen verschillende vormen van kanker. Houd in gedachten dat dit dier- en reageerbuisstudies waren. Meer onderzoek is nodig om te bepalen hoe deze bevindingen van toepassing kunnen zijn op mensen.

verhoogt de weerstand

Calcium, kalium, vitamine A en C, ijzer en eiwitten helpen allemaal om je immuunsysteem te versterken. De antioxidant catechine EGCG is ook effectief in het bestrijden en beschermen van het lichaam tegen verschillende bacteriële en virale infecties.

Vermindert stress

L-theanine, dat in matcha zit, heeft een kalmerende werking. Van deze stof is aangetoond dat het stress- en angstaanvallen vermindert en de hartslag kalmeert. Als gevolg hiervan zorgt het voor een gevoel van ontspanning. Het zorgt voor een consistente, langdurige energieboost zonder de jitterige bijwerkingen die worden geassocieerd met cafeïne en stimulerende middelen.

Meer hulp bij stressreductie? Overweeg dan de effecten van de adaptogenen Ashwagandha en Rhodiola, evenals de effecten en voordelen van CBD-olie.

Ondersteunt de spijsvertering

De aanwezigheid van chlorofyl verwijdert schadelijke metalen. Daardoor werkt het als een ontgifter. Cafeïne bevordert ook de ontlasting. Het helpt bij het goed functioneren van onze darmen. Veel mensen met spijsverteringsproblemen gebruiken matcha en genieten van de voordelen.

Ondersteunt gewichtsverlies

Leptine wordt gevonden in matcha. Dit wordt ook wel het verzadigingshormoon genoemd. De belangrijkste functie ervan is je hersenen te laten weten dat je genoeg hebt gegeten. Het drinken van Matcha thee vermindert je eetlust, waardoor je sneller gewicht verliest. Bovendien houdt het de bloedsuikerspiegel in evenwicht, waardoor de stofwisseling verbetert. Het stimuleert het energieverbruik en bevordert de vetverbranding. Dit kan je helpen om gewicht te verliezen.

Verbetert de concentratie

Matcha's L-theanine zorgt voor de aanmaak van dopamine en serotonine. Dit resulteert in meer helderheid en concentratie. De cafeïne komt geleidelijk vrij, waardoor je een langdurig en aangenaam effect hebt. Je krijgt meer energie, verbetert je concentratie en wordt tegelijkertijd rustiger.

Verbetert het energieniveau

De combinatie van cafeïne en L-theanine zorgt voor een gelijkmatige en rustige energiestroom gedurende 4-6 uur. Het maakt je ook alerter en zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren. Hierdoor is matcha een uitstekende vervanger voor koffie en andere energiedrankjes. Een ander voordeel van dit superfood is dat je er, in tegenstelling tot energiedrankjes, niet van gaat stuiteren.

Verbetert de hersenfunctie

Verschillende studies hebben aangetoond dat Matcha Poeder kan helpen bij de hersenfunctie. Het zou ook de aandacht, het reactievermogen en het geheugen aanzienlijk verbeteren.

Wil je nog meer hulp voor de gezondheid en het geheugen van je hersenen? Kijk dan hier.

Verbetert de mondhygiëne

Bacteriële gaatjes in je mond veroorzaken een slechte adem. De antibacteriële eigenschappen van Matcha thee houden bacteriën op afstand, wat resulteert in gezondere tanden.

Heb je hier extra hulp bij nodig? Overweeg dan Chlorella, wat is dat?

Huidvriendelijk

Matcha thee is naast alle bovengenoemde gezondheidsvoordelen ook nog eens geweldig voor je huid. De aanwezige catechines deactiveren vrije radicalen in de huid, waardoor huidveroudering vertraagd wordt. Je kunt zelfs een gezichtsmasker maken van het poeder en dit op je huid aanbrengen. Ideaal om bijvoorbeeld acne te behandelen.

Andere huidverzorgingsadviezen Denk aan het Neem-effect.

Zoals je ziet, heeft matcha een overvloed aan gezondheidsvoordelen! Maar vergeet niet dat de sleutel tot het oogsten van voordelen op lange termijn van welk voedsel dan ook, altijd een goed uitgebalanceerd, gevarieerd en gezond dieet is.

Zorg er bovendien voor dat je altijd de juiste dosering gebruikt (meer hierover hieronder):

Toepassing en dosering Matcha-poeder

Wij adviseren niet meer dan twee theelepels Matcha per dag te gebruiken. Dit in verband met de aanwezigheid van cafeïne. Om Matcha-thee te maken, combineert u één tot twee theelepels poeder met 100 ml water. Het opkloppen zorgt ervoor dat de gemalen theebladeren goed met het water worden vermengd. Je krijgt ook die mooie schuimlaag. Zorg ervoor dat het water dat je gebruikt niet te heet is.

Het poeder kan ook worden gemengd in cornflakes, ijs, sappen, melk, yoghurt, taarten, cakes, smoothies en desserts. Het is altijd belangrijk om de aanbevolen dagelijkse dosis niet te overschrijden.

Voorbehouden en bijwerkingen

Voor zover wij weten heeft het drinken van matcha thee weinig tot geen bekende bijwerkingen. Matcha kan echter, net als elk ander kruidensupplement of geneesmiddel, negatieve bijwerkingen hebben. Deze gevaren doen zich vooral voor bij personen die gevoelig zijn voor cafeïne. Matcha-gebruik kan dan leiden tot angst, maagklachten, misselijkheid of slapeloosheid. In combinatie met andere cafeïne houdende stimulerende middelen kan matcha-thee de hartslag en de bloeddruk verhogen.

Bovendien bevat matcha-thee een hoge concentratie bioactieve stoffen, die in combinatie met bepaalde geneesmiddelen of supplementen bijwerkingen kunnen veroorzaken. Het drinken van matcha thee is veilig voor de meeste gezonde mensen. Raadpleeg echter altijd eerst uw huisarts.

Matcha moet worden vermeden door jonge kinderen en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Mensen die medicijnen gebruiken voor ziektes of aandoeningen moeten voorzichtig zijn en hun arts raadplegen voordat ze Matcha gebruiken.

Allergenen

Matcha allergieën dienen dit product te vermijden. Verpakt in een fabriek waar ook noten worden verwerkt. Geur-, kleur- en smaakstoffen, zuivel, maïs, gist, soja, toegevoegde suiker, conserveermiddelen en vulstoffen zijn allemaal afwezig. Bewaren op kamertemperatuur, gesloten en buiten direct zonlicht. Buiten bereik van kinderen bewaren. Dit product is geen vervanging voor een gevarieerde voeding.

Conclusie

Matcha wordt steeds populairder, en dat is niet voor niets! De gezondheidsvoordelen zijn enorm. Ook heeft het in de meeste gevallen geen negatieve bijwerkingen. De meeste mensen kunnen het veilig gebruiken. U kunt gecertificeerd biologisch Matcha-poeder eenvoudig bestellen bij Spiruella. Wij verpakken het zorgvuldig en sturen het snel naar het adres van uw keuze. Heeft u nog vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige