Molybdeen wat is het?

Molybdeen, wat is het?

Molybdeen is een spoorelement en mineraal dat essentieel is voor een aantal processen in het lichaam. Toch is molybdeen relatief onbekend. Een stof waarvan het lichaam maar een kleine hoeveelheid van nodig heeft en niet zonder kan wordt een spoorelement genoemd.

Welke voedingsmiddelen bevatten molybdeen?

Planten die in de aarde groeien zoals linzen, bonen, erwten en aardappelen bevatten van nature molybdeen. De bodem waar deze voedingsmiddelen op geteeld worden bepalen het gehalte aan molybdeen in het product. Ook gerst, haver, zaden, noten, peulvruchten maar ook eieren en yoghurt bevatten molybdeen. In de groenten komkommer, venkel, paprika’s, wortelen, komkommer en tomaten zit ook molybdeen. Tot slot kan molybdeen gevonden worden in orgaanvlees.

Welke functie vervult molybdeen in het lichaam?

In een beperkt aantal verschillende enzymen in het lichaam is molybdeen onderdeel van. Deze enzymen zijn betrokken bij de energiestofwisseling en dragen bij aan de opbouw en afbraak van eiwitten. Molybdeen werkt samen met vitamine B2. Samen zorgen ze voor de opname van ijzer in hemoglobine, verhogen ze de zuurstofopname in rode bloedcellen en wordt de productie van deze rode bloedcellen ondersteunt. Molybdeen draagt daarnaast bij aan de stofwisseling van stikstof. Het zorgt ervoor dat stikstof gebruikt kan gaan worden door het lichaam.

Er zijn nog geen nadelige effecten bekend aan een overschot aan molybdeen. Op het moment dat je gezond en gevarieerd eet is de kans erg klein dat je een tekort aan molybdeen hebt of krijgt. Een tekort kan voorkomen op het moment dat je teveel koper binnenkrijgt door bijvoorbeeld een supplement. De symptomen van een molybdeen tekort zijn een versnelde ademhaling, verhoogde hartslag, prikkelbaarheid en mond- en tandvleesaandoeningen.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige