Wat zijn Nootropics?

Noötropics – Hoe Helpen Ze Je Hersenen?

Wist u dat onze hersenen slechts 2% van ons lichaamsgewicht uitmaken, maar 25% van onze energie verbruiken? Dat is slechts een van de vele fascinerende feiten over onze hersenen. Onze hersenen zijn dan ook onbetwistbaar het orgaan dat het meest tot de verbeelding spreekt. De wens van de mens om te experimenteren met verschillende middelen om de werking van onze hersenen te verbeteren is dan ook zo oud als de beschaving. Deze middelen staan bekend als nootropics, en we willen je in dit blogbericht graag laten kennismaken met de wondere wereld van nootropics.

We beginnen met het definiëren van nootropics, daarna bekijken we hoe ze werken, wat de voordelen zijn en welke mogelijke bijwerkingen of contra-indicaties er zijn. Daarnaast geven we een beknopt overzicht van de bekendste nootropics.

Dus als je wilt weten hoe je je hersenen de boost kunt geven die ze nodig hebben om op hun best te presteren, lees dan verder. Leer alles wat er te weten valt over nootropics en vind de nootropic die bij jou past.

Wat zijn nootropica precies?

Nootropics zijn stoffen die de cognitieve functies van de hersenen helpen. Denken en leren, geheugen, creativiteit en motivatie zijn voorbeelden van deze functies. Mensen verwijzen vaak naar nootropics als “smart drugs”, wat helaas tot misverstanden leidt. Daarom is het belangrijk om vanaf het begin een onderscheid te maken tussen natuurlijke en synthetische nootropica.

De laatste categorie omvat recept plichtige medicijnen zoals Adderall en Ritalin. Het spreekt voor zich dat het gebruik van deze stoffen een zeker risico inhoudt, en dat we in deze blogpost alleen natuurlijke nootropica bespreken.

Hoe werken nootropics?

Om te begrijpen hoe nootropics werken, moeten we eerst de oorsprong van het woord onderzoeken. De term “nootropics” is een combinatie van twee oude Griekse woorden, “noes” en “tropein.” Ze verwijzen respectievelijk naar de geest en controle of richting. Dit effect manifesteert zich in de praktijk doordat nootropica de productie van specifieke neurotransmitters, enzymen en hormonen stimuleren en/of remmen.

 

Wat zijn de voordelen van nootropics?

Het gebruik van nootropics heeft een hele reeks voordelen voor onze hersenen. De positieve effecten op het functioneren van onze hersenen zijn onmiskenbaar en manifesteren zich op verschillende manieren, waaronder verbeterde focus en concentratie, ondersteuning van het leer- en denkvermogen, ondersteuning van het geheugen en een toename van de creativiteit.

Behandeling van angst en stress verbetering van de slaapkwaliteit

Preventie van alle neurodegeneratieve ziekten, waaronder dementie, de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer

Onze top zeven nootropica

Gotu Kola

De Gotu Kola plant bezit een aantal intrigerende eigenschappen die een optimale hersenfunctie bevorderen. Het verbetert de geheugenfunctie en stimuleert algemene cognitieve functies. Het beschermt de hersenen ook tegen schadelijke stoffen.

Gotu Kola heeft altijd boven aan onze lijst van favoriete nootropica gestaan. Gotu Kola is uniek omdat het een van de weinige nootropica is die de productie van de zenuwgroeifactor in de hersenen verhoogt. De productie hiervan neemt af naarmate we ouder worden, en onze hersenen beginnen te krimpen. Als gevolg hiervan kan Gotu Kola dienen als een belangrijk tegenwicht.

Bacopa monnieri

Bacopa monnieri supplementen verhogen de snelheid waarmee onze hersenen informatie verwerken. Dit verbetert ook de reactietijd van onze hersenen, zoals verschillende studies hebben aangetoond.

De aanwezigheid van bacosiden draagt bij aan het nootropische effect van Bacopa monnieri. Deze bioactieve bestanddelen beschermen de hersenen tegen oxidatieve stress, die hersenschade veroorzaakt. Bovendien hebben ze een positief effect op de hippocampus. Dit is het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het opslaan van informatie en herinneringen in het geheugen.

Wilt u meer weten over Bacopa Monnieri? Lees dan ook Bacopa Monnieri – Top 10 en Voordelen.

Tulsi (Heilige Basilicum)

Tulsi is, zoals de naam al aangeeft, een van de meest heilige planten in het Hindoeïsme. Tulsi supplementen verhogen dopamine, een neurotransmitter die onze gevoelens van geluk verhoogt. Tulsi helpt het lichaam ook om de productie van het stresshormoon cortisol beter onder controle te houden.

Leeuwmanen

Lion's Mane is een Chinese geneeskrachtige plant die een speciale vermelding verdient in deze nootropics lijst. Nootropica reguleren over het algemeen de werking van neurotransmitters, maar Lion's Mane gaat een stap verder. Hij pakt, net als Gotu Kola, het probleem bij de wortel aan door de aanmaak van zenuwgroeifactoren te stimuleren. Zo helpt Lion's Mane schade aan de hersenen en de geleidelijke achteruitgang van onze hersenen naarmate we ouder worden te voorkomen.

