Wat is Moringa?

Nadelen van Moringa – Is dit poeder gezond?

Moringa, ook bekend als Moringa Oleifera, is een zeer geneeskrachtige plant die ook bekend staat als de Wonderboom of de Levensboom. Zoals u zult zien, heeft Moringa deze bijnaam niet uitgevonden. Toch is het, ondanks de terechte naam en faam, de moeite waard om de voor- en nadelen van moringa te onderzoeken.

In deze blogpost gaan we in op het voedingsprofiel en de belangrijkste gezondheidsvoordelen. Bovendien overlopen we de belangrijkste contra-indicaties en neveneffecten. Tot slot moet u beslissen of moringa poeder gezond, ongezond, of potentieel gevaarlijk is voor uw gezondheid.

Dus, als je nieuwsgierig bent naar de toegevoegde waarde die moringa te bieden heeft, evenals de voor- en nadelen van moringa, blijf dan lezen.

Wat is Moringa?

Moringa is een plant die oorspronkelijk uit India en Pakistan komt, maar nu in heel Azië en Afrika wordt geteeld en gekweekt vanwege zijn talrijke heilzame eigenschappen. Veel geneeskrachtige eigenschappen zijn te vinden in de bladeren, bloemen, wortel, schors en zaden.

Het is te vinden in cosmetische producten voor haar- en huidverzorging, naast de vele gezondheid bevorderende toepassingen. De plant wordt ook op grote schaal gebruikt in de volksgeneeskunde. Ze wordt onder meer gebruikt om huidinfecties, abcessen, tandvleesproblemen en zelfs slangenbeten te behandelen.

 

De voedingswaarde van Moringa

Moringa heeft zijn bijnaam kalebas zeker niet gestolen. Dat wordt meteen duidelijk als we naar het voedingsprofiel van de plant kijken. Moringa bevat een schat aan voedingsstoffen, waaronder

 • Vitamine A, C, D en K
 • vitamin B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine) en B6
 • Aminozuren, waaronder de 9 essentiële aminozuren
 • Antioxidanten
 • Omega 3- en 6-vetzuren
 • Ijzer
 • Magnesium
 • Calcium
 • Kalium
 • Fosfor
 • Zink

De Top 5 Voordelen van Moringa

Als u uw onderzoek doet, zult u tientallen voordelen ontdekken van het gebruik van moringa. Sommige van deze voordelen zijn gebaseerd op anekdotisch bewijs, terwijl andere gebaseerd zijn op dierstudies. In sommige gevallen is dus meer onderzoek nodig om sluitend bewijs te leveren.

Er zijn echter een aantal ontegenzeggelijk bewezen voordelen, en we geven je graag een handig overzicht van de vijf belangrijkste.

Moringa kan helpen bij de preventie en behandeling van kanker

Volgens een studie kunnen de bladeren en schors van Moringa bepaalde vormen van kanker effectief behandelen. Er was een significante afname van het aantal kankercellen na de behandeling.

Moringa bevat ook niacinamide, een stof die de groei van kankercellen remt, waardoor het nuttig is bij kankerpreventie.

Moringa kan helpen bij Astma

Moringa is zeer heilzaam bij astma-aanvallen, het vermindert de symptomen aanzienlijk. Het kan ook gebruikt worden om bronchiale verstoppingen te behandelen. Het bevordert ook een goede longfunctie en een betere ademhaling in het algemeen.

Uit een studie bleek dat het innemen van 3 gram moringa tweemaal per dag gedurende drie weken zeer positieve resultaten opleverde. Met deze behandeling werd de hevigheid van astma-aanvallen sterk verminderd bij mensen met lichte tot matige astma.

Moringa kan helpen bij de behandeling van bloedarmoede

Moringa is rijk aan ijzer en dus uitstekend bij bloedarmoede. Het verschilt van andere supplementen die hier worden voorgeschreven doordat het er ook voor zorgt dat het ijzer beter door het bloed wordt opgenomen. Het aantal rode bloedcellen neemt daardoor toe. Bij gebruik van traditionele ijzersupplementen is de ijzeropname vaak onvoldoende. Met andere woorden, moringa is een uiterst heilzaam supplement voor mensen die een ijzertekort hebben.

Moringa verlaagt de bloedsuikerspiegel.

Verschillende studies hebben aangetoond dat het toevoegen van moringa bladeren aan een maaltijd de bloedsuikerspiegel met 10 tot 30% verlaagt. Moringa toonde bijzonder indrukwekkende resultaten op dit gebied voor type 2 diabetici.

Moringa helpt het cholesterolgehalte te verlagen

Het is bekend dat een hoog cholesterolgehalte het risico op het ontwikkelen van hartziekten verhoogt. Een hogere HDL-waarde en een lagere LDL-waarde zijn nodig voor een optimaal cholesterolgehalte in het bloed.

In een studie werd ontdekt dat moringa het LDL-cholesterolgehalte verlaagde wanneer dit te hoog was. Niet alleen dat, maar het resulteerde ook in een toename van HDL, of “goede” cholesterol.

Mogelijke contra-indicaties voor Moringa

Tot op heden zijn er slechts enkele bijwerkingen vastgesteld. Moringa wordt sterk afgeraden om in een aantal situaties te gebruiken. Raadpleeg bij twijfel uw arts voordat u het zelf probeert te gebruiken.

Tijdens het gebruik van schildklier medicatie

De plant bevat bepaalde stoffen die de productie van schildklierhormoon stimuleren. Moringa kan dus debet zijn aan de negatieve effecten van een overactieve schildklier.

Diabetici

Wie reeds bloedsuikerverlagende medicatie neemt, moet het gebruik van moringa vermijden. Het risico is dan reëel dat de waarden te ver dalen.

Lijden aan lage bloeddruk

Moringa is een uitstekende behandeling voor hoge bloeddruk. Als u dus een lage bloeddruk heeft, moet u het gebruik van moringa vermijden. Dit geldt ook als u bloeddrukverlagende medicijnen gebruikt. In dat geval loopt u het risico een te lage bloeddruk te krijgen.

Wilt u meer weten over hoe u op natuurlijke wijze de bloeddruk kunt verlagen? Lees dan verder voor onze 10 tips om de bloeddruk op een natuurlijke manier (zonder medicatie!) te verlagen.

 1. Omdat Moringa tijdens de zwangerschap samentrekkingen van de baarmoeder kan veroorzaken, wordt het afgeraden voor zwangere vrouwen.

Heeft Moringa bijwerkingen?

Het is van cruciaal belang een onderscheid te maken tussen de schors en de wortel van de plant enerzijds en de bladeren en zaden anderzijds.

Volgens studies waarbij de bladeren gedurende 6 maanden aan het dieet van de deelnemers werden toegevoegd, is het gebruik van de bladeren volkomen veilig. Ook de zaden kunnen veilig worden gebruikt, maar het wordt afgeraden ze te roosteren. Dit zou kunnen leiden tot een chemische reactie die schadelijke celmutaties veroorzaakt.

De wortel en schors daarentegen bevatten naast de vele waardevolle voedingsstoffen ook een aantal giftige stoffen, dus voorzichtigheid is geboden bij het gebruik ervan.

Moringa is volkomen veilig in kleine doses, maar in grote doses kan het een verscheidenheid aan klachten en ongemakken veroorzaken. Deze zijn afgeleid van de laxerende eigenschappen van moringa. We hebben het dan vooral over spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel, diarree, en winderigheid.

De conclusie is dat moringa, op een paar uitzonderingen na, over het algemeen veilig is om te gebruiken. Er kan weinig misgaan, zolang we de belangrijke regel volgen om altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking te lezen. Zo kan je op beide oren slapen en er zeker van zijn dat je niet per ongeluk de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid overschrijdt.

Conclusie

Er zijn enkele contra-indicaties en mogelijke bijwerkingen, zoals bij elk supplement of medicijn. Echter, wanneer de voor- en nadelen van moringa worden overwogen, is er maar één conclusie mogelijk. Zolang die contra-indicaties niet op u van toepassing zijn, is er geen reden om moringa niet zijn magie te laten werken!

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige