Wat is Muira Puama?

Ontdek de 6 voordelen van Muira Puama

Libido boosters worden al sinds de oudheid door mensen gebruikt. Want, laten we eerlijk zijn, veel mensen zijn op zoek naar een natuurlijke manier om hun liefdesleven levendig te houden, en dat is altijd zo geweest. Van Muira Puama (tychopetalum olacoides), ook wel bekend als ‘potentiehout', werd eeuwen geleden al ontdekt dat het hierbij een belangrijke rol speelt. En niet zonder reden! De stammen, wortels en schors worden van oudsher gebruikt als afrodisiacum en tonicum voor de seksuele gezondheid. Dit is echter niet het enige voordeel van Muira Puama. Muira Puama kent een lange geschiedenis in Europa als behandeling voor de algehele geestelijke en mentale gezondheid, alsmede voor diverse maagdarmstoornissen. Muira Puama lijkt een Amazone kruid te zijn dat iedereen zou moeten hebben, met voordelen voor de geest, het lichaam, en intieme relaties.

Wil je meer weten over de voordelen van Muira Puama? Lees dan verder om uit te vinden wat dit superfood voor jou kan betekenen!

Wat is Muira Puama precies?

(Liriosma ovata), ook bekend als “potentie hout,” is een kleine, bloemrijke boom die inheems is in het Amazone regenwoud van Brazilië. Hij kan een hoogte van 5 meter bereiken en draagt witte bloemen met een sterke jasmijngeur. Ondanks zijn oorsprong in het Braziliaanse Amazonegebied, is het zowel in de Braziliaanse kruidengeneeskunde als in het Engels terug te vinden.

Muira Puama is opgenomen in de British Herbal Pharmacopoeia in Engeland. Muira Puama poeder, afgeleid van Muira Puama wortel, schors, en houtextracten, wordt immers al lang gebruikt als traditioneel kruidengeneesmiddel om het seksueel verlangen bij zowel mannen als vrouwen te verhogen, en mannelijke erectiestoornissen (impotentie) te behandelen.

Muira Puama wordt ook gebruikt voor de behandeling van seksuele problemen, zenuwstelselaandoeningen, zenuwpijn, kaalheid, menstruatiestoornissen, maag- en darmstoornissen, neuromusculaire problemen en reuma. Je kunt het poeder dus gebruiken voor een verscheidenheid aan kwalen en ongemakken, niet alleen voor libidoverhoging.

Wat is het doel?

De unieke mix van terpenoïden van de plant, waaronder ptychonal, is verantwoordelijk voor de indrukwekkende gezondheidsvoordelen van Muira Puama. Terpenoïden hebben antibacteriële eigenschappen, maar ook een kalmerend effect.

De wortel en schors bevatten veel essentiële vetzuren, plantensterolen zoals beta-sitosterol, lupeol en campesterol, en een nieuwe alkaloïde die bekend staat als Muirapuamine. Deze stoffen hebben het vermogen om seksuele verlangens bij zowel mannen als vrouwen te stimuleren. De actieve bestanddelen stimuleren de zenuwen door in te werken op de chemische stoffen in de hersenen (dopamine, noradrenaline en serotonine). De geslachtshormonen, met name testosteron, worden zo ondersteund, wat het libido ten goede komt.

Muira Puama kan ook helpen de bloedvaten te verwijden via stikstofmonoxide, vergelijkbaar met l-arginine, Viagra, en andere middelen tegen erectiestoornissen. Een studie bij ratten toonde ook aan dat Muira Puama het geheugen verbetert en het hersenweefsel en de zenuwen beschermt. Het ethanolextract van de wortel verbetert het geheugen en de goede werking van de hersengebieden, met name die welke met cognitie te maken hebben.

Lange-keten vetzuren (LCFA's), sterolen, coumarine, tanninen, triterpenen en essentiële oliën zijn ook belangrijke bestanddelen (waaronder bèta-caryofylleen en alfa-humuleen).

Muira Puama's Top 6 Voordelen

Volgens de legende zouden de voordelen van Muira Puama de sleutel kunnen zijn om dingen in beweging te krijgen en actie te ondernemen. Lees verder om meer te weten te komen over deze fascinerende plant en haar 6 gezondheidsvoordelen!

1. Mannelijke en vrouwelijke seksuele gezondheid en libido

Muira Puama wordt al lang gebruikt door bewoners van het Amazonegebied om een verscheidenheid aan leeftijd gerelateerde kwalen te behandelen. In Brazilië wordt het verkocht als een stimulerend middel, energetisch tonicum en afrodisiacum. Muira Puama is vooral heilzaam voor een gezonde erectie en kan het libido stimuleren bij mannen die last hebben van vermoeidheid of verouderingsverschijnselen.