Ashwagandha

Ashwagandha is een veelgebruikt ingrediënt in de Ayurvedische geneeskunde. De naam betekent “paardengeur” in het Sanskriet. Het verklaart meteen waarom dit supervoedsel al eeuwenlang als paardenmiddel wordt gebruikt. Inmiddels heeft het bij ons een stevige reputatie opgebouwd vanwege zijn adaptogene en nootropische eigenschappen.

Het heeft drie specifieke positieve effecten op de werking van onze hersenen:

Omdat het de hormoonproductie in ons lichaam direct beïnvloedt, vermindert de stress en helpt het bij de behandeling van angst en depressie.

Het draagt bij tot de regeneratie van onze hersencellen. Het verbetert ook de werking van synapsen, waardoor ons geheugen beter functioneert. Dit effect is van cruciaal belang bij de preventie van neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en Parkinson.

Het kruid ashwagandha remt de productie van acetylcholinesterase. Dit enzym is verantwoordelijk voor de afbraak van acetylcholine, een belangrijke neurotransmitter die de geheugenfunctie bevordert.

Ook dit is een plant die al sinds mensenheugenis wordt gebruikt om de werking van onze hersenen te stimuleren. In studies is aangetoond dat het mentale vermoeidheid vermindert. Er is ook aangetoond dat het de prestaties van de hersenen bij moeilijke cognitieve taken verbetert. Het is niet helemaal duidelijk hoe Panax ginseng zijn nooptropische werking bewerkstelligt. Het beschermt onze hersenen echter wel tegen oxidatieve stress. Ook zou het de ontsteking van hersencellen verminderen en de bloedcirculatie verbeteren.

Rhodiola Rosea

Rhodiola is een plant die groeit in koude klimaten op grote hoogten. De werking van AMPK, of AMP-activated protein kinase, in onze hersenen is verantwoordelijk voor het nootropische effect. Dit is een enzym dat in onze cellen wordt aangetroffen en dat de stofwisseling bevordert, ontstekingen vermindert en afvalstoffen verwijdert.

Wanneer het in onze hersenen wordt geactiveerd, verlicht het depressies, verhoogt het de alertheid en ondersteunt het de cognitieve functies. Het kan ook helpen bij de concentratie, het geheugen en de stemming. Dit laatste is vooral het geval bij overmatige stress.

GABA

GABA is een neurotransmitter die in de hersenen wordt aangemaakt door glutamaat. Deze lichaamseigen stof bevindt zich boven in de hypothalamus en heeft een directe invloed op de werking van ons autonome zenuwstelsel. Het regelt bijvoorbeeld in grote mate lichaamsfuncties zoals de slaapcyclus, de lichaamstemperatuur en de ademhaling.

GABA heeft een remmende werking op andere neurotransmitters die vrijkomen als gevolg van stress. In de praktijk heeft het een kalmerende werking en is het nuttig bij angst, stress en slapeloosheid.

Hoe kunnen nootropica worden gebruikt?

Nootropics kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. In het Oosten is het zeker gebruikelijk om de betreffende kruiden of delen van de plant in de voeding op te nemen. In mindere mate zien we dit ook. In het algemeen verdient het de voorkeur supplementen te nemen die extracten van deze planten of kruiden bevatten. U kunt kiezen tussen capsules en poeders.

In de nootropics markt is er nog een intrigerend fenomeen. Sommige gebruikers mengen twee of meer nootropica. Dit is te wijten aan het feit dat verschillende nootropics zeer verschillende effecten hebben. Dit biedt de meest uitgebreide ondersteuning voor het functioneren van onze hersenen. Fabrikanten van voedingssupplementen spelen hier slim op in door Multi-nootropic supplementen aan te bieden.

Wat zijn enkele van de mogelijke bijwerkingen of contra-indicaties van nootropics?

De meeste van deze kruiden en planten zijn rijk aan fytochemicaliën. Deze hebben een invloed op de fysiologische processen die in ons lichaam plaatsvinden. Dus, als je traditionele medicijnen gebruikt, moet je je arts raadplegen voordat je een nootropicum gebruikt.

Tot op heden is er geen bewijs gevonden dat het gebruik van natuurlijke nootropica gevaarlijk is. Alle studies tonen aan dat ze betrouwbaar werken en volkomen veilig zijn.

Bepaalde psychische stoornissen moeten echter met voorzichtigheid worden benaderd. Dit geldt vooral voor ernstige psychoses en paranoia, paniekaanvallen en ernstige angsten, schizofrenie en bipolaire stoornissen.

Conclusie

Het idee dat je nootropics kunt gebruiken om je hersenen te ‘hacken' en meer gefocust, productiever en intelligenter te worden, is erg aantrekkelijk. Zeker, nootropics hebben een plaats in onze Westerse samenleving, met onze ongezonde en hectische levensstijl. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel deskundigen pleiten voor het gebruik van dergelijke wondermiddelen. Laat je hersenen dus op volle toeren draaien en geef ze de boost die ze nodig hebben met de juiste nootropica voor jou.

Houd echter in gedachten dat de sleutel tot het oogsten van lange-termijn voordelen van een superfood altijd een goed uitgebalanceerd, gevarieerd en gezond dieet is, evenals voldoende lichaamsbeweging. Bovendien, voor de beste resultaten, houd je altijd aan de aanbevolen dosering.

Geschreven door:
Maud de VriesGezondheidsdeskundige