Muira Puama bevat veel sterolen, die de bouwstenen zijn van geslachtshormonen zoals testosteron. Dit kruid ontspant het corpus cavernosa, een sponsachtig gebied in de onderbuik dat bloed vasthoudt tijdens een erectie. Deze ontspanning verhoogt de bloedtoevoer naar de penis, wat resulteert in een sterkere en stevigere erectie die ook langer kan duren. In studies is ook aangetoond dat Muira Puama het libido verhoogt.

Muira Puama kan ook vrouwen helpen die geen zin in seks hebben. Volgens een onderzoek meldde 65% van de vrouwen die dit kruidt een maand lang gebruikten een toename in seksueel verlangen en bevrediging. Sommige vrouwen meldden ook meer seksuele fantasieën en een intenser orgasme te hebben.

2. Cognitie en geheugen

Dit ongelooflijke superfood kan ook helpen bij het geheugen en de alertheid. Muira Puama heeft het vermogen om de stof acetylcholinesterase te remmen, wat geheugen bevorderende eigenschappen heeft. Acetylcholinesterase is een enzym dat acetylcholine, een neurotransmitter, afbreekt. Acetylcholine is voornamelijk betrokken bij de prikkeloverdracht van zenuwcellen en is nodig voor cognitie- en geheugenfuncties.

Muira Puama biedt therapeutische voordelen voor mensen met cognitieproblemen en geheugenstoornissen door acetylcholinesterase af te schermen.

3. Het centrale zenuwstelsel

Muira Puama wordt al eeuwenlang gebruikt door de inheemse volkeren van het Amazonegebied als remedie tegen een traag werkend centraal zenuwstelsel. Inmiddels hebben wetenschappelijke studies bevestigd dat de wortels van Muira Puama een mild anxiogeen effect hebben op het centrale zenuwstelsel. Ze stimuleren het centrale zenuwstelsel, wat kan leiden tot betere mentale prestaties en een beter lichamelijk uithoudingsvermogen.

Haaruitval of kaalheid kan een probleem zijn bij zowel mannen als vrouwen als ze ouder worden. Wanneer de wortels en de schors van het kruid worden gekookt, kunnen ze helpen haaruitval en kaalheid te behandelen.

4. Premenstrueel syndroom (PMS)

Het premenstrueel syndroom (PMS) is een verzameling van fysieke en mentale symptomen die vlak voor de menstruatie optreden. Muira Puama bevat actieve bestanddelen die sterk lijken op oestrogeen. Spannende menstruaties, neuromusculaire problemen, stress, stemmingswisselingen, menstruatiekrampen, en gevoelens van zwakte kunnen allemaal met dit kruid behandeld worden.

5. Stemmingsversterker

Of je je nu zorgen maakt, sombere gedachten hebt, of je down voelt, dit supervoedsel kan helpen. Volgens een studie werkt de plant als een adaptogeen, waardoor je beter om kunt gaan met stressvolle situaties. De antidepressieve eigenschappen van een specifiek ethanolextract van het kruid werden in dezelfde studie bevestigd.

6. Dosering en toepassing

Muira Puama moet worden geconsumeerd met water, thee, sap, shake, smoothie of yoghurt. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt tussen de 2 en 6 gram (1 theelepel is ongeveer 2 gram). De juiste dosis wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de leeftijd, gezondheid en andere omstandigheden van de gebruiker. Als u dit product in uw dagelijkse voeding wilt opnemen, volg dan altijd de aanwijzingen op het etiket van het product of raadpleeg uw apotheker of arts. Overschrijd nooit de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Bewaar het product droog, koel en buiten het bereik van kinderen.

Tip: Om Muira Puama thee te maken, voeg 1 theelepel poeder toe aan een kop water en laat dit 15 tot 30 minuten pruttelen. U kunt 1 tot 2 kopjes per dag drinken.

Voorbehouden en allergenen

Dit kruid heeft geen bekende bijwerkingen, allergenen, of contra-indicaties voor het gebruik ervan. Spiruella.nl garandeert dat haar Muira Puama poeder geen geur-, kleur-, of smaakstoffen, zuivel, maïs, gist, soja, toegevoegde suiker, conserveringsmiddelen of vulstoffen bevat. Vergeet niet dat het poeder wordt verpakt in dezelfde ruimte waar noten worden verwerkt.

Raadpleeg voor het gebruik van Muira Puama altijd een arts of deskundige als u zwanger bent, borstvoeding geeft, medicijnen gebruikt, borstvoedingsproblemen heeft, of onderliggend lijden heeft. Ook is dit kruid geen vervanging voor gewone voeding! Voor het beste resultaat, combineer het altijd met een gezond dieet.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige